Hoppa till huvudinnehållet

Entreprenören Preben Mortensen har avlidit

Publicerad:
Under mycket lång tid drev Preben Mortensen Nordmarkens kanotcenter utanför Årjäng. Nu har han avlidit 89 år gammal.
Under mycket lång tid drev Preben Mortensen Nordmarkens kanotcenter utanför Årjäng. Nu har han avlidit 89 år gammal. Foto: Jens Magnusson

Entreprenören och företagaren Preben Mortensen har avlidit. Han drev i många decennier Nordmarkens kanotcenter i Risviken utanför Årjäng och var en föregångare inom naturturismen.

– Han gjorde det omöjliga möjligt, säger Christer Fransson.

Preben Mortensen föddes i Danmark och kom till Sverige när familjen under andra världskriget flydde undan tyskarna.

På 1960-talet arrenderade han verksamheten vid Laxsjöns friluftsgård utanför Dals Långed i Dalsland och började redan då med kanotuthyrning.

– 1968 mer eller mindre headhuntades han av de styrande politikerna i Årjäng till att driva Sommarviks camping.

– Efter några år där ville han och hustrun ha någonting eget och då byggde de sitt timrade hus i Risviken vid Västra Silen söder om Årjäng och anlade verksamheten där nere, säger Sommarviks campings ägare Christer Fransson.

Kanot och vildmark

Preben Mortensen utvecklade år för år Nordmarkens kanotcenter med mycket stor entusiasm och med fokus på kanot- och vildmarksturism och teamträning. Han var också känd för sina överlevnadskurser.

– Preben var en av de tidiga grundarna av kanotvågen och hade hela livet ett mycket stort driv. Han ville hela tiden skapa något och han gjorde det omöjliga möjligt och var outstanding i branschen.

”En stor förebild”

– Han var en stor förebild för mig och många andra i besöksnäringen i Värmland och lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Christer Fransson.

Även Rikard Ohlin, Ica-handlare i Sillerud, kände Preben Mortensen väl.

– Vi samarbetade under över 30 år i och med att jag transporterade livsmedel till hans anläggning i Risviken. Jag hjälpte även till med annan service till alla hans kunder.

– Preben var en väldigt godhjärtad människa. Det räckte med ett handslag så var vi överens. Han var en ikon inom kanot- och vildmarksturismen.

”En dörröppnare”

– Jag tror inte folk förstår hur stor han var framför allt utomlands och vilken dörröppnare han var för oss i Årjängstrakten, säger Rikard Ohlin.

Den 16 augusti skulle Preben Mortensen ha fyllt 90 år.

– Trots åldern hade han fortfarande lusten att skapa någonting nytt och han lärde mig att gå på magkänslan och att våga satsa.

– Preben arbetade alltid efter humanistiska värderingar och att naturturismen inte skulle påverka markägare eller miljön. Därför var det viktigt att man städade efter sig i naturen.

Han blev 89 år

Rikard Ohlin saknar sin vän mycket.

– Det är så sorgligt att han är borta. Det blir väldigt tomt utan honom. Jag tänker förvalta hans företagararv vidare.

Preben Mortensen blev 89 år gammal. Han efterlämnar sig hustrun Gun, två söner samt barnbarn.

Artikeltaggar

ÅrjängChrister FranssonPreben MortensenRikard OhlinTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.