Efter hjärnoperationen – patienten drabbades av ögonsjukdom

Publicerad:
En äldre patient drabbades av kraftigt försämrad syn efter en operation av en hjärntumör. Men diagnosen dröjde. Personen på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Patientens syn försämrades akut och kraftigt efter en hjärnoperation.

Diagnosen, grön starr, kom en månad senare.

Nu anmäler Region Värmland sitt eget agerande till Inspektionen för vård och omsorg.

En äldre värmlänning opereras på Centralsjukhuset i Karlstad för en hjärntumör under hösten 2020. Efter operationen försämras patientens syn drastiskt men det kom att ta drygt en månad innan rätt diagnos ställs.

Patienten hade drabbats av ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr, som i många fall utvecklas långsamt men kan också dyka upp akut.

Söker vård upprepade gånger

Några dagar efter hjärnoperationen söker patienten vård akut på grund av synförsämring, rött öga, yrsel, och talsvårigheter. Patienten kunde inte heller öppna det ena ögonlocket.

Vården misstänker stroke och patienten får därmed stanna kvar på sjukhuset över natten. Dagen efter planeras en undersökning med specialistläkare och under tiden rekommenderas en antibiotikasalva.

Patienten hinner dock svimma innan undersökningen blir av. Därför först hen tillbaka till vårdavdelningen och undersökningen uteblir.

Några dagar senare får patienten återvända hem.

Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.
Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Foto: Lisa Olaison

Men patientens besvär kvarstår och hen kontaktar vården vid flera tillfällen.

Efter knappt en månad undersöks ögat av en specialistläkare. Då konstateras att ögat är skadat och att patienten drabbats av ögonsjukdomen glaukom.

Nu anmäler Region Värmland händelsen som medfört allvarlig vårdskada till Inspektion för vård och omsorg enligt lex Maria.

Artikeltaggar

Lex MariaRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare