Hoppa till huvudinnehållet

Skapa en trygg skola med trygga barn

Publicerad:
Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan och det är viktigast i skolans tidiga åldrar, skriver Marianne Åhman och Barbro Dolling.
Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan och det är viktigast i skolans tidiga åldrar, skriver Marianne Åhman och Barbro Dolling. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla elever ska kunna nå sin fulla potential – och det betyder att medan vissa elever kan gå före i skolan, så behöver andra mer stöd för att ta sig framåt, skriver Marianne Åhman och Barbro Dolling.

För Liberalerna är en trygg skola det viktigaste för att få trygga barn. Därför satsar Liberalerna i riksdagen mest på skolan av alla andra partier i den budget som nu lagts fram. Bara under de kommande åren satsar vi över 15 miljarder kronor mer än regeringen på skolan.

Vi tror att kunskap rustar individen med en nyckel som kan öppna många dörrar i livet. Den leder till frihet, idéer och innovationer – vilket i sin tur främjar utveckling, välstånd och framsteg för hela samhället.

För Liberalerna handlar även skolan om vår gemensamma demokrati. Individer som kan läsa, ifrågasätta och uttrycka sig är motståndskraftiga mot krafter som försöker kuva, styra eller kontrollera dem. Skolan utgör därför grundstommen i bygget av ett fritt och demokratiskt Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan och det är viktigast i skolans tidiga åldrar. Det är därför vi satsar på fler tryckta läroböcker, fler behöriga lärare och mer resurser för språkutvecklande insatser redan i förskolan.

Liberalernas skolpolitik grundar sig i en elevsyn som förstår att alla barn och unga varken kan eller bör stöpas i samma mall. Alla elever ska kunna nå sin fulla potential – och det betyder att medan vissa elever kan gå före i skolan, så behöver andra mer stöd för att ta sig framåt.

Socialdemokraternas idé om att trycka in alla elever i samma klass i jämlikhetens namn har fått förödande konsekvenser – inte minst deras beslut att lägga ner speciallärarutbildningen, vilket orsakade enorm brist på speciallärare och en nedmontering av de mindre undervisningsgrupperna. Sveket är hårt när de svagaste eleverna inte får det stöd de både förtjänar och borde ha rätt till.

Liberalerna har därför avsatt 2,1 miljarder kronor i budgeten, som specifikt ska gå till att återupprätta särskilda undervisningsgrupper för elever i behov av det. För Sunne kommun ger det drygt 2,5 miljoner kronor, vilket skulle innebära att ca 35 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

Marianne Åhman

Barbro Dolling

Liberalerna Sunne

Artikeltaggar

Barbro DollingDebattGrundskolanGymnasieskolanLärareLiberalernaMarianne ÅhmanSkolpolitikSocialdemokraternaStatsbudgetenSunne kommunTrygghetsarbete