Hoppa till huvudinnehållet

Från Arvika till Så mycket bättre – nu släpper Moonica Mac nytt album

Publicerad:
Åren i Arvika beskriver Moonica Mac som viktiga - både för henne som person och för hennes musik.
Åren i Arvika beskriver Moonica Mac som viktiga - både för henne som person och för hennes musik. Foto: Josefine Laul

Moonica Mac älskar ord och ser musik som världar där orden får vandra. Hon hittar stor inspiration i naturen som hon tycker speglar hur det är att vara människa.

Nu är Moonica Mac aktuell med ny musik och konsert i Karlstad.

Det ligger en slöja av naturromantik över Moonica Macs nya album. Hon berättar om en närhet till naturen – skogar och sjöar hemma i Dalarna och Värmland. Låtarna rymmer meningar som "talar med björkar på sjöars vis" och tempot är ofta makligt men med säker styrfart. Både hennes röst och texter är nostalgiskt färgade och ibland likaså produktionen, i stunder låter det som om musiken strömmade från en bakelitradio och där Ulla Billquist eller Gunnar Wiklund kommer att spelas härnäst. Eller Lill Lindfors.

– Jag älskar Lill Lindfors, utbrister Lisa Brolander när vi hörs inför släppet av hennes nya skiva "Part Two".

Det är som titeln skvallrar om hennes andra album.

– Det finns ingen medveten plan för hur musiken ska låta, soundet har kommit ur mig naturligt. Nu känner jag mig väldigt hemma, det är flera som har sagt att det finns något tidlöst över min musik.

Lisa Brolander gör musik under artistnamnet Moonica Mac där Moonica står för Monica Zetterlund och Mac är en blinkning till Fleetwood Mac.

– Monica hade en fantastisk röst. Jag har mött hennes musik i livet även om jag inte är uppväxt med jazz hemma. Men framförallt är det människan Monica som jag har dragits till. Henne som person – som kvinna och hennes liv. För mig känns hon som en person som har gått några steg före, som har breddat en väg för oss andra. Det är fint att kunna luta sig mot det.

Moonica Mac i Visby inför inspelningen av "Så mycket bättre".
Moonica Mac i Visby inför inspelningen av "Så mycket bättre". Foto: Karl Melander/TT

Säkert! och Springsteen

Roten i Moonica Macs musik består av bland annat visa, berättar hon.

– Jag lyssnade även mycket på Säkert! och Salem Al Fakir när jag växte upp och själv började plinka på gitarren. Den första låten jag lärde mig att spela var Bruce Springsteens "Atlantic City". Jag har alltid varit bred vilket nog hörs på den nya plattan. Arbetet har varit tillåtande soundmässigt, jag har inte haft några musikaliska begränsningar, jag har plockat med saker som har jag känt för. Musiken har fått bölja.

Lill Lindfors: "Våra dolda drömmar och längtan efter kärlek"

Arbetet styrs av intuition och magkänsla, snarare än av intellekt.

– Jag älskar att skriva texter. Inspirationen kommer från mina känslor såklart, men även naturen är en stor källa för mig. Den är så metaforisk, det finns så mycket i naturen som speglar hur det är att vara människa. "Du är glittret som går över sjön", sjunger jag i en av låtarna till exempel.

En annan låt på albumet, "Vinna", beskriver hon som väldigt skogig.

– Den handlar om bergen, djupet – om det vi ska vara rädda om. Många tycker att det är svårt och knepigt att skriva låttexter, men så är det inte för mig. Jag tycker om ord och att hitta rätt ställen för dem.

– Mitt sätt att se på musik handlar om att man skapar en värld där orden liksom får vandra. Det kan vara en anledning till att många låtar går i ett långsamt tempo, jag tycker att det förmedlar texten på ett annat sätt än om tempot är högt.

Text och musik växer i regel fram samtidigt, "det kommer några ord när melodierna växer fram", antingen om hon sitter själv med ett instrument eller arbetar tillsammans med sina producenter.

– Orden kommer ur en känsla jag har i mig eller får av ljudet av melodin. Hör jag en melodi vill jag hitta ord till den.

Moonica Mac hade ett band i Arvika som hette Vindvisa.
Moonica Mac hade ett band i Arvika som hette Vindvisa. Foto: Josefine Laul

”Åren i Arvika var jätteviktiga”

Moonica Mac var en av artisterna i den senaste säsongen av TV4:s långkörare "Så mycket bättre". Där tolkade hon bland annat Thomas Stenström och Ainbusk Singers. Hennes tolkningar färdigställdes i samarbete med bland andra Tobias Carlsson i Karlstad, de båda känner varandra sedan studietiden i Arvika då de hade gruppen Vindvisa tillsammans.

– Åren i Arvika var jätteviktiga för mig både som människa och rent musikaliskt. Det är enda gången i livet jag har skolat mig inom musik.

Hon läste singer-songwriter-linjen vid Ingesunds Folkhögskola.

– Det var en väldigt fri tid. En utforskande tid som jag ser tillbaka på som stor och avgörande. Jag var 20 och att få gå in i den bubblan och möta likasinnade var fantastiskt. En trygg miljö att utforska musik i. Nu, tio år efteråt, känns det som en betydelsefull tid, jag älskar Värmland.

Hon är uppväxt utanför Borlänge i Dalarna och tänker på Värmland som sammanhörande med Dalarna, de båda landskapen förenas genom skogarna.

– Jag känner att det finns ett band, ett släktskap och en förståelse mellan landskapen.

”Min högsta dröm är att ha ett litet hus på landsbygden i Dalarna eller Värmland”

Har du numera bytt landsbygden mot Stockholm?

– Ja, men jag har flyttat runt en del. Brukar säga att jag växer på många olika platser. Men rötterna har jag på landsbygden, min högsta dröm är att ha ett litet hus på landsbygden i Dalarna eller Värmland dit jag kan åka och landa och bara vara. Påta i jorden och vandra i skogen.

– Jag resonerar som så att alla människor behöver både pulsen och lugnet för att känna sig stimulerade. Antingen är man en människa som bor i pulsen och besöker lugnet för att fjällvandra eller vistas i ett torp, eller så bor man i lugnet och tar en helg i Stockholm då och då och ser Björn Skifs uppträda. Just nu känns det rätt för mig att bo i Stockholm, men när jag blundar ser jag det där lilla huset framför mig.

"Part Two" släpps på fredag den 20 maj. Den 13 augusti spelar Moonica Mac på Nöjesfabrikens innergård.

Artikeltaggar

Annika NorlinArvikaArvikaBjörn SkifsBorlängeBruce SpringsteenIngesunds FolkhögskolaKändisarKarlstadLill LindforsMonica ZetterlundMusikNöje/KulturPopStockholmThomas StenströmTV4Visa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.