Hoppa till huvudinnehållet

Hos Riekje plockar du giftfria sommarblommor: ”Gödsel kommer från våra hästar”

Publicerad:
”Jag har besök från hela Värmland som kommer hit för att plocka sin bukett. Sen tar jag mot beställningar på buketter som jag levererar till Kristinehamn berättar Riekje van Zantes.”
”Jag har besök från hela Värmland som kommer hit för att plocka sin bukett. Sen tar jag mot beställningar på buketter som jag levererar till Kristinehamn berättar Riekje van Zantes.” Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Det är en vacker sensommardag när Hem och Inspiration åker på reportageresa inför vårnumret 2022.

Solen tittar fram genom molnen och slingriga små idylliska vägar leder fram till Vike Näbbåsen, söder om Kristinehamn, där Värmlands enda självplock av sommarblommor finns.

Under fyra år har Riekje van Zanten byggt upp sin verksamhet av ekologiskt odlade sommarblommor för självplock. Från tidig vår fram tills frosten tar blommorna kan man här plocka ljuvliga sommarbuketter i olika storlekar och färger.

Så här på sensommaren är det dahliornas högtid, som tillsammans med mängder av olika snittblommor ger nektar till mängder av olika fjärilar, humlor och bin.

På Sommarlinden finns det gott om blommor för självplock.
På Sommarlinden finns det gott om blommor för självplock. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

– Vi började plantera sommarblommor 2017 och 2020 var första gången vi hade blommor tidigt på våren, då vi drev upp dem i odlingstunneln. Vi odlar ekologiskt, använder inga gifter och tänker på miljön så mycket som möjligt. Gödsel kommer från våra egna hästar, vi har drippbevattning, som gör att det inte går åt så mycket vatten, berättar Riekje van Zanten.

Riekje van Zanten och hennes familj bodde tidigare i Nederländerna men ville gärna flytta till Sverige. De tittade på hus med relativt stor mark till och föll för fastigheten Vike Näbbåsen i Kristinehamns kommun.

– Sensommaren är nästan den bästa tiden, blommässigt, trots att jag är en väldigt stor entusiast av pionerna som är överblommande nu. Du kan få så många vackra buketter nu i härliga färger. Men var säsong har sin tjusning, säger Riekje van Zanten.

Riekje van Zanten berättat att det inte har varit ett bra år för dahliorna. De 150 olika sorter som växer i odlingslanden har inte trivts så jättebra i år.

Pionerna trivdes och de 400 plantorna bjöd på en massiv blomning i år.

– Jag vill att när besökare kommer hit, ska de känna sig nära naturen och gå omkring bland alla blommor och må bra, plocka ihop sin favoritbukett eller bara gå runt och njuta, lukta och titta, säger Riekje van Zanten.

  • Fjärilar trivs på Sommarlinden.
    Fjärilar trivs på Sommarlinden. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Varje år byter Riekje van Zanten ut några sorter och tar in nya.
    Varje år byter Riekje van Zanten ut några sorter och tar in nya. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • I rabatterna på Sommarlinden växer förutom alla pioner och dahlior, sommarflox, lejongap, ranunkel, solrosor, riddarsporre och många fler olika blommor står för färgprakten.
    I rabatterna på Sommarlinden växer förutom alla pioner och dahlior, sommarflox, lejongap, ranunkel, solrosor, riddarsporre och många fler olika blommor s… Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Fram till att frosten kommer och biter sig fast så finns de mängder av olika blomsorter att välja på och det är lätt att få ihop sin favoritbukett i självplocket.

Här växer förutom alla pioner och dahlior, sommarflox, lejongap, ranunkel, solrosor, riddarsporre och många fler olika blommor som står för färgprakten.

– Förra året så hade jag blommor ända in i oktober. Bara frosten håller sig borta så finns blommorna kvar att plocka, säger Riekje van Zanten.

I år planerar Riekje van Zanten att ha många olika nyanser av rosa, lax och orange i sin vackra självplocksträdgård.
I år planerar Riekje van Zanten att ha många olika nyanser av rosa, lax och orange i sin vackra självplocksträdgård. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Under hela sommaren så finns de mängder av olika blomsorter att välja på och det är lätt att få ihop sin favoritbukett i självplocket.
Under hela sommaren så finns de mängder av olika blomsorter att välja på och det är lätt att få ihop sin favoritbukett i självplocket. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Riekje van Zanten är medlem i Föreningen Snittblomsodlare i Sverige som startades i februari år 2020 och är en förening som vill sprida kunskap om de småskaliga yrkesverksamma snittblomsodlarna i Sverige och Slow Flowers. Det är också en kvalitetsmärkning för miljövänligt närodlade blomster i säsong då medlemmarna har som krav att undvika kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och odla på ett hantverksmässigt sätt.

– Jag har besökare från hela Värmland som kommer hit för att plocka sina buketter. Sen tar jag mot beställningar på buketter som jag levererar till Kristinehamn. Andra medlemmar i Snittblomodlare i Sverige kan vara med i Reko-ringen och säljer sina snittblommor där, men här i Värmland är Reko-ringen bara för de som säljer matprodukter tyvärr, berättar Riekje van Zanten.

Rosa och orange

Varje år byter Riekje van Zanten ut några sorter och tar in nya. Hon tittar på vad som kommer att bli årets färger och förra året när Hem och Inspiration besökte Sommarlinden var färgerna gult och grått. I år planerar Riekje van Zanten att ha många olika nyanser av rosa, lax och orange.

– I sommar kommer vi också att ha mörkfärgade ranunkler med namn som chocolat och noir. Jag drömmer redan nu om de fina buketterna självplockarna kommer att sammanställa, säger Riekje van Zanten.

Sommarlinden odlar ekologiskt, använder inga gifter och tänker på miljön så mycket som möjligt. Gödsel kommer från de egna hästar och genom drippbevattning, så spar man på vattnet.
Sommarlinden odlar ekologiskt, använder inga gifter och tänker på miljön så mycket som möjligt. Gödsel kommer från de egna hästar och genom drippbevattning, så spar man på vattnet. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Riekje van Zanten tipsar

Tänk på detta när du plockar snittblommor

Klipp långa stjälkar och lämna några blad kvar för då kommer växten igen. Det är bra att tänka på är vilken vas som ska blommorna ska stå i. Vilka färger vill du ha i din bukett. Innan du klipper av stjälken testa om den är stadig, rör sig blomman för mycket så låt den stå kvar och välj en annan stjälk med bättre stadga. Någon grön kvist eller bladverk fyller ut buketten.

– De första ranunklerna och anemonerna kommer i slutet av maj så då räknar vi med att kunna öppna för självplock. Så fort det börjar blomma har vi öppet varje fredag, lördag och söndag mellan klockan 13 och 17. Sen kan vi ha pop-up tider vid speciella tillfällen. För våra öppettider kan man besöka vår hemsida sommarlinden.se, vårt instagramkonto eller Facebook. säger Riekje van Zanten.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHem och inspirationHus och hemKristinehamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.