Hoppa till huvudinnehållet

Ingrids stickade konst sticker ut med lekfullhet och sorg

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Ingrid Gustafsson är uppvuxen i Forshaga och bor i Stockholm, där hon utbildat sig vid Konstfack. Nu fyller hon Konstfrämjandet på Herrhagen med sin stickade konst.
Ingrid Gustafsson är uppvuxen i Forshaga och bor i Stockholm, där hon utbildat sig vid Konstfack. Nu fyller hon Konstfrämjandet på Herrhagen med sin stickade konst. Foto: Privat

Ingrid Gustafsson stickar konstverk som sticker ut ‒ och de rymmer både en god dos lekfullhet och ett stort mått av sorg.

Nu är det dags för den Forshagabördiga konstnären att för första gången ställa ut i Värmland.

Ingrid Gustafsson växte upp i Forshaga, men efter flera utbildningar i konsten har hon landat i Stockholm. Utställningen som har vernissage på Konstfrämjandet på Herrhagen i Karlstad under fredagen är hennes första i Värmland.

Gissningsvis kommer den att också att ge besökarna en hel del förstagångsupplevelser.

För inte har du väl sett en flod av gråtande e-mojis tidigare, eller ett par händer med stickade ärmar som sticker upp ur ett gallerigolv?

Barnsligt hjärta

Utställningen heter ”Mitt barnsliga hjärta" och det finns en lekfullhet i hennes konstnärliga uttryck. Samtidigt är det i högsta grad allvar och till och med sorg ryms i konceptet.

Ingrid Gustafsson har bland annat stickat e-mojis, där många av dem har fått långa tårar i skarpt blått garn.
Ingrid Gustafsson har bland annat stickat e-mojis, där många av dem har fått långa tårar i skarpt blått garn. Foto: Lena Richardson

Hon har bland annat arbetat med temat svepningskläder, alltså kläderna som döda kläs med inför sin sista vila.

– Jag tänker att e-mojisarna säger något om idag, som blandas med eld, evighet och tårar. De här olika känslorna kan vara ihop, säger hon. Man kan ha olika delar inom sig: sorgen och glädjen, högt och lågt.

Stickning i nöd och lust

Hon om någon vet: 2003 dog hennes mamma och 2008 hennes bror. När brodern gick bort hade Ingrid nyss gått ut gymnasiet i Karlstad och flyttat till Dalarna för att gå en textilutbildning. Då gav stickningen både chans till avledning av jobbiga tankar och lusten i att se något nytt växa fram.

Hon stickar fortfarande allt för hand.

– Det känns viktigt. Jag är intresserad av det långsamma arbetet. Jag gillar att det växer fram under tid, säger hon.

Förväntas gå vidare

Det konstnärliga utforskandet och handens arbete blir sätt att bearbeta sorgen och kanske också att hålla kvar minnena.

– Vid någon tidpunkt förväntas man ha gått vidare, men det finns alltid kvar inom en. Det här är sättet som jag kan få utlopp för det på ett annat sätt än i vardagslivet.

Janove Ekstedt på Konstfrämjandet vid en skulptur av Ingrid Gustafsson. Hon har både snidat trähänderna och stickat de mönstrade ärmarna. Utställningen visas 20 maj till 4 juni.
Janove Ekstedt på Konstfrämjandet vid en skulptur av Ingrid Gustafsson. Hon har både snidat trähänderna och stickat de mönstrade ärmarna. Utställningen visas 20 maj till 4 juni. Foto: Lena Richardson
Poetiska fotografen Marie ställer ut: ”Jag är marinerad i Fröding”

Artikeltaggar

ForshagaFritid och livsstilHerrhagenKonstKonstfackKonstfrämjandetMänskligtNöje/KulturStockholmSuperfredag i konstenTextilUtställningarVernissagerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.