Sebastian Eriksson anställd av Ekström – aktuell för EM i Höljes och Dakar

Publicerad:
Sebastian Eriksson har bytt team från Olsbergs MSE till Mattias Ekströms EKS och är aktuell för en andra start i Dakarrallyt och eventuellt även Höljes EM-tävling. Foto: Olle Persson

Värmlänningen Sebastian Eriksson har bytt team och blivit anställd av Mattias Ekström.

Nu är han aktuell för både EM i Höljes och Dakarrallyt.

– Han har kört klart i kön, säger Ekström.

29-årige Sebastian Eriksson från Sunnemo är en av landets största rallycrosstalanger, som ganska sällan fått chansen i en hel serie men ofta presterat på topp vid inhopp, som när han vann Höljes VM-tävling 2019.

Han har i många år arbetat för Olsbergs MSE i Nynäshamn, men vid årsskiftet fick han jobb hos Mattias Ekströms EKS-team.

– Jag började i samband med Dakar. Jag är lite allt-i-allo, som när jag var hos OMSE, berättar Sebastian Eriksson, som debuterade i det mytomspunna ökenrallyt i Saudiarabien för Ekströmsteamet och gjorde succé genom att komma tvåa totalt i lättviktsklassen bakom teamkamraten Francisco ”Contardo” Lopez från Chile.

Du kanske vill att han ska åka en gång till?

– Ja, det röstar vi nog för allihopa, säger Mattias Ekström.

Teamchefen slutade nia i huvudklassen och laddar för ett nytt framträdande.

– Ja, men det vill nog Sebastian också. Han blev ju bara tvåa i första försöket, säger Ekström och skrattar.

– Det är som en drog det där. Man känner sig mycket bättre i slutet av tävlingen än i början så då blir man ju sugen på att börja där nästa gång och försöka vinna, säger Sebastian Eriksson.

Han åkte i en Can-Am tillsammans med nederländske kartläsaren Wouter Rosegaar.

Kan det bli något innan?

– Det är inte omöjligt. Förra året åkte jag en tävling i Abu Dhabi på hösten. Det gäller att komma väl förberedd.

Som i all motorsport hänger det på ekonomin. Dakarrallyt är drygt sju månader bort, men Sebastian Eriksson vill gärna köra rallycross också.

Det kan mycket väl ske i Höljes EM-tävling första helgen i juli.

Mattias Ekström gjorde ett framgångsrikt framträdande med sin Audi S1 supercar i RallyX under helgen och blev bland annat tvåa bakom Johan Kristoffersson på söndagen, men säger att EM inte är aktuellt.

– Det är kanske någon annan som ska köra, säger Ekström och ler finurligt.

– Man ska få ihop till en satsning också, men jag vill ju. Om jag fick välja en tävling skulle jag välja den. Jag tror EM i Höljes kommer bli riktigt bra i år. Det är inget VM så EM kommer bli huvudklass. Men det är många som drar i den bilen vet jag, säger Eriksson.

Blir det något annat i rallycross?

– Det skulle gå att köra någon annan tävling i EM, Nordic (RallyX) eller Nitro, men det kommer inte bli någon hel serie.

Sebastian Eriksson blev tvåa i Dakarrallyts lättviktsklass med den här bilen, en Can-Am och siktar på att göra en ny start i januari. I bakgrunden syns rallycross-Audin som han kanske ska köra i Höljes EM-tävling.
Sebastian Eriksson blev tvåa i Dakarrallyts lättviktsklass med den här bilen, en Can-Am och siktar på att göra en ny start i januari. I bakgrunden syns rallycross-Audin som han kanske ska köra i Höljes EM-tävling. Foto: Olle Persson

Sebastian Eriksson har inte kört någon hel säsong sedan han representerade Olsbergs i Global rallycross i USA 2013, i litesklassen, och 2015–2017 i supercar, med andraplats totalt som bäst. Han presenterades i april 2021 som en av teamets sex förare i amerikanska Nitro rallycross, som drog igång på hösten, men kom aldrig till start.

– Det var meningen i ett tidigt stadium, men sen blev det inget.

Var det ekonomin?

– Nej, det var att få ihop konkurrenskraftiga grejer, det drog ut på tiden helt enkelt. Jag kände mig inte nog förberedd för att göra bra resultat, hade fått åka utan att testa. Då är det inte värt det.

Det kanske gjort mer skada än nytta för karriären?

– Kan vara så och framför allt är det inte lika kul.

Är du inte aktuell för någon med Olsbergs längre?

– Inte just nu i alla fall, men man vet aldrig.

Men något blir det?

– Det tror jag nog. Vi får se när, var och hur.

Artikeltaggar

Mattias EkströmRallycrossRallycross-EMSebastian Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare