Populism om våra pensioner

Ledare
PUBLICERAD:
Rasera inte pensionssystemet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Socialdemokraterna har länge visat att de prioriterar valfläsk framför att bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik. Tyvärr har även högerpartierna gått in i budgivningen om Sveriges över två miljoner pensionärer – samtidigt som inflationen är rekordhög. Politikerna borde istället för att buda på väljare ta ansvar för att undvika en ekonomisk kris.

Hela samhället drabbas när priserna stadigt går upp och pengarna räcker till mindre. I april var inflationstakten 6,4 procent vilket innebär den högsta nivån på 30 år. Även inflationsförväntningarna på fem års sikt är högre än på ett kvarts sekel, rapporterar Dagens Industri. Det skapar ringar på vattnet när Riksbanken tvingas höja reporäntan vilket påverkar människors boendekostnader. Experter varnar för att bolånekostnaderna kan bli dubbelt så höga om bara tre år.

Men istället för att ta ansvar för ekonomin budar partierna på väljarna. Länge och hängivet har Socialdemokraterna ägnat sig åt att köpa röster för skattebetalarnas pengar. Elbidrag, bilbidrag, höjd a-kassa och familjevecka. Nu försöker de köpa pensionärernas röster genom höjda garantipensioner, det vill säga bidrag till pensionärer som haft en väldigt låg eller obefintlig arbetsinkomst. Bidragen betalas ut i augusti, mitt under brinnande valrörelse.

Det är oroande att partier som Moderaterna och Liberalerna, som traditionellt har tagit ansvar för ekonomin, nu också deltar i överbudspolitiken. Högeroppositionens förslag för höjda pensioner är mindre dåligt än vänsterblockets, eftersom förslaget inte bara innehåller höjda bidrag utan även sänkta skatter. Men det är oklart hur förslaget på över 14 miljarder skall finansieras.

Att höja pensionerna motiveras bland annat med att priserna har blivit högre. Samtidigt är det inte bara pensionärerna som fått högre levnadskostnader. Genom att höja pensionerna tar man från de yngre generationerna och överför till de äldre. De som arbetar i dag tvingas betala både för högre matpriser och för att kompensera pensionärerna. Det är en orättvis fördelningspolitik. Det sänder dessutom signalen att man själv inte påverkar sin pension, utan att det är politiken som bestämmer.

Våra politiker – från höger till vänster – måste ta sitt ansvar för Sveriges ekonomi och hålla i pengarna för att inte driva på inflationen. Nu är inte tid att pumpa in mer pengar i ekonomin, när pengarna redan snabbt tappar i värde. Med en långsiktigt hållbar ekonomi kan pensionerna räcka utan att politiken behöver skjuta till extra medel.

I längden riskerar inte bara partiernas överbudspolitik att förstöra ekonomin utan också tilltron till politiken, och att politiker kan ta ansvar för Sveriges ekonomi. Det är hög tid för politikerna att sluta buda på väljarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.