Hoppa till huvudinnehållet

Babylycka i älghägnen – tre nyfödda kalvar

Publicerad:
Älgkon Doris med sin kalv hos Dalslands Aktiviteter fotograferad vid utfodringsplatsen.
Älgkon Doris med sin kalv hos Dalslands Aktiviteter fotograferad vid utfodringsplatsen. Foto: Privat

Just nu råder det babylycka i älghägnen hos Dalslands Aktiviteter i Steneby och Dalsland Moose Ranch i Ed. Båda anläggningarna har nyligen fått kalvar och fler älgkor visar tecken på att snart föda.

Att älgar i hägn kalvar är inte ovanligt. På Dalslands Aktiviteter tror vd Pontus Gyllenberg att man kan få tre kalvar i år.

Det baserar han på tid på året och beteendet hos några kor. Samma förhållande gäller i älgparken i Ed, enligt vd Noak Mossberg.

Födde två

– Vår älgko Nilla fick i söndags tvillingar, säger Noak Mossberg.

Tvillingkalvar är inte helt ovanligt. 2018 var det till och med en älgko som fick trillingar. Noak Mossberg tror att det kan bli fler kalvar den närmaste tiden.

Hos Dalslands Aktiviteter fick älgkon Doris en kalv för drygt en vecka sedan. Även Pontus Gyllenberg tror att det kan bli fler nedkomster bland anläggningens älgar.

– Vi har varit lyckosamma de senaste åren och fått flera kalvar, säger han.

Det är inte lätt som främmande besökare att komma nära. Doris tog det säkra före det osäkra och tog skydd på betryggande avstånd.
Det är inte lätt som främmande besökare att komma nära. Doris tog det säkra före det osäkra och tog skydd på betryggande avstånd. Foto: Tommy Lofgren

För sig själva

När kalvarna kan visas upp för besökare är oklart. Till en början behöver de få vara i fred och hålls avskilda från övriga älgar. Det är mammans naturliga beteende att skydda sin avkomma.

Artikeltaggar

Dalslands aktiviteterDalslands MooseranchDjur och naturEdNoak MossbergPontus GyllenbergSteneby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.