Hoppa till huvudinnehållet

Unikt gränsprojekt visas i Lekvattnet

Publicerad:
E16, Kongsvinger kommune, Innlandet. Det här är en av bilderna från gränsprojektet.
E16, Kongsvinger kommune, Innlandet. Det här är en av bilderna från gränsprojektet. Foto: Adrian Øhrn Johansen

Gränsen mellan Norge och Sverige stängdes när pandemin slog till.

Norske fotografen Adrian Øhrn Johansen insåg det historiska i gränsbeslutet och drog ut med kameran på en roadtrip längs gränsen. Resultatet blev en bok ‒ och snart också en fotoutställning som visas i Lekvattnet i sommar.

Gränsen mellan Sverige och Norge är den längsta sammanhängande mellan två länder i Europa. Den slingrar sig fram i 1630 km på samma sätt idag som när den fastlades 1751.

När Adrian Øhrn Johansen läste i tidningen om att en gränsövergång skulle stängas åkte han iväg.

– Den barrikaderades med bildäck, kätting och skylt. Jag tänkte att det måste jag åka och ta en bild av. Det gjorde jag och på väg hem slog det mig att är det så att man ska stänga hela gränsen? Det går väl inte, den är väl för lång för det? Men det visade sig att jodå, det skedde, berättade han för NWT när hans bok släpptes i början av året.

Reste 800 mil

Boken blev det första konkreta resultatet av hans resa under pandemivintern 2021, då han åkte längs den stängda gränsen.

800 mil blev det och han har med hela vägen från Narvik till Halden. Nu blir hans bilder också en utställning, som under sommaren ska visas på Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet.

Drömprojekt i Värmland

Vernissage blir det den 31 maj, med invigningstal av Janne Log, från Svensk-Norska Samarbetsfonden. Fotografen kommer också att närvara vid invigningen ‒ nu går det ju åter att korsa gränsen utan krångel!

Och vem vet, kanske gör han, när han nu ändå är i Värmland, verklighet av drömmen han berättade om i NWT i samband med boksläppet:

– Jag har en dröm om att fotografera livet i bygderna längs Klarälven. Älven rinner från Femunden och genom Trysil i Norge innan de korsar gränsen och fortsätter söderöver i Värmland. Det kunde vara ett spännande fotoprojekt om våra land och folk.

Artikeltaggar

CoronavirusetFotograferingKonstLekvattnetNorgePandemiSamhälleSommarTorsbyTorsby finnskogscentrumUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.