Hoppa till huvudinnehållet

Borta med vinden

Publicerad:
En kraftlös minister – Khashayar Farmanbar. Foto: Claudio Bresciani / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Våra höga elpriser beror inte på Vladimir Putin. De beror på att vi med vett och vilja valt att i förtid avveckla så mycket planerbar kraft, framför allt kärnkraft. Vindkraft kan till sin natur aldrig väga upp eller ersätta dessa.

Att skylla vinterns höga elpriser på den ryska invasionen i Ukraina är inte särskilt begåvat. De höga priserna har varit med oss betydligt längre än så, och det stora anfallet kom först den 24 februari. Ändå talas det från regeringshåll om "Putinpriser". De är de förvisso inte ensamma om. Även den amerikanske presidenten Joe Biden har talat om "Putinpriser", men det gör det inte mer korrekt för det.

Nu har till och med Sveriges Radio börjat syna dessa resonemang i sömmarna. Kaliber i P1 har gjort en föredömlig granskning av elpriserna och de tomma löftena om vindkraft som möjlig ersättare. Maja Lundbäck, expert på elsystem, säger i Kaliber att en stor faktor är att man lagt ner planerbar kraft i södra Sverige. Och då handlar det inte bara om kärnkraft utan också om till exempel kraftvärme.

Varför gjorde man då det? 2015 höjdes effektskatten på kärnkraft och snart nog lades fyra reaktorer ner – två i Oskarshamn 2019 och två i Ringhals 2019. Vattenfalls elproduktionschef Torbjörn Wahlborg säger till Kaliber att utan effektskatten hade Vattenfall aldrig tagit nedläggningsbeslutet.

Då blir det ren desinformation när regeringsföreträdare genomgående brukar säga att nedläggningsbesluten skett på helt marknadsmässiga grunder. För man kan ju rigga systemen så att det bara kan bli ett önskvärt resultat. Och i avsaknad av ett statligt avvecklingsbeslut kan man ändå tvinga fram ett sådant. Det är regeringen experter på. Sedan kan man slänga den förmenta marknadsmässigheten i ansiktet på en opposition som brukar stå upp för just marknadsmekanismer. Men det blir så genomskinligt.

Nuvarande energiministern Khashayar Farmanbar (S) har sagt att vi kommer att märka positiv skillnad om bara ett par år, när det byggts havsbaserad vindkraft och elöverföringskapaciteten förbättras. Men det är rent struntprat. Att förbättra överföringskapaciteten kommer att ta mycket lång tid, och dessutom lär den el som produceras i Norrland komma till användning just där, med all ökning av elintensiv industri som byggs ut där.

När det gäller vindkraft till havs så säger till och med Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi att tidigast är 2028 som vi kommer att se några nya vindkraftsparker. Svenska Kraftnät i princip samma sak. Utdragna tillståndsprocesser och tekniska svårigheter är bidragande orsaker. Sedan kommer havsbaserad vindkraft aldrig att kunna täcka upp för fyra kärnreaktorer, än mindre för det kraftigt ökade elbehov vi ser i framtiden. Även till havs är vindkraften väderkänslig och kan inte utgöra planerbar baskraft.

Det enda som kan hjälpa vårt elbehov nu och i framtiden är ny kärnkraft, och gärna då med konceptet små modulära reaktorer som kan byggas snabbare och på fler platser. Men då måste det till lagändringar för i dag är regelverken medvetet hämmande just för att förhindra en utbyggnad. Det verkar dock S-regeringen (och dess stödpartier) inte intresserade av.

Artikeltaggar

Joe BidenKärnkraftKhashayar FarmanbarLedareOskarshamns kärnkraftverkRegeringenRinghalsRysslandSocialdemokraternaSvensk VindenergiSvenska kraftnätSverigeSveriges RadioTorbjörn WahlborgUkrainaVattenfallVindkraftVladimir Putin