Vi som avviker från normen måste proppa i oss tabletter

Insändare
PUBLICERAD:
”Jag mår dåligt över att inte få vara den personen jag är. För en stor del av mig är just min adhd”, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Foto: Roald, Berit
Kraven som skolan har att jag ska sitta still, koncentrera mig och kommunicera har i alla år fått mig att inte känna samhörighet. Vi som direkt har något avvikande från normen måste proppa i oss tabletter för att vara de andra till lags eller lära oss att bete oss som alla andra. Det är ingen som pratar om att det skulle vara något konstigt eller fel.

Det har tagit många år för mig att komma till den acceptansen om att jag är den jag är. Problemet är att jag måste ta mina mediciner för att passa in i ramen så jag får en möjlighet precis som de andra. Varje dag när jag tar dem trycker det emot i mitt hjärta. Jag känner mig inte som mig själv. Hela mitt sätt att fungera förändras och jag stoppar undan allt. Till slut kommer inte det att gå, att bara stoppa undan och stoppa undan hela tiden. Jag mår dåligt över att inte få vara den personen jag är. För en stor del av mig är just min adhd.

Jag kan inte se min diagnos som något hinder för mig, förutom i skolan. Skolan är en stor del till mina möjligheter i framtiden vilket gör det otroligt viktigt att det ska kunna fungera. Nästan alla yrken i Sverige kräver en utbildning. Det betyder att jag måste klara av att ta mig genom utbildningen. Jag tänker inte jobba med något som jag inte vill på grund av kraven på mig som individ i skolan inte passar in.

Vi måste börja göra den här ramen större, helst få bort den helt. Ska vi som bokstavsbarn behöva försumma vår framtid med jobb bara för att tidigare generationer skapat ett samhälle på en norm?

Vi behöver ändra synen på samhället för att få någon slags start på det hela. Det är inget en enskild skola kan göra. För de kraven som finns gäller alla skolor och det är där det måste ske förändring.

Jag vill inte bli behandlad på något annorlunda sätt från de andra. Men det måste jag bli som skolan ser ut i dag. Min problematik gör inte mig till en sämre person eller att jag inte ska kunna lyckas i framtiden.

Jag kommer aldrig sluta kämpa för rättvisa. Skolan formar personer och om vi inte tar tag i detta kommer vi försumma många barns framtid.

Thea Gustavsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.