Hoppa till huvudinnehållet

Bageriet förvandlas till en kulturbyggnad med restaurang

Publicerad:
Så här är det tänkt att Wermland operas nya scen i Bageriet på Orrholmen kommer se ut när den ska stå klar vid årsskiftet 2023/2024. Vid den nya entrén i hörnet Tullhusgatan/Näbbgatan blir det även en restaurang med plats för cirka 120 personer.
Så här är det tänkt att Wermland operas nya scen i Bageriet på Orrholmen kommer se ut när den ska stå klar vid årsskiftet 2023/2024. Vid den nya entrén i hörnet Tullhusgatan/Näbbgatan blir det även en restaurang med plats för cirka 120 personer. Foto: Illustration: Aix arkitekter

Nu har förvandlingen av Coop Värmlands gamla bageri på Orrholmen till en konsertsal för Wermland opera fått bygglov.

– Vi hoppas på byggstart i höst och lokalerna kommer även att innehålla en restaurang, säger Tomas Rhöse.

Klart att det blir kultur i Coop-bageriet

Han är vd för Löfberg fastigheter som tillsammans med Wermlands invest i fjol köpte bageribyggnaden av Coop Värmland.

Det är den sista resten av den stora livsmedelsproduktionen på Orrholmen och byggnaden som uppfördes och utökades under 1950- och 1960-talet blir kvar som ett minne över den verksamheten.

På onsdagen gav stadsbyggnadsnämnden de två fastighetsbolagen bygglov för att kunna förvandla bageriet till en konsertsal för Wermland opera. Det är sedan tidigare klart att deras Lilla scenen i Spinneriet längs Älvgatan ska flytta sina produktioner till Orrholmen.

”Lyft för Orrholmen”

– Det är ett jättespännande projekt som blir ett lyft för både Orrholmen och den nya stadsdelen på Tullholmen som håller på att växa fram.

– Vi är väldigt glada att bageribyggnaden bevaras som en koppling vad som fanns på området tidigare och att dessutom att dagens utformning av byggnaden behålls och att bageriskylten blir kvar på fasaden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Utformningen av Bageriets tegelfasad kommer att behållas. Invändigt byggs en konsertsal med plats för cirka 300 personer och en mindre blackboxscen som tar en publik på runt 100 personer.
Utformningen av Bageriets tegelfasad kommer att behållas. Invändigt byggs en konsertsal med plats för cirka 300 personer och en mindre blackboxscen som tar en publik på runt 100 personer. Foto: Illustration: Aix arkitekter

Den nya konsertlokalen med en totalyta på 4 000 kvadratmeter och hög takhöjd får en ny huvudentré i hörnet Tullhusgatan/Näbbgatan och på taket ska det byggas cirka 1 000 kvadratmeter stora kontors- och personallokaler. Tillbygget innebär att bruttoarean i detaljplanen överskrids något, men detta godkänns av nämnden.

Klart om cirka 1,5 år

– Det ska bli jättekul att genomföra det här speciella kulturprojektet. Vi hoppas på byggstart i höst och räknar med att allting står klart vid årsskiftet 2023/2024.

– Bageriet kommer att bestå av en konsertsal med plats för cirka 300 personer samt en blackboxscen som tar en publik på runt 100 personer, säger Tomas Rhöse.

Det blir dock inte bara kultur i Bageriet.

– Nej, vi satsar även på en restaurang vid den nya entrén som både kommer att vara öppet på kvällar men den ska även fungera som lunchrestaurang. Vi diskuterar just nu med flera intressenter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonLöfberg FastigheterNöje/KulturOrrholmenStadsbyggnadsnämndenTomas RhöseWermlands InvestWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.