Hoppa till huvudinnehållet

Rekordsvår RS-säsong är över – nästa ser ut att bli lindrigare

Publicerad:
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, säger att den senaste RS-virussäsongen var unikt svår och att nästa ser ut att bli lindrigare.
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin, säger att den senaste RS-virussäsongen var unikt svår och att nästa ser ut att bli lindrigare. Foto: Jens Magnusson

Nu är den äntligen över, säsongen för RS-virus.

Den var rekordbesvärlig – men nu finns chansen att nästa blir lindrigare.

RS-säsongen började tidigt den här gången och i oktober–november kom en lavinartad ökning.

– Vi har aldrig sett en så tidig topp och jag har inte varit med om en så besvärlig våg som vi hade i höstas, säger Staffan Skogar, som är barnläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland.

Under en period var det svårt att få resurserna att räcka.

– Upplevelsen var att det var extremt många på kort tid, som gjorde att vi hade svårt med rum och andningsapparatur.

Under en period uppmanade sjukvården föräldrar med barn under sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan för att undvika smitta.

Pandemin var boven i dramat

Staffan Skogar säger att coronapandemin är den stora orsaken till att RS-viruset slog så hårt den här gången.

– Vi hade egentligen två säsonger innan när vi hade väldigt få fall, så då är det klart att många var mottagliga för att bli sjuka.

Många värmländska barn har blivit svårt sjuka av rs-virus den senaste säsongen. Bilden visar ett norskt barn som behövde sjukhusvård.
Många värmländska barn har blivit svårt sjuka av rs-virus den senaste säsongen. Bilden visar ett norskt barn som behövde sjukhusvård. Foto: Heiko Junge

Långt över hundra värmländska barn, de flesta under två år, vårdades på sjukhus under hösten. Inget barn avled under den senaste säsongen.

– Det är väldigt sällan, även nationellt, som någon avlider. I så fall är det ofta om man har någon annan underliggande sjukdom. Men det är ändå så att man kan bli ordentligt sjuk och de minsta drabbas värst.

”... jag har inte varit med om en så besvärlig våg som vi hade i höstas.”
Staffan Skogar

På global nivå är det annorlunda. 2019 kopplades 100 000 dödsfall bland barn till RS-viruset, enligt en studie som publicerats i The Lancet. 97 procent av dödsfallen inträffade i låg- eller medelinkomstländer.

– Man har inte den andningsutrustningen som vi har här, säger Staffan Skogar.

Nu är det flera veckor sedan ett fall av RS-virus bekräftades i Värmland senast.

Och den svåra säsongen gör att nästa ser bättre ut.

– Det troligaste är att det inte är lika många som kan få det. Om fler har haft det så sprider man det inte till sina nyfödda syskon, så jag tror inte det kommer bli på samma sätt som det har varit nu, utan det var nog ganska unikt.

Läs tidigare artiklar:

Barnläkarens oro för lång virussäsong: ”Kommer vara länge”Fortsatt tufft RS-läge i Värmland – nästan fördubblat antal fallVärmland bland de regioner med flest RS-fall i Sverige: ”Det har ökat kraftigt”Rs-viruset: ett tiotal småbarn vårdas på sjukhusFem barn med RS-virus på CSK: ”Vi har sett många tvååringar”RS-viruset tillbaka i Värmland – fyra barn har lagts in på sjukhus

Artikeltaggar

BarnRegion VärmlandRS-virusSjukvårdStaffan SkogarVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.