Hoppa till huvudinnehållet

Brandmannen Mattias, 26, i respirator efter gräsbrand

Publicerad:
Mattias Strandberg hamnade i respirator efter att ha andats in giftig rök vid en gräsbrand i Vitsand.
Mattias Strandberg hamnade i respirator efter att ha andats in giftig rök vid en gräsbrand i Vitsand. Foto: Morgan Bäckvall

När Mattias Strandberg, 26, ryckte ut på en gräsbrand i början av maj, slutade det på ett sätt som han inte kunnat föreställa sig.

Det bar iväg i ilfart till akuten på Torsby sjukhus, där han lades in på IVA och sövdes i respirator. Han hade andningssvårigheter och förhöjda värden av kolmonoxid i blodet, något som kan ha dödlig utgång. Mattias klarade sig, men säger:

– Tänk till en extra gång om ni hamnar i liknande situation.

Det är fredag eftermiddag 6 maj i år och när klockan visar 15.14 får räddningstjänsten ett larm. Det är en vanligtvis rutinmässig utryckning som deltidsbrandkåren i Vitsand åker på, tillsammans med brandmän från Torsby.

En gräsbrand har brutit ut nära gamla Vitsandsboa och branden kommer att sprida ut sig till cirka fyra hektar.

Branden är hotande nära ett boningshus.

Mattias Strandberg är tillbaka i tjänst efter att ha legat på IVA på Torsby sjukhus.
Mattias Strandberg är tillbaka i tjänst efter att ha legat på IVA på Torsby sjukhus. Foto: Morgan Bäckvall

Den här dagen ska komma att bli annorlunda för deltidsbrandmannen Mattias Strandberg. Han vet av erfarenhet att man ska gå mot branden med vinden i ryggen.

Det fungerar inte den här dagen.

– Vi hade en rakt sydlig vind och det var den vi jobbade efter. Men så tvärvänder vinden och blir västlig. Jag hamnar i en rök där man inte ens ser handen framför sig. Vinden har helt plötsligt vänt 90 grader, säger Mattias.

Han såg inget annat val än att fortsätta sitt släckningsarbete eftersom boningshuset hotades.

– Jag blev väl kvar i röken 10-15 minuter. Röken var alldeles vit, som det kan bli när mossa brinner, förklarar Mattias.

Det sista jag minns innan jag somnade var att det blev alldeles vitt. ”En sekund” senare vaknade jag och då hade det gått – 14 timmar.
Mattias Strandberg, deltidsbrandman

Släckningsarbetet avlöper bra. Branden är släckt, manskapet packar ihop, tar en kopp kaffe efteråt och Mattias åker hem.

Fika på brandstationen i Vitsand där Mattias Strandberg har jour under måndagen.
Fika på brandstationen i Vitsand där Mattias Strandberg har jour under måndagen. Foto: Morgan Bäckvall

Han tar en dusch och när han väl kommer ut ur den har han fått väldigt svårt att andas. Det känns som slem i halsen förklarar han och han har svårt att få luft.

– Jag känner direkt, nu börjar det hända något som inte är bra. Det är jättetätt i halsen. Jag ringer 1177 och de vill genast skicka en ambulans, men jag säger att det går fortare om vi åker direkt till akuten själva.

– Där säger en läkare direkt att, vi kommer att söva dig, säger Mattias Strandberg.

Han hamnar på IVA, blir sövd, lagd i respirator och ”intuberad”.

– Det sista jag minns innan jag somnar är att det blir alldeles vitt. ”En sekund” senare vaknar jag och då har det gått – 14 timmar.

Livshotande kolmonoxid

Mattias Strandberg har förhöjda värden av kolmonoxid, som kan vara livshotande. Men Mattias klarar sig efter förhållandena bra. Han skrivs ut från Torsby sjukhus måndag eftermiddag.

– Det gick bra för att jag kom in så pass snabbt. Räddningen kom i rätt tid har jag förstått.

Det han uppmanades göra var att – äta bananer på grund av kaliumbrist.

– Jag tryckte i mig en halv klase bananer direkt, säger Mattias.

Brandman rökskadad – lades i respirator

Nu är han åter i tjänst och under måndagen hade han jour och han har redan varit ute på fler bränder.

– Vi har ryckt ut på en gräsbrand i Ambjörby och även en i Stöllet.

– En sak vet jag. Jag kommer tänka mig för nästa gång. Vi brukar inte använda mask på gräsbrand, när de inte är så stora. Nästa gång kommer jag ta med ”hängande” mask och luftpaket.

Peter Bergström är räddningschef och har skrivit en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Under de åren jag varit räddningschef har jag inte varit med om något liknande. Det är mycket ovanligt att sånt händer, säger han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGräsbränderIVARäddningstjänstenTorsby sjukhusVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.