Hoppa till huvudinnehållet

OR satsar på egen majoritet – vill göra en rad satsningar

Publicerad:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR), Camilla Hülphers (OR), partiordförande, Thony Liljemark (OR), Thor Millvik (OR), Michael Kjellstrand (OR), Jeroen van Bussel (OR), Boo Westlund (OR), Christer Stenmark (OR) och Christina Axelsson (OR).
Kommunalrådet Jens Fischer (OR), Camilla Hülphers (OR), partiordförande, Thony Liljemark (OR), Thor Millvik (OR), Michael Kjellstrand (OR), Jeroen van Bussel (OR), Boo Westlund (OR), Christer Stenmark (OR) och Christina Axelsson (OR). Foto: Oberoende realister

Oberoende realister tror på egen majoritet efter valet. I samband med Kommunfesten i Uddeholmsladan på torsdag kommer partiets reviderade Framtidsprogram bli officiell. Man kommer bland annat att jobba för en ny Sundbro, en kommunal turistbyrå och satsning på kultur, samt järnväg.

NWT avslöjade i våras att Oberoende realisters grundare Peter Åkerström valt att hoppa av partiet och alla sina politiska uppdrag.

Har partiet hämtat sig från turbulensen efter Peter Åkerströms avhopp?

– Ja, det tycker jag att vi har gjort. Det var ju chockartat, men jag tycker att återhämtningen varit god och jag tycker att vi har gått starkare ur det här, säger Camilla Hülphers (OR) som efterträdde Åkerström som partiordförande.

Partiet avslöjar också att de nu utsett Thor Millvik (OR) till ny ordförande i fullmäktige efter Peter Åkerström.

Nu laddar partiet för Kommunfesten på torsdag i Uddeholmsladan där rockbandet The Refreshments är det stora dragplåstret.OR:s reviderade Framtidsprogram som sträcker sig fram till 2030 ska medlemmarna då kunna ta del av i sin helhet. Media har fått ta del av framtidsprogrammet redan nu.

Här lyfts en rad satsningar. Bland annat vill partiet att det etableras en kommunal turistbyrå under turistsäsongen. På initiativ av OR försvann den kommunala turistbyrån 2019. Partiet tyckte att det räckte med Infopoints. Genom att ta bort turistbyrån sparades 600 000 kronor.

Har ni ändrat er på den punkten?

– Ja vi har ändrat ståndpunkt och anser att det finns en oerhörd nytta med en turistbyrå som är enkel att nå för vi hoppas på en utökad turism, säger Michael Kjellstrand (OR), ordförande i Hagfors energi.

En rad satsningar spaltas upp i Framtidsprogrammet. Bland annat att det ska byggas en ny Sundbro, att skolungdomar ska kunna åka gratis buss inom kommunen under kvällar, lov och helger, en pilgrimsled efter Klarälven ska anläggas och kommunens kulturutvecklingsenhet ska återuppstå, samt att fritidsgården med kulturutbud som planeras på Fasaden för ungdomar även ska få en filial i Ekshärad.

– Självklart ska ungdomar i Ekshärad också ha de här möjligheterna. Vi tycker det är viktigt och vill genomföra detta så fort det är praktiskt och ekonomiskt möjligt, säger Thony Liljemark (OR), ordförande i individ -och omsorgsutskottet.

Partiet vill också att fler barn ska kunna delta i sommarkollo på Åsanland i Hagfors.

– Vi vill att det ska gå bussar från Sunnemo, Råda och Ekshärad så att fler barn ska kunna vara med på sommarkollot. Det är en miss att det inte blev av i år, men 2023 vill vi att det ska genomföras, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

OR vill på sikt också se en järnvägsanslutning till Hagfors via Inlandsbanan.

– Historiskt har vi ju haft en järnväg utifrån behov och det behovet finns ju fortfarande kvar. Vi har tung industri med behov av transporter, säger Boo Westlund ordförande barn- och bildningsutskottet.

Nu satsar partiet på att få egen majoritet.

– De som röstade på oss i valet är ganska nöjda idag med vad vi levererat. Vi har dessutom tagit ett stort ansvar för kommunens ekonomi, vilket jag tror var en av de frågetecken som fanns bland de människor som inte röstade på oss. Vi har ett kvitto på att vi jobbat med de frågorna som vi sagt att vi skulle göra; bra skolor, bra äldreomsorg och utvecklingsfrågor som att förändra bilden av Hagfors kommun, säger Boo Westlund.

Jens Fischer är nöjd med de fyra år som de suttit vid makten.

– Jag tycker vi gjort ett gediget jobb. Samtidigt som vi tagit ansvar för ekonomin har vi gjort förändringar och skapat en positiv stämning i Hagfors.

Avslöjar: Därför lämnar OR:s grundare partiet – ”Har betett sig svinaktigt”Nya OR-ordföranden om turbulensen: ”Fått alldeles för stora proportioner”Kommunalrådet slår tillbaka efter kritiken mot OR: ”Känner en enorm besvikelse”Han är den mystiske brevskrivaren som fick OR-grundaren att hoppa avEfter OR-grundarens plötsliga avhopp: "Han har haft en enorm betydelse"OR:s grundare avgår som ordförande: ”Något som är fel”Budgetförslag: stäng Hagfors turistbyrå

Artikeltaggar

Boo WestlundCamilla HülphersHagforsJens FischerOberoende realisterPolitikThony Liljemark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.