Hoppa till huvudinnehållet

Tingvalla isstadion blir även en plats för stora mässor

Publicerad:
Med sina cirka 15 000 kvadratmeter är Tingvalla isstadion en jättearena. Nu är det klart att den även kommer att användas för bland annat mässor. 2024 arrangeras Yrkes-SM.
Med sina cirka 15 000 kvadratmeter är Tingvalla isstadion en jättearena. Nu är det klart att den även kommer att användas för bland annat mässor. 2024 arrangeras Yrkes-SM. Foto: Lisa Olaison

Det blir inte bara bandy och ishockey i nya Tingvalla isstadion. Den jättelika arenan kommer även bli en plats för bland annat stora mässor.

– Vi vill självklart att arenan utnyttjas även när det inte är issäsong, säger Cecilia Stjernlöf.

Yrkes-SM kommer till Karlstad

Hon är ny arenachef i Karlstads kommun.

När inte ispisten från gamla Tingvalla isstadion byttes ut av kostnadsskäl i samband med bygget av den nya arenan ansågs det betyda att möjligheterna för andra arrangemang än de rent sportsliga var små.

Ispisten skulle helt enkelt inte klara trycket från många besökare i arenan samtidigt. Men den kommer trots allt klara en hel del. Redan nu är det klart att att det stora arrangemanget Yrkes-SM ska hållas i Karlstad 2024 och det är i nya Tingvalla isstadion som det ska genomföras.

Klart med Yrkes-SM

Yrkes-SM lockar många tusen deltagare och besökare och ska arrangeras av Worldskills Sweden tillsammans med Region Värmland.

– Den här typen av evenemang skapar inte inte så mycket tyngd mot ispisten. Den klarar cirka 500 kilo per kvadratmeter och då är inte stora mässor och liknande några problem.

– Det som inte går att genomföra är till exempel större konserter och verksamheter med tunga maskiner och annat. Då blir påfrestningen mot underlaget för stor, säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

15 000 kvadratmeter

Tingvalla isstadion är med sina cirka 15 000 kvadratmeter en jättelik arena och det ger stora möjligheter för arrangemang.

– Verkligen! Här kan man genomföra väldigt mycket och samtidigt ligger ju isstadion mycket centralt och dessutom nära E18.

– Totalt får 1 800 personer vistas i lokalerna samtidigt. Arenan har dessutom en upp- och nerfällbar vägg som gör den än mer attraktiv, säger Pernilla Kortzon.

Stora möjligheter

Cecilia Stjernlöf ser också stora möjligheter med Tingvalla isstadion.

– Ja, vi tror absolut att det kommer finnas ett stort intresse att genomföra olika typer av arrangemang utanför issäsongen och vi ser möjligheter att få in intäkter även då.

– Beroende på förfrågan går det kanske även att ordna tillfällig förstärkning mot marken för att kunna arrangera även annat i arenan, säger hon.

Cecilia Stjernlöf menar att arenaområdet runt isstadion nu blir riktigt attraktivt tillsammans.

– Bredvid ligger ju även Karlstads racketcenter och Karlstad innebandyarena. Det är många hallar och stora ytor som går att utnyttja till många sorters arrangemang.

Första veckan i september är det meningen att nya Tingvalla isstadion ska invigas.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCecilia StjernlöfKarlstads kommunPernilla KortzonTingvalla isstadion

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.