Hoppa till huvudinnehållet

Amanda och Daniel satsar på närproducerat – smygstartade under pandemin

Publicerad:
Daniel och Amanda Kylin öppnade sin gårdsbutik vid Liljenäs Gård i juni förra året.
Daniel och Amanda Kylin öppnade sin gårdsbutik vid Liljenäs Gård i juni förra året. Foto: Lena Fosselius-Peterson

Gårdsbutiken Liljenäs Gård, på Segerstad utanför Karlstad, firar snart ettårsjubileum. Ett år som Daniel och Amanda Kylin är mer än nöjda med.

För tre år sedan köpte Daniel och Amanda gården Liljenäs, (en gård med anor från slutet av 1700-talet), på Segerstad och började redan då fundera över vad de skulle göra för att kunna utveckla gården.

Här fanns redan en champinjonodling, för övrig den nordligaste odlingen i Sverige. Nu driver paret den i egen regi sen en tid tillbaka.

– Vi tänkte att vi ville göra något mer på gården och för oss är det viktigt med hållbarhet och miljö och det genomsyrar all vår verksamhet. Vi startade lite försiktigt och för oss var det bara bra att det fanns restriktioner på grund av pandemin på antal besökare. Vi fick en mjukstart och märkte att det fanns ett stort intresse av just närproducerade produkter och vår kaféverksamhet, berättar Daniel.

Då intresset för det närodlade fanns blev det naturligt att ta in produkter från producenter i närområdet och förstås de egenodlade champinjonerna.

I hyllorna i den stora rymliga lokalen samsas lokalproducerade varor som bland annat Krav-certifierat nötkött, ekologiska grönsaker, must, kryddor, chips, förskinn och champinjoner.

Ekologisk rapsolja och närproducerad honung.
Ekologisk rapsolja och närproducerad honung. Foto: Lena Fosselius-Peterson

– Under vintern har vi våfflor i kaféet och på sommaren glass. Jag gillar att vara kreativ och skapa olika smaker. Både våra våfflor och glasskreationer har blivit väl mottagna av våra gäster, men alla älskar ju glass. Sen får vi se om vi utökar vår meny med något annat, säger Amanda.

För barnen finns under sommaren en lekplats, en käpphästbana och de kan titta på kaniner, höns, får och hästar.

– Vi vill att barnfamiljer ska känna att de kan komma hit och att det finns något för barnen att göra, säger Amanda.

 • Fårskinn och ull från Värmland och Gotland.
  Fårskinn och ull från Värmland och Gotland. Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Egenodlade champinjoner finns till försäljning i butiken.
  Egenodlade champinjoner finns till försäljning i butiken. Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Vackra kåsor i trä från Kupilka är några av de produkter som finns att köpa på Liljenäs gårdsbutik.
  Vackra kåsor i trä från Kupilka är några av de produkter som finns att köpa på Liljenäs gårdsbutik. Foto: Lena Fosselius-Peterson
 • Gårdsbutiken och kaféet ligger i den stora ladan som renoverats men behållit den gamla charmen med tegelväggar och "stockar" i taket.
  Gårdsbutiken och kaféet ligger i den stora ladan som renoverats men behållit den gamla charmen med tegelväggar och "stockar" i taket. Foto: Lena Fosselius-Peterson

Planer finns att anlägga en liten promenadstig runt gården och att besökare ska kunna köpa sig en picknickkorg och sätta sig ner och bara njuta av den vackra natur som omger platsen.

Ett tiotal timanställda i gårdsbutiken och champinjonodlingen bidrar till att Daniel och Amanda kan ha lite fritid tillsammans.

Amanda som är frisör i botten har en frisörsalong på gården som hon har öppen någon dag i veckan och Daniel har hand om champinjonodlingen.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHem och inspirationHus och hemMat och dryckSegerstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.