Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads stift får 23 miljoner – fördelas på 53 projekt för kyrkligt kulturarv

Publicerad:
Ett av de större projekten är spåntakomläggning på Brattfors kyrka.
Ett av de större projekten är spåntakomläggning på Brattfors kyrka. Foto: Emely Wallo Bergare

Karlstads stift får drygt 23 miljoner kronor för vård och underhåll av det kyrkliga kulturarvet under 2023. Pengarna fördelas ut till 53 projekt i Värmland och Dalsland.

Beslut om fördelningen av de drygt 23 miljonerna togs på stiftsstyrelsens sammanträde den 17 maj. Pengarna kommer att gå till vård och underhåll av 53 projekt i Värmland och Dalsland, som ska genomföras under 2023-2024.

Störst ersättning går till spåntakomläggningarna på Sunnemo kyrka och Brattfors kyrka, skiffertakomläggning på koret på Gunnarskogs kyrka, fasad- och fönsterrenovering på Rännelanda kyrka och tjärningsarbeten på Norra Ny kyrka.

Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) delas ut av staten och är en investering som syftar till att vårt kyrkliga kulturarv ska bevaras, användas och utvecklas. Totalt delar staten varje år ut 460 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier samt kyrkotomter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrattfors kyrkaDalslandEtik och religionKarlstads stiftKulturarvKyrkoantikvarisk ersättningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.