Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad bland de bästa miljökommunerna i landet – men tappar rejält

Publicerad:
Karlstad rankas som Sveriges 13 bästa miljökommun.
Karlstad rankas som Sveriges 13 bästa miljökommun. Foto: Karlstads kommun

Karlstad hamnade på plats 13 när tidningen Aktuell Hållbarhet rankade de miljöbästa kommunerna i landet. Ett ras från förra årets tredjeplats.

– Karlstad brukar ligga högt i den här rankningen, och det visar att vi har ett brett och systematiskt miljöarbete, säger Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden i Karlstads kommun.

Rankingens syfte är att mäta aktivitet och ambition inom miljöarbetet inom kommunerna. 83 procent av Sveriges kommuner har svarat på en enkät som skickats ut bestående av 21 frågor och tre följdfrågor rörande områden som transport, koldioxidbudgetar och stadsplanering.

Därefter räknas resultaten ihop med data från externa källor – bland annat Statistiska centralbyrån, Boverket, Vattenmyndigheten och Avfall Sverige.

Karlstad rankades på plats 13, och på plats fem i kategorin ”större städer”.

– Varje år utvärderas kommunerna utifrån nya kriterier och vi kan se att vi fortsatt håller en hög nivå utifrån utvärderingen och att vi alltid ligger bland de högre placeringarna i rankningen, vilket vi är väldigt glada över. Vi vill också fortsätta att utvecklas så vi tar till oss våra förbättringsområden och fortsätter att arbeta med dem, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun i ett pressmeddelande.

Bland de tio kommuner som finns i botten av rankningen hamnar hela tre värmländska kommuner – Grums, Storfors och Eda, där den sistnämnda hamnar femte sist.

Värmland hade ingen kommun bland topplaceringarna i rankningen av miljökommuner. Karlstad låg på en tredjeplats ifjol men har i år alltså sjunkit till trettonde plats.

– Det är i hård konkurrens som Karlstad har sjunkit i vår miljörankning. Vår ambition är att rankningen ska tjäna som en inspirationskälla i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram framgångsexempel och genom att vi agerar blåslampa när det behövs, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads kommunMiljöPer-Samuel NisserTorbjörn Nilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.