Hoppa till huvudinnehållet

Lena Gynnemo bokdebuterar med ”I Gösta Berlings fotspår”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Lena Gynnemo hade boksläpp för ”I Gösta Berlings fotspår” under lördagen. På Mårbacka, passande nog.
Lena Gynnemo hade boksläpp för ”I Gösta Berlings fotspår” under lördagen. På Mårbacka, passande nog. Foto: Kjell Sundström, KM IDÉ

För ett tiotal år sedan skrev Lena Gynnemo en guidad busstur som byggde på idén om att följa i Gösta Berlings fotspår. Den blev en stor succé.

Nu har hon skrivit en bok om karaktärerna och platserna i Selma Lagerlöfs storslagna debutroman.

"I Gösta Berlings fotspår" släpptes under helgen.

– Jag är nervös för vad andra ska tycka eftersom jag har tagit mig friheter och rättigheter, säger hon till FB.

Lena Gynnemo är läraren som blev programchef och orkesterproducent vid Wermland Opera, och inte minst intendent på Mårbacka. Hon har även varit frilansande konsult i kulturbranschen, och det var efter en kulturutredning åt Sunne kommun som hon såg att många av de turistattraktioner och besöksmål som finns i kommunen kunde på ett eller annat sätt knytas till Gösta Berlings saga.

Hon fick idén att skriva ihop en guidad tur med buss som byggde på idén om att följa i Gösta Berlings fotspår. Den blev väldigt uppskattad och gick utsåld under två säsonger.

Det skulle, drygt tio år senare, mynna ut i en bok om samma tema.

– För två år sedan fikade jag med några vänner, då kom vi in på guideturen. Då var det en som sa; ”Så mycket material som du redan har, skulle du inte kunna skriva en bok?” Jag började fundera.

Sedan gjorde hon verkstad av funderingarna.

Nu är den alltså klar och under lördagen var det boksläpp på Mårbacka.

– Det ska bli kul, konstaterar Lena Gynnemo när FB pratar med henne dagen inför.

– Men också nervöst för vad folk ska ha för synpunkter. Jag har tagit mig friheter och rättigheter. En del kommer säkert tycka att den inte är så märkvärdig eller att något inte stämmer. Men det här inget vetenskapligt verk, utan snarare skönlitterärt skrivet.

Det swishade förbi en och annan besökare som ville lägga vantarna på boken.
Det swishade förbi en och annan besökare som ville lägga vantarna på boken. Foto: Kjell Sundström, KM IDÉ

Gösta Berlings saga var Selma Lagerlöfs debutroman. Hon hade tidigt vetat att hon ville bli författare, men hade svårt att hitta form och ämne. När hon fick idén att skriva om Värmlandskavaljererna lossnade det. Hon var uppvuxen med en mängd berättelser och skrönor som utspelade sig i hemtrakterna runt Östra Ämtervik och i Värmland i stort. Dessa använde hon sig av och knöt ihop det till en roman.

Många av personerna, händelserna och miljöerna i Gösta Berlings saga har förebilder i verkliga livet.

Boken I Gösta Berlings fotspår presenterar de förmodade förebilderna till Gösta Berling själv, majorskan och kavaljererna med flera.

– Manuset jag skrev till bussturen var 40 A4-sidor. Jag försökte hitta ännu mer material till boken och det har jag lyckats med. Sedan jag vet inte om det är komplett. Att skriva en bok är något annat, i början blev det alldeles för rörigt. Jag gjorde flera försök, det blev inte bra och var inte enkelt. Jag tog hjälp av mitt förlag. De frågade vad det är jag vill berätta.

Vad är det du vill berätta?

– Jag vill berätta hur hon hittade sitt material i hembygden, hon hon konkret tagit vissa händelser som hon kände till och fått ihop det på ett väldigt snyggt sätt. När jag skrev om ett par kapitel blev det otroligt mycket bättre, då hittade jag den röda tråden.

Arbetet har varit relativt påkostad då Lena Gynnemo köpt loss en rad bilder.

– Väldigt mycket tid har gått åt till det. Jag vill ha många bilder i boken, det blir för tråkigt annars. Det har varit otroligt kul att leta efter alla de här bilderna.

Omslaget.
Omslaget. Foto: VOTUM FÖRLAG

”Gösta Berlings saga” utgavs 1891 av Selma Lagerlöf. I samband med att bokprocessen började för Lena Gynnemo sammanföll det sig så att Västanå teater spelade just ”Gösta Berlings saga”.

– Man behöver inte ha läst boken eller sett teatern för att kunna läsa min bok. Jag hoppas att det är någon som blir så intresserad att den vill läsa den andra boken efter det. Min bok är uppbyggt av Selmas text. Jag använder mig av direkta citat och jämfört med det som jag tror ligger bakom hennes idéer och karaktärer, säger Lena Gynnemo.

Om Lena Gynnemo

Är född 1954 och uppväxt i Deje. Hon utbildade sig till mellanstadielärare i Luleå och kom därefter att jobba med Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. När skolan började arrangera sina stora luciakonserter i Globen ledde det till nya uppdrag för Lena Gynnemo, som startade eget företag och under tio års tid jobbade med körledaren Kjell Lönnås program "Sånger för livet".

På Wermland Opera arbetade Lena Gynnemo sammanlagt i 15 år, först som programchef och sedan en andra vända som orkesterproducent. Däremellan var hon intendent på Mårbacka. Gynnemo har även haft politiska uppdrag (C) i Sunne kommun.

Sedan i våras är Lena Gynnemo ordförande för Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Kulturveckan i Sunne. Hennes debutbok "I Gösta Berlings fotspår" släpptes nyligen av Votum förlag.

Artikeltaggar

LitteraturMårbacka minnesgårdSelma LagerlöfÖstra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.