Hoppa till huvudinnehållet

Albér fastigheter vill bygga stort bostadsområde på Hammarö med naturfokus

Publicerad:
David Eriksson och Filip Eriksson, delägare i Albèr fastigheter, har planer på ett stort bostadsprojekt på Hammarö där även ett antal servicefunktioner ingår. Foto: Tommy Pedersen

Albèr fastigheter vill genomföra ett stort projekt med över 200 nya bostäder i Östanås och Geterud på nordöstra Hammarö.

I satsningen ingår även förskola, 4H-gård, idrottshall, äldreboende och närservice.

– Ett jättespännande projekt med naturen och den fina miljön i fokus.

Det säger David Eriksson som tillsammans med hans bror Filip Eriksson, båda delägare i Albèr fastigheter, står bakom planerna.

De köpte marken, totalt 41 hektar som till största delen består av skog, både i närheten av vägen ut mot Lindenäs och landsvägen mot Rud för två år sedan.

– Vi tittade på översiktsplanen och såg vilka behov det finns av fler bostäder och samhällsservice på den här delen av Hammarö. Både nu och ännu mer framöver med tanke på att kommunen växer, säger David Eriksson.

– Och egentligen är det bara åt det här hållet som bebyggelsen kan växa och behoven kan tillgodoses, säger Filip Eriksson.

Bostäder i form av såväl villor, radhus, parhus och flerbostadshus ingår i tankarna på hur projektet ska se ut. Det innehåller bland annat även ett torg, en 4H-gård och en idrottshall.
Bostäder i form av såväl villor, radhus, parhus och flerbostadshus ingår i tankarna på hur projektet ska se ut. Det innehåller bland annat även ett torg, en 4H-gård och en idrottshall. Foto: Illustration: Beek arkitekter

De vill skapa en blandad bebyggelse med både villor, radhus, parhus och några flerfamiljshus utspridda i grupper över stora ytor och mellan dem är det tänkt att finnas både åkermark och lite skog. Totalt handlar det om cirka 220 nya bostäder.

Ungefär så här har man tänkt att närcentrumet ska se ut med många funktioner samlade intill varandra.
Ungefär så här har man tänkt att närcentrumet ska se ut med många funktioner samlade intill varandra. Foto: Illustration: Beek arkitekter

I centrum av området planeras det för ett torg med närcentrum, bussknutpunkt och en kulturpark, en 4H-gård och områden för spontanidrott.

– Vi vill även satsa på en förskola, en idrottshall och ett äldreboende. Tanken är att skapa en bykänsla i modern tappning, en kombination av modernt boende i lantlig stil med naturen och den fina miljön här ute i fokus. Den ska vi bevara och dra nytta av. Vi tror det här kan bli fantastiskt bra, säger David Eriksson.

”Redan nu är många som bor och vill bo här och vi får redan många samtal om tomter kring Östanås”, säger Filip Eriksson.
”Redan nu är många som bor och vill bo här och vi får redan många samtal om tomter kring Östanås”, säger Filip Eriksson. Foto: Tommy Pedersen

– Läget är dessutom strategiskt med närheten till hela nordöstra Hammarö och områdena Geterud, Östanås, Lindenäs och Toverud.

– Redan nu är många som bor och vill bo här och vi får redan många samtal om tomter och här är det dessutom inte heller långt till både Kilenegården med sina motionsspår och till golfbanan, säger Filip Eriksson.

Det nya bostadsområdet på nordöstra Hammarö har stort fokus på naturen. Det drar man bland annat nytta av genom att bevara en bäck liksom en del skog.
Det nya bostadsområdet på nordöstra Hammarö har stort fokus på naturen. Det drar man bland annat nytta av genom att bevara en bäck liksom en del skog. Foto: Illustration: Beek arkitekter

Albèr fastigheter vill med projektet komplettera en i dag lite spretig del av Hammarö.

– På den här delen av Hammarö saknas det samhällsservice i form av förskola, idrottshall, möteslokal trots att det bor mycket folk här. Med vår satsning skulle det förändras helt.

– Samtidigt har vi respekt för att detta är ett stort projekt och att det behöver ske långsiktigt och i ett antal etapper.

– Det här blir ju ett samspel med kommunen för att kunna förverkliga våra planer, bland annat vill vi gärna se att de drar om vägen vid dagens två kraftiga kurvor på väg ut mot Rud, säger David Eriksson.

Växthus och odlingar planeras det för mellan bostadsområdena.
Växthus och odlingar planeras det för mellan bostadsområdena. Foto: Illustration: Beek arkitekter

Albér fastigheter har presenterat sina planer för Hammarö kommun. Så här säger kommunalrådet Solweig Gard (S) om dem:

– Visst ser det trevligt ut. Om projektet förverkligas skulle det berika kommunen med bland annat fler bostäder, något som vi behöver.

– Men än så länge är detta inte med i vår översiktsplan och den måste uppdateras för att göra det möjligt. Det blir i så fall en fråga för den nya majoriteten efter valet. Samtidigt finns det en fundering hur mycket som kommunen vill växa, säger Solweig Gard.

”Om projektet förverkligas skulle det berika kommunen med bland annat fler bostäder, något som vi behöver”, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).
”Om projektet förverkligas skulle det berika kommunen med bland annat fler bostäder, något som vi behöver”, säger kommunalrådet Solweig Gard (S). Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Albèr fastigheterBostad och byggenDavid ErikssonFilip ErikssonHammaröHammarö kommunSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.