Hoppa till huvudinnehållet

Tolv kvigor på rymmen – har varit synliga på länsvägen

Publicerad:
Tolv kvigor som tillhör Björkils gård och som gick på bete i Grobyn, är på rymmen. Dock inte just de här kvigorna./ARKIVBILD
Tolv kvigor som tillhör Björkils gård och som gick på bete i Grobyn, är på rymmen. Dock inte just de här kvigorna./ARKIVBILD Foto: Karin Olsson

Tolv kvigor som tillhör Björkils gård är på rymmen från ett hägn i Grobyn mellan Forsbacka och Edsleskog. Kvigorna har varit synliga på länsväg 164.

– Det är förstås inte optimalt, säger ägaren Gustav Bäckström.

Det troliga är att något skrämt kvigorna som gjort att de på söndagseftermiddagen forcerade stängslet till hagen i Grobyn där de går.

Kvigorna är halvannat år gamla och förstås rejält kraftfulla djur.

De tillhör Björkils gård men gick på bete i Grobyn som ligger mellan Forsbacka och Edsleskog väster om Åmål.

Rejält utspridda

– Nu får vi bara hoppas att de inte skadar något eller någon. De kan vara rejält utspridda vid det här laget och det är mycket skog i området. Det blir omöjligt att hålla reda på dem. Jag hoppas att folk håller utkik och rapporterar om de ser något, säger Gustav Bäckström.

Under måndagsförmiddagen slogs larm om att kor befunnit sig på länsväg 164.

– Det stämmer. Men jag har inte sett det själv. Där har jag bara sett koskit.

Inte ovanligt

Gustav Bäckström har varit med om det förut och det är inte ovanligt att kor forcerar staket och ger sig iväg. Extra knepigt, förstås, att det går en stor väg i området.

Även om länsvägen går en bit ifrån Grobyn.

– Det är inte optimalt, säger Gustav Bäckström.

(Texten uppdateras)

röm.

Artikeltaggar

ÅmålDjur och natur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.