Hoppa till huvudinnehållet

"Lerin blev refuserad första gången" ‒ nu hjälper han Liljevalchs att jubilera

Publicerad:
Lars Lerin har ställt ut på vårsalongen på Liljevalchs, men faktiskt också blivit refuserad där en gång.
Lars Lerin har ställt ut på vårsalongen på Liljevalchs, men faktiskt också blivit refuserad där en gång. Foto: Lena Richardson

I sommar är det äntligen dags för den försenade jubileumsutställningen på konsthallen Liljevalchs i Stockholm. "Vårsalongen 100 år" samlar 250 verk, varav flera skapats av Värmlandsbekantingar.

– Lars Lerin blev refuserad första gången han skickade in, avslöjar avgående konsthallschefen Mårten Castenfors, men visst tog sig också den värmländske giganten in till slut – även i jubileumsupplagan.

Sigrid Hjertén, Einar Jolin, Sven X:et Erixson, Linn Fernström, Madeleine Pyk och Anders Sunna. Svenska konstnärer hela bunten, men skilda åt av tid och rum. Ändå har de en sak gemensamt; alla har de ställt ut på Liljevalchs vårsalong. Ja, säg den kända svenska konstnär under de senaste 100 åren som inte har gjort det.

– Ernst Billgren och Karin Mamma Andersson har aldrig varit med. Jag blev ganska förvånad över det när jag gick igenom utställningskatalogerna. Andersson har dock gjort affischen ett år, säger Mårten Castenfors, avgående chef för konsthallen.

Brokigt och lekfullt

"Vårsalongen 100 år" beskrivs bäst som en riktigt bra vårsalong – brokig, lekfull och överraskande. Bland nu levande konstnärer har flera bidragit med nya verk, men när det gäller döda har man fått leta rätt på verk som Stockholms stad har köpt in under åren. Somliga sedan länge magasinerade, andra hängande i kopiatorrum på skolor.

– Det är förbannat kul att de kan få komma ut och möta publiken igen.

Alla verk på en vårsalong är till salu och Stockholms stad har genom åren varit en storkund. År 1969 köpte staden in hela 41 verk. 30 av verken har samlats i ett särskilt rum på utställningen.

  • Lars Lerin, Järnvägsbommen, 2021. Den folkkäre konstnären från Värmland är en av konstnärerna som ställt ut tidigare på Vårsalongen och nu bidragit med ett nytt verk till jubileumssalongen.
    Lars Lerin, Järnvägsbommen, 2021. Den folkkäre konstnären från Värmland är en av konstnärerna som ställt ut tidigare på Vårsalongen och nu bidragit med ett nytt verk till jubileumssalon…
  • Lena Cronqvist, Gul madonna (en känsla av otillräcklighet), 1970. Stockholms stads konstsamling.
    Lena Cronqvist, Gul madonna (en känsla av otillräcklighet), 1970. Stockholms stads konstsamling.
  • Arvikabördige konstnären Leif Engström bidrar med målningen Afton med starkt ljus, 2020. Olja, akryl och glitter på duk.
    Arvikabördige konstnären Leif Engström bidrar med målningen Afton med starkt ljus, 2020. Olja, akryl och glitter på duk.

Alla konstnärer som är eller blev något har – med vissa undantag – ställt ut på Vårsalongen. Vera Nilsson, Kjartan Slettemark, Leif Engström – listan kan göras lång. Men man får heller inte glömma alla konstnärer som har refuserats av juryn. Varje år skickar tusentals svenska konstnärer, kända som okända, in verk.

– Lars Lerin blev refuserad första gången han skickade in, säger Mårten Castenfors.

Vårsalongen är en av Sveriges mest besökta konstutställningar. Sina första år på 1920-talet hade den runt 3 000 besökare, i dag har den närmare 100 000 besökare.

Vårsalongen 100 år

"Vårsalongen 100 år" samlar 250 verk av konstnärer som någon gång har deltagit i Vårsalongen. Bland de medverkande konstnärerna finns bland andra Bror Hjorth, Einar Jolin, Vera Nilsson, Lena Cronqvist och Lars Lerin.

Utställningen öppnar den 20 maj och pågår fram till och med den 21 augusti.

– När jag började hade man runt 30 000 besökare och var nöjda med det. Om jag har något medskick till min efterträdare så är det att man måste förstå vad en vårsalongen är för något. Den ska vara spattig, verk ska krocka med varandra, den ska vara tät och fyllig – den ska vara ett äventyr för besökarna, säger Mårten Castenfors.

Vårsalongen på Liljevalchs fyller 100 år vilket firas med en jubilemsutställning som visas i sommar. Mårten Castenfors är avgående konsthallschef.
Vårsalongen på Liljevalchs fyller 100 år vilket firas med en jubilemsutställning som visas i sommar. Mårten Castenfors är avgående konsthallschef. Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta

Liljevalchs vårsalong

Sedan starten 1921 har det anordnats 77 vårsalonger i Liljevalchs lokaler. Salongen försvann några år under 1920-talet, ställdes in under andra världskriget, bojkottades vissa år på 1970-talet och ställdes under några år på 1980-talet in på grund av att Liljevalchs renoverades.

Varje år skickar tusentals svenska konstnärer, kända som okända, in verk till Vårsalongen. En jury vars medlemmar varje år byts ut väljer sedan ut de verk som visas på utställningen. Samtliga verk på en vårsalong är till salu. Vårsalongen pågår vanligtvis februari–april.

Artikeltaggar

ArvikaHammaröJubileumKonstLars LerinLeif EngströmLena CronqvistLiljevalchsNöje/KulturStockholmVårsalong

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.