Hoppa till huvudinnehållet

Serie om Selma Lagerlöf: "Vill visa den dynamiska kvinnan som spränger världen"

Publicerad:
Filmaren Kristina Lindström minns lärarens högläsning ur "Gösta Berlings saga" på Gateskolan i Arvika. Tidigare har hon gjort dokumentärer om bland andra Astrid Lindgren och Olof Palme.
Filmaren Kristina Lindström minns lärarens högläsning ur "Gösta Berlings saga" på Gateskolan i Arvika. Tidigare har hon gjort dokumentärer om bland andra Astrid Lindgren och Olof Palme. Foto: Carl Edlom

Konflikträdd, högtravande och manipulativ.

Samtidigt alldeles fantastiskt briljant, modern och modig.

Nu ska en dokumentärserie skildra Selma Lagerlöfs liv och gärning. NWT besöker Mårbacka och filmteamet för att prata om en extraordinär människa som inte så enkelt låter sig gestaltas.

En av påfåglarna har rymt från inhägnaden på Mårbacka. Filmaren Kristina Lindström pratar med en som arbetar på gården och får berättat för sig hur anskrämligt en påfågel kan låta under tidiga morgontimmar. Påfåglar verkar vara finare för ögat än njutbara för örat. Förhoppningsvis hittar den hem igen, nickas det i samtalet, någon längre ner i Fryksdalen har tydligen sett till den.

– Just påfågeln var speciell för Selma, den finns här av en anledning, säger Kristina Lindström.

– Och när man känner till anledningen blir den här platsen än mer magisk, ler hon.

Tillsammans med den värmländska fotografen Jonas Rudström och medfilmaren Ulrika Nulty besöker Kristina Lindström Mårbacka för fjärde gången under arbetet med den dokumentär som ska sändas i SVT i julhelgen. Två timslånga avsnitt ska försöka ge en bild av den person och gärning som var Selma Lagerlöf.

– Selma har alltid funnits i mitt liv, börjar Kristina Lindström i ett försök till att ge en bakgrund till projektet.

– Redan när jag var liten mötte jag hennes berättelser i skolan. Min fröken Aina på Gateskolan i Arvika läste högt ur bland annat "Gösta Berlings saga". Jag har väldigt starka minnen av det.

Kristina Lindström bodde under skolåren i Arvika och lämnade Värmland för Göteborg efter gymnasiet. Hon har arbetat som journalist och gjort både radio och tv. Bland tv-produktionerna hon har arbetat med finns "Kobra", "Babel" och "K special". Hon har även gjort ett antal dokumentärfilmer – bland annat om Olof Palme och Astrid Lindgren – och den senaste filmen "Världens vackraste pojke", som hon gjorde tillsammans med Kristian Petri, fick hela fem nomineringar vid årets Guldbaggegala.

– Allt handlar om att berätta, oavsett om det är genom text, radio eller film, fortsätter Kristina Lindström.

– Det är en väldigt komplex människa som växer fram i arbetet med den här dokumentären. Selma är enorm. Hon har så många ansikten. Och alla hennes verk! Jag vet inte hur många gånger jag har läst "Gösta Berlings saga" – och varje gång jag läser den hittar jag nya saker, ser med nya ögon. Hela tiden finns det lager på lager, så är det med henne som människa också.

Ulrika Nulty, Kristina Lindström och Jonas Rudström under översyn av Selma Lagerlöf på Mårbacka. De går igenom dagens filmade material.
Ulrika Nulty, Kristina Lindström och Jonas Rudström under översyn av Selma Lagerlöf på Mårbacka. De går igenom dagens filmade material. Foto: Carl Edlom

”Flyttade gränser”

Kristina Lindström gör serien tillsammans med Ulrika Nulty. De har arbetat tillsammans i andra projekt tidigare, bland med dokumentärserien "Eran – punk i tre delar".

– Något som jag upplever hos Selma är att hon aldrig var passiv, menar Ulrika Nulty.

– Hon visste vad hon ville och hon genomförde det hon ville. Hon flyttade gränser både för sig själv och andra. Och i det var hon målmedveten och väldigt tuff. Det är många saker som gör henne till en spännande person.

Det är fem år sedan de började skissa på hur en dokumentär om Selma Lagerlöf skulle kunna utformas.

– Det började med att vi pratade om hennes resa till Jerusalem. Då tändes ett ljus, vi kände att vi bara var tvungna att göra något om Selma, säger Ulrika Nulty.

De berättar om ett omfattande och tidskrävande research-arbete där de tagit del av allt från Lagerlöfs verk till delar av den digra forskning som har gjorts kring hennes författarskap.

– Det finns väldigt få bilder på Selma som ung, den tidigaste är från när hon var tio år. Och allt inspelade material som finns är gjort när hon är gammal, när hon har det vita, uppsatta håret. Vi vill visa den unga, dynamiska kvinnan som gör resor, som spränger världen med sina romaner och får Nobelpriset. Som inte står ut med att vara hemma-flicka här på gården, mot sin pappas vilja ser hon till att komma härifrån. Vid förra sekelskiftet förändras allt, en ny värld skapades både vad gäller idéer och uppfinningar. Selma Lagerlöf var en del av allt det.

– Den Selma kan inte illustreras med bilder eller sekvenser som har filmats när hon fyllde 70 eller 80. Så vi får skapa nya sätt gestalta henne på vilket såklart är utmanande.

Att dokumentera så publika människor som Palme, Astrid Lindgren och nu Selma Lagerlöf, som många har en väldigt stark relation till, hur upplever du det?

– Svårt! Processen måste få ta tid, det är viktigt att man inte kopierar någon annans uppfattning. Jag måste göra filmen till min egen tolkning. Tillåta mig själv att skärma av andras idéer och uppfattningar. Många har självklart sin egen bild och sitt eget förhållande till Selma, säger Kristina Lindström.

Ulrika Nulty utvecklar:

– Att göra ett 80-årigt liv rättvisa på två tv-timmar går ju inte. Vi måste placera Selma i sin tid, i sina verk. Det är bara vissa perspektiv av hennes liv som vi kan fördjupa. Vi kan inte skapa en heltäckande bild, det är omöjligt.

De har filmat vid Mårbacka vid fyra tillfällen, ytterligare några besök blir det innan dokumentären är klar.
De har filmat vid Mårbacka vid fyra tillfällen, ytterligare några besök blir det innan dokumentären är klar. Foto: Carl Edlom

"Vi beundrar henne djupt”

Med respekt och ödmjukhet rör de sig i husets våningar, fingrar försiktigt längs bokryggar och möbler. De är på plats främst för att filma passager till uppläsningar och liknande. Jonas Rudström jagar ett dunkel som ska illustrera något på gränsen till det övernaturliga. I ett av de mindre rummen löser han uppgiften genom att stänga ute den ettriga vårsolen med en mörkblå rullgardin och låta kameralinsen vila på en möbel.

– Jag har gett mig in i det projektet med försiktighet, det finns inga självklarheter, säger Kristina Lindström.

– Det har varit viktigt för mig att frigöra mig och skapa en egen blick. Det har tagit tid.

I allt det mångfacetterade som är Selma Lagerlöf räds de inte att inkludera mindre smickrande delar.

– Ibland kan jag uppleva Selma som högtravande och alltför blommig, jag kan bli trött på henne, säger Kristina och Ulrika fyller på:

– Högtravande, manipulativ, konflikträdd – hon ville inte behöva välja mellan sina två stora kärlekar Sophie Elkan och Valborg Olander. Och hon ville inte ta ställning i vissa kontroversiella politiska frågor av rädsla för att få skit för det.

– Samtidigt som hon på så många sätt var alldeles fantastisk – modig, modern och framsynt. Hon var helt enkelt en människa, fast med en extremt extraordinär briljans. Vi beundrar henne djupt, men blundar inte för hennes svagheter.

”Det finns mycket som många inte vet. Hon var tidig med yoga till exempel”
Ulrika Nulty

När ni nu levt med det här projektet under flera år, är det något i Selma Lagerlöfs historia eller person som överraskat?

– Ja, det händer hela tiden. Som att hon var så intresserad av uppfinningar, speciellt luftfarkoster intresserade henne. Det är många små detaljer och fragment som bildar en helhetsbild som hela tiden fylls på. Det kan vara en textrad som plötsligt framstår i ett nytt ljus på grund av något som hände i hennes liv när hon skrev den, säger Kristina Lindström.

Upplever ni att det finns "cementerade" sanningar kring Lagerlöf som ni med dokumentären kommer att luckra upp, ge en ny syn på?

– Det finns mycket som många inte vet. Hon var tidig med yoga till exempel. Och hela hennes syn på det icke-materiella är spännande – det andliga och "den andra sidan", det spirituella och kontakten med den skapande kraften som hon kallade ”Innervarelsen”. Gudsbegreppet som hon filosoferade kring, det är väldigt intressanta saker, säger Ulrika Nulty.

FAKTA

Serien är en samproduktion av de nordiska länderna med SVT som huvudproducent. Utöver de två tv-timmarna görs fyra kortare filmer som ska användas av Utbildningsradion för gymnasieelever.

Det är drygt ett halvår kvar till serien ska vara färdig. De räknar med ytterligare några besök vid Mårbacka, delvis med anledning av att de vill fånga huset och omgivningen under alla årstiderna. Kristina Lindström beskriver den närmaste tiden som stressig, det är många bitar som ska falla på plats.

– Det är en ständig känsla av högmod och fall, ler Kristina Lindström och illustrerar genom en vågrörelse med handen.

– I ena stunden är känslan att det blir fantastiskt bra, i nästa känns det som att det inte funkar alls. Upp och ner. Men vi har förtröstan. Det känns bra.

Dokumentärserien om Selma Lagerlöf visas i SVT under julhelgen.

Film om världens vackraste: "Osannolikt att allt har hänt en och samma person"Storslam för Värmlandsinspirerade ”Clara Sola”

Artikeltaggar

ArvikaAstrid LindgrenFilmGöteborgJerusalemKärlekLitteraturMårbacka minnesgårdNobelprisetNöje/KulturOlof PalmeÖstra ÄmtervikSelma LagerlöfSophie ElkanSVTTVTV-serierYoga

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.