Hoppa till huvudinnehållet

Känd präst och debattör blir kyrkoherde i Årjäng: ”En enorm möjlighet”

Publicerad:
Annika Borg har just fått klartecken: jobbet som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat väntar på henne.
Annika Borg har just fått klartecken: jobbet som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat väntar på henne.

Prästen Annika Borg har gjort sig känd som en stridbar debattör och krönikör.

Nu överraskar hon med ett nytt kliv i livet ‒ och blir kyrkoherde i Årjäng.

– Det här har varit en jättespännande vår för mig, säger hon.

"Hon vill förändra Svenska kyrkan” löd rubriken på en artikel om Annika Borg som NWT publicerade i mars.

Nu har hon chansen att göra det på ett mycket konkret sätt: som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat. Beslutet om tillsättningen är alldeles färskt och hon är mycket glad.

Har längtat

– Det känns jätteroligt på alla sätt, ett nytt steg i livet, säger hon. Det här har varit en jättespännande vår för mig. Jag har under en lång tid funderat mycket på min prästerliga uppgift och ett nytt steg, ett annat liv. Vi har levt i storstan länge och jag har längtat efter en ny uppgift, ett nytt steg och en ny plats att arbeta för Guds rike och Svenska kyrkan.

Silbodals kyrka är en av nio kyrkor inom Nordmarkens pastorat, som omfattar åtta församlingar.
Silbodals kyrka är en av nio kyrkor inom Nordmarkens pastorat, som omfattar åtta församlingar. Foto: Kristina Green

Tror på öppenhet

Debattören Annika Borg är inte rädd för att kritisera kyrkan. Bland annat har hon ifrågasatt om Svenska kyrkan ska ha en ärkebiskop och ifrågasatt takhöjden och utrymmet för kritik inom kyrkan som organisation.

Mottagandet i Värmland har varit välkomnande tycker hon:

– Det har varit otroligt vänligt och professionellt, säger hon. Jag tror att det finns en stor öppenhet i Karlstads stift. Det har setts som positivt att jag står upp för det jag tror på, säger hon.

Back to basics

En grundtes hon driver handlar också om att värna kärnan i kyrkans verksamhet: att tolka det religiösa budskapet och att nå människor.

– På nationell nivå har man ägnat sig mycket åt sånt som inte handlar om vår grundläggande uppgift, som är så stor. För mig handlar det mycket om församlingsbygget, att gå tillbaka till basics, vad är kyrkans uppgift 2022?

Börjar i september

Den kärnan tycker hon är tydligare ute i församlingarna och hon låter mer än redo att bege sig till Värmland för att ge sig i kast med arbetet.

– Jag ser det som en enorm möjlighet!

Silleruds kyrka är en av kyrkorna Annika Borg får som hemmaplan på nya jobbet.
Silleruds kyrka är en av kyrkorna Annika Borg får som hemmaplan på nya jobbet. Foto: Tommy Andersson

Hon börjar på kyrkoherdetjänsten i september. Under sommaren har hon lovat bort sig på ett annat uppdrag: som ledarskribent på tidningen Barometern i Kalmar.

”Skrivandet är min livsluft”

Sitt övriga skrivande kommer hon att fortsätta med även när hon kommer till Årjäng. Hon skriver krönikor och debattinlägg i många olika forum, bland annat i dagspress och tidskrifter som Axess och Kyrkans Tidning. Under decennier sände hon Tankar för dagen i P1 och hon har även skrivit böcker om livsfrågor.

– Skrivandet är min livsluft. Den dagen jag slutar att skriva vilar jag under jorden. Jag har ju skrivit i många olika genrer också, säger hon och konstaterar att hon nu kommer att hamna i ett ordens och litteraturens landskap.

Vänster - höger

Politiskt sorteras Annika Borg in på högersidan, även om hon i kyrkopolitiska sammanhang representerat politiskt obundna.

Skrivandet är min livsluft. Den dagen jag slutar att skriva vilar jag under jorden.
Annika Borg

– Jag tycker inte att kyrkan ska vara en politisk arena. Att vara samhällsengagerad är självklart, men man måste hålla isär rollerna.

Samtidigt har Svenska kyrkan som organisation ofta uppfattats som vänster.

– Absolut. Det har finns i ledarskiktet där och sådana utspel har gjorts, men jag tycker inte att man ska ta ställning för hela Svenska kyrkan i dagspolitiska frågor som präst eller biskop.

”Vi har ett evighetsperspektiv på frågorna. Kyrkan är något helt annat, en annan organism som vi behöver slå vakt om.”
”Vi har ett evighetsperspektiv på frågorna. Kyrkan är något helt annat, en annan organism som vi behöver slå vakt om.” Foto: Lena Richardson

Det betyder inte att hon tycker att Svenska kyrkan ska vara tyst i samhällsfrågorna, men tillföra ett annat perspektiv:

– Vi har ett evighetsperspektiv på frågorna. Kyrkan är något helt annat, en annan organism som vi behöver slå vakt om. Varje vrå av tillvaron är inte politisk, säger hon.

Viktiga rötter

Idag bor hon i Stockholm, men Årjängsbygden känns inte som främmande mark, tvärtom.

– Jag har rötter i Värmland och min farmors och farfars släkt kom från just det här området, berättar hon. Det är inte vilken del som helst av Sverige heller utan en vacker del, med sjösystemen där.

Idag tänker hon lite extra på farmor Helga Borg, född Björk.

– Hon var född i byn Finnerud och var den som förmedlade den kristna tron till mig. Hade hon varit född i en annan tid och en annan klass, är jag helt säker på att hon varit präst. Det är som att en cirkel sluts nu.

Fakta

Annika Borg

Gör: präst, teologie doktor och skribent. Hon prästvigdes 1991, disputerade vid Uppsala universitet den 17 januari 2005. Hon har även en ledarskapsutbildning från Försvarshögskolan och har själv undervisat både vid Uppsala universitet och Högskolan Dalarna.

Ålder: 57

Familj: Man och son ‒ och nymfparakiten Tom, 35 år.

Bor: I Stockholm, snart även i Årjäng.

Aktuell: Klar för tjänsten som kyrkoherde i Nordmarkens pastorat.

Favoritpsalmer: 256, Var inte rädd, och 183, Som sådden förnimmer Guds välbehag.

Intervju Annika Borg: Hon vill förändra Svenska kyrkan

Artikeltaggar

ÅrjängEtik och religionKarlstads pastoratNöje/KulturNordmarkens pastoratPrästSamhälleSvenska kyrkanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.