Hoppa till huvudinnehållet

Industrilokaler ska ersättas av nya bostäder alldeles vid Klarälven

Publicerad:
Lars Logander, RB trading och Janne Gustafsson vd för Karlstadhus planerar tillsammans med Prepart att bygga bostäder där Färjestads bryggeris och senare Pripps lokaler ligger alldeles vid Klarälven på Färjestad. Foto: Christer Wik

På tomten där Färjestads bryggeri och senare Pripps hade verksamhet på Färjestad planerar nu Karlstadhus, Prepart och familjen Logander att bygga bostäder.

– Läget här bara ett stenkast från Klarälven är fantastiskt, säger Karlstadhus Janne Gustafsson.

Sedan lång tid är två stora industribyggnader belägna i änden av Humlegatan på Färjestad. Runt dem finns det villor och flerbostadshus.

– Det var Färjestads bryggeri som bedrev tillverkning här och sedan byggdes lokalerna ut av Pripps som hade kontor och lager innan de flyttade till Örsholmen, säger Lars Logander.

Det är bara en gång- och cykelväg som skiljer den aktuella tomten från Klarälven.
Det är bara en gång- och cykelväg som skiljer den aktuella tomten från Klarälven. Foto: Christer Wik

Han innehar bolaget RB trading med kontor och drev tidigare företaget Ring-Bingo på samma plats. Nu är tanken att dagens lokaler ska göra plats för bostäder.

– Läget här bara ett stenkast från Klarälven är fantastiskt med kvällssol och dessutom utan trafik.

– Det finns inte många sådana här platser kvar att bygga på i Karlstad. Vi började resonera om att bygga bostäder här redan 2014, säger Karlstadhus vd Janne Gustafsson.

Blir delägare

Nu är hans bolag och Prepart överens om en affär där de köper hela området av Lars och Anita Logander.

– Samtidigt går familjen Logander in och blir delägare i bostadsprojektet, säger Janne Gustafsson.

– Jag tycker att det här är en för fin tomt på drygt 9 000 kvadratmeter för att innehålla industri- och kontorsbyggnader. Totalt är de på dryga 4 000 kvadrat, så det är stora ytor, säger Lars Logander.

Det är stora ytor med plats för mycket på området. Tomten är på drygt 9 000 kvadratmeter och lokalerna på drygt 4 000 kvadrat.
Det är stora ytor med plats för mycket på området. Tomten är på drygt 9 000 kvadratmeter och lokalerna på drygt 4 000 kvadrat. Foto: Christer Wik

Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart håller med.

– Detta är ett väldigt attraktivt läge och vi är övertygade att det är många som vill bo här. Bland andra lite äldre Färjestadsbor som vill sälja villan och flytta till en lägenhet, säger hon.

”Spännande projekt”

På onsdagen gav stadsbyggnadsnämnden uppdrag att kommunen ska ta fram en ny detaljplan som ska tillåta bostäder på den aktuella tomten.

– Ett spännande projekt. Vi får studera bebyggelsen med radhus i norr och flerfamiljshus söder om den här tomten och ta hänsyn till grannarna. Samtidigt vill vi att tomten utnyttjas till något bättre än i dag, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Janne Gustafsson konstaterar att ingenting är klart hur många bostäder det blir vid Humlegatan.

– Nej, men det blir i alla fall ett stort projekt. Vi ser fram emot att jobba med det här och redan nu ringer det folk och är intresserade av de kommande lägenheterna.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonFärjestadJanne GustavssonKarlstadhusMaria FrykblomPrepartStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.