Hoppa till huvudinnehållet

Omtumlande för Fernando från Kristinehamn: Roll på Dramaten och 11 nya syskon

Publicerad:
Det har varit en omtumlande tid för Fernando Carabalí, uppmärksammad roll i en uppsättning på Dramaten samtidigt som han har hittat sin biologiska familj.
Det har varit en omtumlande tid för Fernando Carabalí, uppmärksammad roll i en uppsättning på Dramaten samtidigt som han har hittat sin biologiska familj. Foto: Privat/Dramaten

Kristinehamnaren Fernando Carabalí medverkar i pjäsen "Den omättliga vägen" på Dramaten och är också aktuell med sin stand up-show "Värmland 4ever".

Nyligen syntes han även i TV4 där han berättade om hur han hittat sin biologiska familj.

När NWT för dryga året sedan pratade med Kristinehamnaren Fernando Carabalí var det med anledning av att han var manager för en av artisterna i Melodifestivalen. Dessutom satsade han på en rad film- och serieproduktioner samt roddade en karriär som ståuppare.

Projekten inom film och tv och karriären som ståuppare är fortfarande aktuella, men nu är Fernando Carabalí även aktuell som skådespelare på Dramaten i Stockholm. Han gör sju (!) roller i pjäsen "Den omättliga vägen".

– Jag blev kontaktat ifjol och fick förfrågan om att medverka. Det var faktiskt i samband med att jag försökte sälja in en pjäs som jag själv har skrivit. Så först fattade jag inte riktigt att jag blev erbjuden en roll, jag var så fokuserad på att sälja in min egen pjäs. Det var först efter att jag hade lagt på som jag insåg att jag just blivit erbjuden en roll på Dramaten!

Regissören hade sett klipp där Fernando Carabalí uppträder i olika sammanhang.

– Man vet ju aldrig vem som tittar på en i sociala medier, ler han nöjt.

– De tyckte väl att den där galningen Fernando skulle få en chans! Och jag tog den.

Att få skådespela på en så anrik scen som Dramaten beskriver han som fantastiskt.

– Från Christinateatern i Kristinehamn till Dramaten! Otroligt kul såklart. Underbara kollegor i ensemblen, jättefina skådespelare. Dramaten har haft ett dåligt rykte under senare år, men jag har bara gott att säga.

Med ett skratt fortsätter han:

– Jag är väldigt divig av mig, jag har väldigt höga mål. Varför har de inte satt mig på Dramatens scen tidigare för!? Haha, nej jag är såklart väldigt ödmjuk inför det här. Men mitt mål är att vara kvar och göra fler pjäser på den här scenen.

Handlingen i "Den omättliga vägen" kretsar kring ett andebarn som heter Azaro.

– Barnet föds i vår värld men andevärlden vill ha tillbaka sitt barn. Det blir en kamp mellan världarna. Det är action, drama, komedi – i pjäsen finns det andar, jättar och fantastisk musik.

Pjäsen liknar han vid en afrikansk version av "Harry Potter". Uppsättningen hade urpremiär den 29 april och spelas fram till och med den 3 juni.

– Publiken har varit mellan fem och 98 år. Den funkar för alla.

Berätta om dina sju roller.

– Jag är med i nästan alla scener. Jag spelar boxare och gangster bland annat. I några scener går jag på fem meter höga styltor. Innan premiären, under påsken, var jag hemma i Kristinehamn och hade styltorna med mig och tränade på Björkvallen. Folk som såg mig trodde jag var galen.

Fernando Carabalí har lämnat Kristinehamn och bor numera i Stockholm, men när NWT når honom är han i Göteborg där han kvällen innan uppträtt med sin stand up-show "Värmland 4ever".

– Det är full fart med stand up:en nu när pandemin har släppt taget om oss. Jag älskar stand up comedy, det är det bästa som finns. Förutom Nutella och pannkakor. De dagar jag inte är på Dramaten gör jag stand up på klubbar, krogar, företagsevent och liknande.

I "Värmland 4ever" lyfter han fram det typiskt värmländska och skapar humor utifrån det med glimten i ögat.

Fernando med sin bror Ivan.
Fernando med sin bror Ivan. Foto: Privat

”Hittat mina biologiska föräldrar”

Nyligen medverkade Fernando Carabalí i TV4:s intervjuprogram "Malou efter tio". Men inte med anledning av humor eller skådespeleri. Nej, då fick han berätta om de upptäckter han har gjort rörande sin biologiska familj. Fernando Carabalí är adopterad och kom till Kristinehamn från Columbia.

– Min mamma och pappa – Annika och Rolf – och mina syskon bor kvar i Kristinehamn, en av bröderna bor i Karlstad. Men nu har jag även hittat mina biologiska föräldrar.

Det har varit en omtumlande och rörig period för honom, han berättar om en detektiv i Nederländerna som hjälpt honom och hans släkting som bor där. Ett stort genombrott i efterforskningarna efter hans biologiska familj fick han genom My Heritage, en plattform för släktforskning.

– Det är jäkligt rörigt, lite svårt att berätta. Först hittade jag en biologisk bror och en syssling som bor i Stockholm. Dessutom hittade jag en kusin. Och genom kusinen hittade jag min mamma. När jag fick prata med min mamma på Facetime berättade hon att jag har elva syskon jag inte vetat om.

Hur var det att för första gången få se och prata med din biologiska mamma?

– Vi har inte träffats fysiskt än, det ska ske i sommar. Första gången jag fick kontakt med henne på Facetime var magiskt. Fantastiskt. Och jättekonstigt. Plus då alla syskonen och över 30 kusiner. Jag har lärt mig spanska på senare tid så jag kan prata med alla.

– Jag älskar mina föräldrar i Kristinehamn, de är alldeles underbara. Men det har varit väldigt omvälvande at ta del av all ny information.

Och din biologiska pappa?

– Han finns inte längre i livet. Det fick jag reda på genom detektiven. Tråkigt, och även om pappa Rolf har varit världens bästa pappa, hade det varit intressant att få prata med honom.

Har du kunnat landa i allt det här?

– Både ja och nej. Det kommer hela tiden upp nya saker. Jag är en person som kör på, jag har inte tid att stanna upp. Ibland kommer allt det här ikapp med mig, och det känns bra. Det är en fin känsla att ha en så stor familj. Jag hoppas vi kan samlas allihop hemma i Kristinehamn och grilla snart.

Artikeltaggar

BjörkvallenColombiaFilmGöteborgHumorKristinehamnNederländernaNöje/KulturSläktforskningStandupStockholmTeaterTVTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.