Att privatisera vår kommunala verksamhet är en dålig idé

Insändare
PUBLICERAD:
”Som medarbetare i Hammarö kommun blir vi väldigt oroliga nu när ni påstår att det finns privata aktörer som skulle kunna utföra våra arbetsinsatser billigare”, skriver insändarskribenten.
Foto: Tommy Andersson
Med stor tydlighet beskriver nu Moderaterna på Hammarö att de vill lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad om de vinner valet den 11 september.

Till att börja med de nya verksamheterna men de vill också se över andra lämpliga områden som kan vara aktuella för upphandling av privata aktörer, skriver de. Som medarbetare i Hammarö kommun blir vi väldigt oroliga nu när ni påstår att det finns privata aktörer som skulle kunna utföra våra arbetsinsatser billigare än vad vi kan. Vi har varit med och utvecklat och effektiviserat kost- och lokalvårdsenheten till att bli en del i serviceförvaltningen som kan stå upp för bra kvalitet med god och säker mat till våra äldre och barnen i skolan och förskolan. Vi städar våra lokaler med kvalitetskontroller och på ett miljösäkert sätt utan kemiska produkter som kan skada vår fina ö.

Vi är en del av välfärden och den ska vi vara rädda om och inte utsätta för marknadsexperiment, som ni så varmt talar om skulle vara bättre för Hammaröborna. Många kommuner runt om i vårt land som har lagt ut sina verksamheter på entreprenad har valt att återta i egen regi igen för det blev varken billigare eller bättre. I dag är det dessutom väldigt svårt att rekrytera rätt kompetenser till våra verksamheter och med hotet om att det kan bli privata aktörer som ska driva dessa är vi säkra på att det blir ännu svårare.

Hammarömoderater, ni tar en stor risk när ni nu förmedlar detta budskap till oss medarbetare i Hammarö kommun.

Arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal på Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.