Det var fel att stänga hopptornen i två av Karlstads simhallar.
Det menar politikern Peter Sörensen (KPL) och tillägger att det är något lurt nånstans.
Hopptornet i Sundstabadet har bedömts inte klara de krav det måste.
– Det är flertalet brister som inte är så enkla att åtgärda, har verksamhetschefen Stephan Hammar sagt till NWT tidigare.
Så i stället för att renovera har kommunen landat i att det kan bli en utbyggnad av badhuset, vilket inkluderar en ny hoppbassäng. Även hopptornet i Vålberg har stängts av för allmänheten.
Men hopptornen har dömts ut felaktigt. Det menar Peter Sörensen, som sitter i kommunfullmäktige för Karlstadpartiet Livskvalitet. Han besökte Vålbergs simhall och fick då veta att tornet stängts med hänvisning till en EU-standard.
– Det tyckte jag lät märkligt eftersom det funnits i runt 60 år. Det måste ha gått ett ramaskri genom Sverige när det kommer en sådan standard som dömer ut hopptorn, säger Peter Sörensen.
”Ingen saklig grund”
En googling senare fann han att det handlar om totalt två torn som dömts ut – de i Karlstad.
– Det finns 450 simhallar och jag kände att då är det något som är lurt nånstans.
Peter Sörensen säger att man upptäckte att bedömningen att döma ut tornen gjordes av en person knuten till entreprenören som även gjort en förstudie till en utbyggnad på Sundsta och dessutom bygger simhallar runt om i landet.
– Det finns ingen saklig grund för det som entreprenören gjort. Man talar om akuta risker, men vi har tittat i incidentrapporter och det finns inget som tyder på att något ska ha hänt. Vi är inga grävande journalister, men bedömningen vi gör, gör vi på en stark känsla vi har fått när vi gått igenom materialet.
”Man får panik”
Han säger att entreprenörens ord gjort intryck på ansvariga att gå vidare och bygga ut badhuset.
– Man får panik och ska bygga ut direkt, det görs inga efterforskningar, menar Peter Sörensen och skriver i ett pressmeddelande att ”Karlstads kommun verkar ha förts bakom ljuset av entreprenören”.
Vad säger ansvariga i kommunen om det ni lägger fram?
– Vi har varit i kontakt med kultur- och fritidsnämnden och andra ansvariga, men lyhördheten för en diskussion i frågan är låg.
”Ingen lag”
Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommenterar Peter Sörensens uppgifter så här:
– Jag har ingen anledning att ifrågasätta konsultens opartiskhet och expertis när det gäller säkerhetsfrågor kring hopptornet. Konsulten har en lång erfarenhet inom bad-branschen som inkluderar flera meriterande uppdrag, säger hon i ett mejl till NWT.
Hon säger vidare att för nämnden är säkerhetsfrågor oerhört viktiga och man följer de riktlinjer och regler som finns.
– Standard är ingen lag, men finns för att skydda och se till att ingen skadar sig.
Vad gäller hopptornet är det en pågående dialog om det säger Johanna Larsson och tillägger att det i dagsläget inte finns några beslut om hur Sundstabadet ska se ut i framtiden.