Hoppa till huvudinnehållet

300 letade skärmar i Nordmark

Publicerad:
Alicia Wigh Dahlgren, 7 år, ger sig ut i skogen i Nordmark. Hon kunde känna sig trygg eftersom brorsan Anton, 11 år, skuggar henne. Pappa Anders var engagerad som funktionär vid starten. I bakgrunden står Anders sambo Annelie med dottern Isabelle och väntar på att få starta. Bilden symboliserar onekligen att orientering är en sport för hela familjen. Foto: Olov Öström

Det har varit glest mellan orienteringstävlingarna i Värmland i vår. I helgen var det dock full fart i skogen, i både Hagfors och Filipstad.

Vi hängde på när närmare 300 orienterare letade skärmar i det gamla gruvsamhället Nordmark norr om Filipstad.

Förutom att orientering är en tuff konditionsidrott, där tankens skärpa ska förenas med hög fart, är det också en alldeles utmärkt familjesport, där ung som gammal kan vara med. Från de små knattarna i miniknatet till John Larsson från Årjäng som är 91 år.

– Det är för det sociala jag är med. Det var riktigt tråkigt under pandemin när det inte fanns några tävlingar, säger John, en av tre deltagare i H85-klassen.

Vid starten stod Anders Södersten Dahlgren i arrangörsföreningen Filipstads OK och lotsade deltagarna i de öppna klasserna och de yngsta ungdomsklasserna rätt.

Anders förkroppsligar familjesporten orientering. Han hade tre av sina barn och sambon i startfältet.

 • John Larsson från Årjäng var med sina 91 år Filipstadsträffens nestor.
  John Larsson från Årjäng var med sina 91 år Filipstadsträffens nestor. Foto: Olov Öström
 • Johanna Öberg från Stigtomta och med rötter i Kristinehamn hälsade på släkten och passade på att springa både Vikingträffen och Filipstadsträffen. Det gjorde hon så bra att hon vann D21-klassen båda dagarna. Nästa helg ska hon se till att svenska landslagsorienterarna håller sig skadefria under världscuptävlingarna i Borås. Sedan tolv år är Johanna fysioterapeut för orienteringslandslaget.
  Johanna Öberg från Stigtomta och med rötter i Kristinehamn hälsade på släkten och passade på att springa både Vikingträffen och Filipstadsträffen. Det gjorde hon så bra att hon vann D21…
 • För 54 år sedan vann Kalle Johansson från Hedemora VM i orientering. Än finns spänsten kvar i steget hos 82-åringen som var snabbast i H80-klassen.
  För 54 år sedan vann Kalle Johansson från Hedemora VM i orientering. Än finns spänsten kvar i steget hos 82-åringen som var snabbast i H80-klassen.
 • 16-årige talangen Anton Jonsson sticker iväg på sin bana. Anton passade på att mäta sina krafter med seniorerna och gjorde det så bra att han blev femma.
  16-årige talangen Anton Jonsson sticker iväg på sin bana. Anton passade på att mäta sina krafter med seniorerna och gjorde det så bra att han blev femma.
 • Ajdå, stryk igen. My Westlund från Tyr kollar resultaten och konstaterar att det trots två bra lopp i helgen inte räckte riktigt hela vägen fram. Hon blev tvåa båda dagarna efter Johanna Öberg i D21.
  Ajdå, stryk igen. My Westlund från Tyr kollar resultaten och konstaterar att det trots två bra lopp i helgen inte räckte riktigt hela vägen fram. Hon blev tvåa båda dagarna efter Johann…
 • Sura gubbar fanns det flera av i Nordmarksskogarna, inte så många levande utan i form av skyltar som talar om för de yngsta deltagarna att de springer fel. Är gubbskyltarna glada är det rätt väg.
  Sura gubbar fanns det flera av i Nordmarksskogarna, inte så många levande utan i form av skyltar som talar om för de yngsta deltagarna att de springer fel. Är gubbskyltarna glada är det…
 • Håkan och Gunilla Lundgren hade ansvaret för att resultaten kom upp. Ett uppdrag de kan väl. De senaste tio åren har de skött den uppgiften under Filipstadsträffen.
  Håkan och Gunilla Lundgren hade ansvaret för att resultaten kom upp. Ett uppdrag de kan väl. De senaste tio åren har de skött den uppgiften under Filipstadsträffen.
 • Jonas Bergenfur från Skattkärr stämplar vid sin första kontroll, en inte alltför svårfunnen myr i den glest bevuxna skogen.
  Jonas Bergenfur från Skattkärr stämplar vid sin första kontroll, en inte alltför svårfunnen myr i den glest bevuxna skogen.
 • Catarina Högkvist från OK Tyr checkar in före start. I den proceduren ska stämpelpinnen tömmas och kontrolleras så att den fungerar.
  Catarina Högkvist från OK Tyr checkar in före start. I den proceduren ska stämpelpinnen tömmas och kontrolleras så att den fungerar.
 • Hanna Lilja från OK Älgen på språng i de lättlöpta skogarna kring Nordmark, det gamla gruvsamhället som ligger drygt en mil norr om Filipstad.
  Hanna Lilja från OK Älgen på språng i de lättlöpta skogarna kring Nordmark, det gamla gruvsamhället som ligger drygt en mil norr om Filipstad.
 • En viktig ingrediens i orientering är eftersnacket; hur det gick på banan, om rätt vägval sprangs och varför det blev en miss på just den kontrollen. Här är det familjen Nordström från Kil som bananalyserar: Henry, syrran Ingrid och pappa Magnus.
  En viktig ingrediens i orientering är eftersnacket; hur det gick på banan, om rätt vägval sprangs och varför det blev en miss på just den kontrollen. Här är det familjen Nordström från …

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads OKOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.