Anställd larmar: ”Ambulanser står still för att vi inte kan bemanna”

Publicerad:
En anställd i ambulansverksamheten i Värmland säger att ambulanser inte kan bemannas på grund av personalbrist. Foto: Johan Nilsson/TT

Värmländska ambulanser står still på grund av personalbrist.

Det säger en anställd, som är orolig för att det kommer att bli ännu värre i sommar.

Enligt verksamhetschefen har det hänt några gånger under våren.

Den anställda, som vill vara anonym, säger att det är flera saker som skapar oro inför sommaren.

– Det är redan nu väldigt mycket sjukskrivningar. Och nu ska det bli semester.

Inför sommaren har Vårdförbundet sagt nej till dygnslånga arbetspass på de flesta ambulansstationerna utanför Karlstad. Enligt den anställda som NWT blir effekten av det mindre luft i schemat – och därmed mindre möjlighet att jobba övertid.

Får man inte in folk står bilar stilla, det är ju effekten. Färre ambulanser rullar på vägarna.
Anställd på ambulansen

Samtidigt förväntas personalen jobba ett antal extrapass för att bemanningen under semesterperioden ska gå ihop, något som den anställda menar att facket är införstått med.

Vad får det här för effekter för patienterna?

– Tidigare somrar har vi varit tvungna att ställa resurser för att det inte finns folk. Redan nu står det bilar. Får man inte in folk står bilar stilla, det är ju effekten. Färre ambulanser rullar på vägarna.

Många korttidssjuka

Enligt den anställda är sjukfrånvaron hög just nu. Alla måste stanna hemma och provta sig vid minsta symtom som kan tyda på covid-19. Dessutom har många haft magsjuka.

Inför sommaren ska det vara juli som ser värst ut.

– Jag vet att många har tagit extra föräldraledigt för att slippa jobba så mycket i sommar och det drabbar dem som inte har barn.

Sommarvikarierna räcker inte till.

– Vi har absolut inte bemanning för att täcka upp alla pass.

Hänt några gånger

Andreas Norling är verksamhetschef för 1177 och ambulanssjukvård i Region Värmland. Han säger att det har hänt att ambulanser fått stå när personal blivit sjuk med kort varsel och det inte gått att hitta ersättare.

– Generellt kan man säga att sjukfrånvaron är högre än före pandemin, säger han och uppskattar antalet gånger som ambulanser fått stå:

– Det kan handla om sex till åtta tillfällen hittills under året.

Andreas Norling, verksamhetschef för 1177 och ambulanssjukvård i Region Värmland, säger att personalbrist kan göra att patienter som kan vänta på ambulans får vänta lite längre.
Andreas Norling, verksamhetschef för 1177 och ambulanssjukvård i Region Värmland, säger att personalbrist kan göra att patienter som kan vänta på ambulans får vänta lite längre. Foto: Helena Karlsson

Det sätter han i relation till att 27 ambulanser finns tillgängliga dagtid. På natten är det något färre.

– Så det är ändå en bråkdel av vår verksamhet som påverkas. Vi har en ganska stark organisation där vi kan omfördela resurser efter verksamhetens krav, både om vi har en belastningstopp, likväl som vi kan fördela resurser i händelse av sjukdom eller fordonshaveri, säger Andreas Norling.

Vad han vet har personalbristen inte lett till några rapporterade avvikelser.

Vad får det för effekter för värmlänningarna?

– Det kan bli fördröjd väntetid för de patienterna som inte är lika högt prioriterade, men för den tidskritiske patienten ska det inte vara någon skillnad.

Svårare inför sommaren

Han håller med den anställda som NWT pratat med om att pusslet inför sommaren är svårare att lägga. Det beror på att bara personalen i Årjäng och Likenäs får jobba dygnslånga arbetspass, efter en uppgörelse med Vårdförbundet. Det ger mindre sammanhängande ledighet – och gör det svårare att jobba övertid.

Planeringen för sommaren bygger på att varje anställd jobbar i snitt fem timmars övertid i veckan och alla pass är inte bemannade än.

Andreas Norling anser inte att de ändrade förutsättningarna utgör en risk för patientsäkerheten.

– Vi kommer tillse att vi har en grundbemanning som som täcker behovet för värmlänningen.

Men något längre väntetid för de patienter som kan vänta finns det alltså risk för.

Ambulans utanför Skaraborgs sjukhus Falköping
Ambulans utanför Skaraborgs sjukhus Falköping Foto: Helene Magnusson
STOCKHOLM 20161121Ambulans i Stockholm i hög hastighet.Foto Stina Stjernkvist / TT / Kod 11610
STOCKHOLM 20161121Ambulans i Stockholm i hög hastighet.Foto Stina Stjernkvist / TT / Kod 11610 Foto: Stina Stjernkvist/TT

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArbeteArbetsmiljöRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare