Nya snabbladdstationer för elbilar invigdes i Fagerås

Publicerad:
Glada miner var det när Fageråsbygdens byalag i lördags invigde sina tre nya snabbladdstationer. Från vänster kommunalrådet Anders Johansson (S), Johnny Olsson, CG Salomonsson, kommunalrådet Kenneth Bengtsson (C) och Hans Dölerud. Foto: Privat

I lördags var det invigning av tre nya snabbladdstationer för elbilar i Fagerås. Det är ännu en av Fageråsbygdens byalag satsningar på orten.

– Det är ett sätt att locka in förbipasserande till tätorten och ett komplement till macken och värdshuset.

Orden kommer från Hans Dölerud, en av många driftiga krafter i Fageråsbygdens byalag.

2014 köpte man bensinstationen efter att ha fått 1 miljon kronor av Kils kommun i bidrag och två år senare började försäljningen av bränsle och då öppnade också värdshuset igen.

Hösten 2020 slog även butiken upp dörrarna och i lördags var det dags att inviga tre nya snabbladdstationer vid macken som åter är det stora nav som den var innan 61:an drogs utanför byn 1999.

Visade upp elbilar

–Det blev en väldigt lyckad dag. Mycket folk kom och vi hade bland annat representanter från Helmia, Wafab och Veho bil som visade upp elbilar som man fick provköra. Dit var det kö. Och Delab från Glava pratade om sina solcellsprodukter.

– Temat för dagen var grön omställning och båda kommunalråden, Anders Johansson (S) och Kenneth Bengtsson (C) invigningstalade, säger Hans Dölerud.

Byalaget hoppas främst kunna locka in förbipasserande till macken, värdshuset och butiken med de nya laddstationerna.
Byalaget hoppas främst kunna locka in förbipasserande till macken, värdshuset och butiken med de nya laddstationerna. Foto: Privat

Det är tre stycken 50 kilowatts laddstationer som även har 20 kilowatts-uttag som nu finns vid macken i Fagerås.

– De är främst ett sätt att locka in förbipasserande till tätorten och ett komplement till macken och värdshuset. Men självklart är det också en ökad service för våra ortsbor

– Vi tror att laddstationerna blir välanvända med tanke på Fagerås ligger mitt emellan Göteborg och Sälen/Trysil längs E45:an.

– Fagerås var faktiskt en av de första orterna i Värmland med fiber en gång i tiden. Även det var byalaget med och bidrog till liksom tillkomsten av resecentrum och multiarenan, säger Hans Dölerud.

Ny satsning på bygderna

Från Kils kommun är man mycket tacksamma för allt arbete som byalaget lägger ner.

– Det betyder oerhört mycket för Fagerås. Utvecklingen av närservicen innebär att folk kan bo kvar.

– Som en förlängning av den det bidrag som byalagen i kommunen fick för några år sedan satsar kommunen nu på en medborgarbudget där Frykerud där bland andra Fagerås är en del, Boda, Tolita och Nilsby får dela på 2,5 miljoner kronor.

– Tanken är att varje bygd ska skapa egna visionsgrupper och bestämma vad det vill använda pengarna till, säger Kenneth Bengtsson.

Artikeltaggar

Anders JohanssonFageråsFageråsbygdens byalagKenneth BryntessonKils kommunNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare