Hoppa till huvudinnehållet

Efter domen mot skoltopp: Folkhögskola granskas

Publicerad:
Senast den 8 juni ska Region Värmland svara på ett antal frågor om den folkhögskola, där ett antal miljoner förskingrats. Nu inleder Folkbildningsrådet en granskning av händelserna. Foto: Håkan Strandman

En person i toppbefattning på en värmländsk folkhögskola dömdes för att ha förskingrat flera miljoner.

Nu inleder Folkbildningsrådet en granskning av folkhögskolan.

Om pengar har använts på fel sätt kan de få betalas tillbaka.

Folkbildningsrådet misstänker att folkhögskolan ”har lämnat oriktiga uppgifter som underlag för utbetalning av statsbidrag”, som det står i beslutet om att inleda granskningen.

Den tidigare topptjänstemannen på folkhögskolan dömdes i april till fängelse i Värmlands tingsrätt i två år och nio månader för grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring.

Han dömdes för att han beställt varor till sig själv, eller möjligen någon annan, men låtit dåvarande landstinget stå för notan. Han lät också studenter betala sommarkurser kontant – och tog själv hand om pengarna. Totalt handlade det om fem miljoner kronor.

Mannen dömdes att betala ett skadestånd till regionen på knappt 4,9 miljoner kronor.

Han har överklagat domen, eftersom han vill frias helt.

Många frågor

Nu nagelfars alltså händelserna ur ännu en synvinkel genom Folkbildningsrådets granskning av om folkhögskolan använt bidragen man fått från staten fel och om man lämnat oriktiga uppgifter för att få stöd.

Folkhögskolans internkontroll under tiden för bedrägerierna ska granskas, liksom vilka åtgärder som vidtogs och vilken internkontroll som finns i dag.

Senast den 8 juni ska Region Värmland svara på en rad frågor. Frågorna handlar bland annat om vad regionen gjort för att stärka internkontroll och ekonomihantering, inköps- och upphandlingsrutiner och attestreglemente för vissa år, en redogörelse för vilka avgifter studenter fått betala för sommarkurser under vissa år och personallistor för samma år. Man vill också veta hur revisorerna följde upp internkontrollen före 2016.

Folkbildningsrådet är en ideell förening, men har fått vissa myndighetsuppdrag av riksdag och regering, enligt föreningens hemsida. Bland annat ska rådet utvärdera om pengar använts för de syften som staten angett. Om pengar har använts på fel sätt kan Folkbildningsrådet bestämma att en folkhögskola eller ett studieförbund ska betala tillbaka dem.

Skoltopp inför rätta för mångmiljonsvindelVittne om brottsmisstänkta skoltoppen: "Hämtade pengarna i svart sopsäck”

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov förskingringGrov trolöshet mot huvudmanRegion VärmlandSkola och utbildningVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.