Hoppa till huvudinnehållet

Svt direktsände från Stora torget – integration debatterades i Sverige möts

Publicerad:
Entreprenören Bert Karlsson försökte att få fart på debatten.
Entreprenören Bert Karlsson försökte att få fart på debatten. Foto: Filip Kowalski

Luften var frisk under majkvällen på Stora torget i Filipstad.

Och kanske fick deltagarna i Svt:s direktsända debattprogram Sverige möts extra energi av den när ämnet var migration och integration.

– Det blir intressant när olika aktörer som är med kommer med personliga erfarenheter. Sen blev det en debatt med ytterligheter - och jag kunde bara prata om det som vi har gjort i Filipstad, säger Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S) som deltog i panelen.

Svt har under valåret satsat på att hålla det direktsända debattprogrammet Sverige möts. Produktionen åker till olika städer i landet för att hålla debatt utifrån specifika ämnen. Under onsdagskvällen kom debattörer och publik till Stora torget i Filipstad för att diskutera migration och integration.

En av Filipstads unga fick komma till tals och berätta om sin väg in i samhället.
En av Filipstads unga fick komma till tals och berätta om sin väg in i samhället. Foto: Filip Kowalski

Programledaren Magnus Thorén ledde debatten där panelen, som bestod av Martin Ådahl (C), Maria Malmer Stenergard (M), Mursal Isa (MP), Johnny Grahn (SD), Åsa Hååkman Eriksson (S), restaurangschefen från Big hill lodge Lotta Lloyd, entreprenören Bert Karlsson, frilansskribenten Omar Makram, professorn i historia Lars Trägårdh och Lotta Ilona Häyrynen, redaktör för Nya mitten, fick ta sig an ämnet ur olika frågeställningar.

Frilansskribenten Omar Makram deltog i debatten.
Frilansskribenten Omar Makram deltog i debatten. Foto: Filip Kowalski

Vill blicka framåt

Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S) var glad över att debatten avslutades med en framåtblick. Hon tyckte att det var mer intressant att blicka framåt än bakåt.

– Det är intressant och roligt att debattera. Sen kan jag tycka att den här frågan härrör från 2015 och vi jobbar med resultatet av det hela - det vill säga den ekonomiska biten med försörjningsstöd och placeringskostnader, liksom med arbetsmarknads- och integrationsenheten med samhälls- och språkstödjare. Samtidigt känner jag att det är viktigt att diskutera framtiden också. Jag ställde det kravet inför debatten att man skulle ha det här upplägget - och det lyssnade man på, säger hon.

Polisen på Stora torget skojade med några ungdomar.
Polisen på Stora torget skojade med några ungdomar. Foto: Filip Kowalski

Johnny Grahn (SD) upplevde att han fick säga det han ville säga. Han lyfte bland annat fram sin åsikt att Sverige borde införa ett invandringsstopp fram till att landet lyckas hitta ett sätt att ta hand om de invandrare som redan har kommit till Sverige.

Johnny Grahn (SD) upplevde att han fick mycket sagt, även om han hade velat ha ett större fokus på Filipstad.
Johnny Grahn (SD) upplevde att han fick mycket sagt, även om han hade velat ha ett större fokus på Filipstad. Foto: Filip Kowalski

– Jag tycker att debatten var bra och att den var hyfsat saklig. Det tråkiga var att proffspolitikerna, som han från Centern (Martin Ådahl), visste hur man skulle roffa åt sig tiden. Det blev på bekostnad av frågorna som handlade om Filipstad, för jag ville lägga mer fokus här. Det som var riktigt trevligt att de faktiskt nu förstår att det här är ett problem och att det har varit ett problem. Vi som framförde det här från början var inte de fula och onda människorna som vi utmålades som - och det ger ett hopp om att vi kan lösa det här framöver, säger han.

Åsa Hååkman Eriksson (S) och Bert Karlsson kom till studion samtidigt.
Åsa Hååkman Eriksson (S) och Bert Karlsson kom till studion samtidigt. Foto: Filip Kowalski

Martin Ådahl hade förmodligen inte hållit med Johnny Grahn om att han roffade åt sig tid, för Centerpartiets politiker gav flera exempel under debatten på saker som gjorts bra i Filipstad. Före debatten hade han bland annat besökt Barilla för att studera företagets arbete med integration, dessutom besökte han Molkoms folkhögskolas filial i Filipstad för att lära sig mer om utbildningarna som skräddarsys för personer som har hamnat utanför arbetsmarknaden. Han var inte hundraprocentigt nöjd med hur debatten utvecklade sig.

– Många i Filipstad som följde debatten kunde säkert hitta bitar som de kände igen sig i, men det var också mycket som flög långt åt olika håll - som alla idéer om man ska vara för eller emot mångkultur till exempel. Det som gäller är ju att få in människor i jobb, få in människor i svenska och få bort kriminalitet och hederskultur, säger han.

Martin Ådahl (C) deltog i debatten.
Martin Ådahl (C) deltog i debatten. Foto: Filip Kowalski

Kommer vi stå här igen om några år och diskutera exakt samma saker som diskuterades under debatten?

– Det är inte ödesbestämt för Filipstad. Det beror på vad vad man gör. När man gör bra saker som integrationsprogrammen på Wasa, när man satsar på näringslivet - då vänder man utvecklingen åt rätt håll. Om man bara skuldbelägger invandrare och säger att det är fel på deras kultur istället för att bekämpa brott och den hederskultur som finns kan man inte lyckas. Filipstads problem kommer inte vara lösta på några år, men de går att vända - och det kan man se redan idag när man gör rätt saker.

Professorn i historia, Lars Trägårdh, kom med några infallsvinklar.
Professorn i historia, Lars Trägårdh, kom med några infallsvinklar. Foto: Filip Kowalski

Nöjda toppolitiker

Martin Ådahl var nöjd med sitt besök i Filipstad.

– Det har varit jättebra, det har varit spännande att se ett internationellt företag som Barilla satsar på Filipstad och som tror på Filipstad. Att företaget också satsar på att rekrytera personal, inte bara personer med svensk bakgrund utan även bland dem som är utan jobb och som har utländsk bakgrund är rätta takter för att kunna vända det här, säger han.

Och fortsätter:

– Nu önskar jag att Socialdemokraterna i Filipstad

, för nu verkade det som vi var lite väl mycket överens med dem, att de satsar lite mer på småföretagandet och näringslivet så att man kan förstärka utvecklingen på en bredare front.

Maria Malmer Stenergard (M) vill se att tydligare krav ska ställas på nyanlända.
Maria Malmer Stenergard (M) vill se att tydligare krav ska ställas på nyanlända. Foto: Filip Kowalski

Maria Malmer Stenergard (M) tyckte att det kändes bra att få debattera migrations- och integrationspolitiken i Filipstad.

– Till och börja med är det kul att få komma till Filipstad. Det är passande att ha en debatt här med tanke på hur många (nyanlända) som har kommit hit. Det var en intressant debatt, det blev tydligt att det måste ställas betydligt fler krav på de som kommer till Sverige. Och det handlar om att bry sig - det är alldeles för många som inte lär sig språket och hamnar efter i skolan, vilket leder till att de inte blir en del av samhället och får svårt att få ett jobb. Men det handlar också om kultur, där gäller det att vi är tydliga med vad vi förväntar oss, att det är de liberala värderingarna som gäller i Sverige och att man måste anpassa sig efter det, säger hon.

Och fortsätter:

– Vi har kommit en bra bit, men det kommer att krävas väldigt mycket. Och jag tror att för att vända utvecklingen så kommer det ta lång tid. En grundläggande förutsättning är att minska invandringen så att vi kan se till att de många som har kommit hit, inte minst till Filipstad, får en chans att komma in i samhället. Annars är vi inte humana.

Regionpolitikern Mursal Isa (MP) blir sminkad innan sändningen.
Regionpolitikern Mursal Isa (MP) blir sminkad innan sändningen. Foto: Filip Kowalski

Sverige möts fortsätter nu sin turné till Trelleborg. Programledaren Magnus Thorén kommer att gå stärkt in i den debatten efter tv-sändningen från Filipstad. Och han medger också att det inte var den lättaste debatten att hålla.

– Jag har varit i Filipstad en gång förut, för nästan 20 år sedan. Så det var jättekul att få komma tillbaka. Integrationen är på sätt och vis en svår diskussion att hålla, för man har pratat så otroligt mycket om just integrationssvårigheter och problem i många år - och ibland känns det som att den här debatten kan fastna i samma hjulspår, det har varit svårigheten, säger han.

Programledaren Magnus Thorén inledde sändningen med Skillerälven som bakgrund.
Programledaren Magnus Thorén inledde sändningen med Skillerälven som bakgrund. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstadJohnny GrahnLars TrägårdhMaria Malmer StenergardMartin ÅdahlNyheterSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.