Hammarös skattemedel ska hanteras på bästa sätt

Insändare
PUBLICERAD:
”Om det är så att arbete inom kommunal verksamhet inte kan göras bättre eller billigare så finns det ingen anledning att oroa sig för en effektivisering”, skriver insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar till "Arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal på Hammarö", NWT 20 maj

Om det är så att arbete inom kommunal verksamhet inte kan göras bättre eller billigare så finns det ingen anledning att oroa sig för en effektivisering. Men jag anar att insändaren mycket väl vet att så inte är fallet, och är därför orolig för sin egen position. Politikerna ansvarar inför medborgarna att hantera deras skattemedel på bästa sätt. Att då inte kontinuerligt utvärdera verksamheten utifrån det målet skulle vara fel.

En genomsnittlig kommunanställd på Hammarö betalar drygt 800 kronor mer netto per månad för den kommunala verksamheten än i jämförbara kommuner, just därför att Hammarö kommuns kostnader är så höga. Det beror på det faktum att kommunen inte mäter och utvärderar verksamheten kontinuerligt ur ett effektivitets- och kostnadsperspektiv. Och att man inte heller har gjort det under en lång tid tillbaka. Det är i alla fall inte kommuninnevånarna som tjänar på detta.

Nils Safferson

vice ordf Moderaterna Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.