Hoppa till huvudinnehållet

Lynch ställer ut ‒ men dyker han upp? ”Han är svårflörtad”

Publicerad:
David Lynch, här fångad på en filmfestival i Rom 2017, ställer ut fotokonst på Värmlands museum i sommar. Den 4 juni är det vernissage.
David Lynch, här fångad på en filmfestival i Rom 2017, ställer ut fotokonst på Värmlands museum i sommar. Den 4 juni är det vernissage. Foto: Domenico Stinellis

Värmlands museum har, som NWT tidigare berättat, lyckats ro en David Lynch-utställning till Karlstad. Men ska museet även lyckas locka hit fotokonstnären och filmaren själv?

– Han är svårflörtad, säger utställningschefen Karin Åberg Waern.

Nästa torsdag, den 2 juni, är det pressvisning, och utställningen Infinite Deep öppnar den 4 juni.

Mer än 120 bilder väntar på besökarna och förhandsinformationen vittnar om en bildvärld som är både fantasifylld, spännande och i viss mån också skrämmande.

Men den skygge konstnären själv ska nog vare sig press eller besökare räkna med att få se i sammanhanget ‒ eller kommer han trots allt?

Inga tecken

– Nej, tyvärr gör han inte det, han har inte lämnat sin lya på länge! Han är svårflörtad. Han har inte gett oss några tecken på att han skulle komma, säger utställningschefen Karin Åberg Waern.

Hon tillägger att om han ändå skulle dyka upp under utställningsperioden, gör han det i så fall troligen helt inkognito.

– Han är mån om sin tid och sin image.

Kuratorn berättar

Kontakterna inför utställningen går genom kuratorn Christian Nørgaard och han kommer till Karlstad i samband med att utställningen drar igång.

Utställningen Infinite Deep fokuserar på David Lynch som fotograf och innehåller över 120 bilder.
Utställningen Infinite Deep fokuserar på David Lynch som fotograf och innehåller över 120 bilder. Foto: David Lynch

Nørgaard är själv fotograf och har haft exklusiv tillgång till Lynchs fotoarkiv, berättar museet i ett pressmeddelande. I utställningen visas fotografier han valt ut i fem olika fotoserier: Snowmen, Factories, Nude, Distorted Nudes och Portraits.

David Lynch, född 1946, är mest känd för den kultförklarade tv-serien Twin Peaks, men har också arbetat med såväl måleri och teckning, som grafik, skulptur, musik och fotografi.

Utställningen på Värmlands museum pågår 4 juni till 11 september.

Artikeltaggar

David LynchFilmKarin Åberg WaernKarlstadKonstNöje/KulturUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.