Hoppa till huvudinnehållet

Vi är inte beredda på klimatkrisen

Publicerad:
Vår tid är osäkerheternas tid. Vi är det minsta och nyaste alternativet i valet som bär den största frågan. Vårt samhälle behöver ställas om nu och inte sedan, skriver William Grönlund och Luka Vestergaard.
Vår tid är osäkerheternas tid. Vi är det minsta och nyaste alternativet i valet som bär den största frågan. Vårt samhälle behöver ställas om nu och inte sedan, skriver William Grönlund och Luka Vestergaard. Foto: Francisco Seco/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har bara mellan åtta och trettio månader på oss att göra de massiva åtgärder som behövs för att klara Parisöverenskommelsen och en varmare men möjlig planet att bo på, skriver William Grönlund och Luka Vestergaard.

Framstå som säker när du är osäker och som rustad när du är svag, skrev militärtaktikern Sun Tzu för 2 500 år sedan. Sveriges partier verkar följa det rådet till punkt och pricka. Men allt tyder på att det inte är ett gott förfarande när det gäller klimatkrisen, utan tvärtom försätter oss alla i livsfara.

Det senaste bankstrulet, först på Swedbank och sedan på Nordea, är bara ett exempel i raden av samhällstecken som visar hur sårbara vi är och hur allvarliga följder det får. Medan FN:s generalsekreterare António Guterres bokstavligen skriker ut brinnande fakta om klimatets nödläge, slår riksdagspartierna dövörat till. Det rödgröna blocket, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern, tävlar med det konservativt blå blocket om att erbjuda kraftfulla subventioner på fossila bränslen.

Det fossila missbruket är den klart största boven i den globala uppvärmningen. Stor del av fossilkonsumtionen går antingen till Putins krigskassa eller till andra demokratiskt dubiösa stater. Vi har bara mellan åtta och trettio månader på oss att göra de massiva åtgärder som behövs för att klara Parisöverenskommelsen och en varmare men möjlig planet att bo på.

Så skriver du en debattartikel

Vår tid är osäkerheternas tid. Vi är det minsta och nyaste alternativet i valet som bär den största frågan. Vårt samhälle behöver ställas om nu och inte sedan. Vi måste omedelbart verkställa den katastrofberedskap som skyddar befolkningen och samhällets viktiga funktioner. Självklart är det angeläget med trygga betalsystem när många andra sektorer kan komma att utsättas för mycket hårt tryck till följd av den klimat-tsunami vi vet är på väg.

Samtidigt liknar bankstrulet klimatkrisen på så vis att ingen av politikerna eller samhällets civila organ är förberedda för något av det som kommer att inträffa och redan har drabbat oss och många andra: översvämningar, förstörda kustsamhällen, obrukbar åkerjord, skogsbränder, sötvattenbrist, den respiratoriska skogens död, förödande stormar, fiskar, fåglars och de flesta pollinerande insekters utrotning. Allt det som ligger till grund för att ha en fungerande ekonomi.

William Grönlund

Lärare, riksdagskandidat och talesperson för Klimatalliansen

Luka Vestergaard

Teolog och poet och riksdagskandidat för Klimatalliansen

Artikeltaggar

António GuterresBeredskapCenterpartietDebattFNHållbarhetKlimatNordeaSocialdemokraternaSwedbankVänsterpartiet