Förvirrande EU-märkning av engångsarmatur

Debatt
PUBLICERAD:
I och med att engångsarmaturer räknas som ljuskällor och inte som armaturer, behöver det inte stå på förpackningarna att de ingående ljuskällorna inte är utbytbara, skriver Ulf Stenberg.
Foto: Villaägarna
När en engångsarmatur slocknar, behöver en ny armatur köpas in. Det går inte att sätta dit en ny ljuskälla i den, utan armaturen måste kasseras, skriver Ulf Stenberg.

EU:s nya märkningsregler gör det svårare att undvika miljöovänliga engångs-LED-armaturer. De släpper ut tre gånger så mycket växthusgaser som vanliga armaturer, där ljuskällan är utbytbar. Miljöproblemet förstärks av att handeln tjänar bättre på att sälja fularmaturerna än på att sälja vanliga armaturer med utbytbar ljuskälla.

Belysning förbrukar 20 procent av hushållselen i Sverige och liknande andelar i många andra länder. Villaägarna har i en rapport år 2019 avslöjat att miljöfarliga engångsarmaturer släpper ut tre gånger så mycket växthusgas, som armaturer där ljuskällan går att byta. När en engångsarmatur slocknar, behöver en ny armatur köpas in. Det går inte att sätta dit en ny ljuskälla i den, utan armaturen måste kasseras. En i grunden vansinnig konstruktion, som drabbar både plånboken och miljön.

En armatur med ljuskällor som inte går att ta bort och testa, räknas enligt EU:s nya märkningsregler inte som en armatur. Den är enligt EU-reglerna i stället en ljuskälla. Med motsvarande logik skulle ett hus med en bjälke som inte går att få loss, betraktas som en bjälke och inte som ett hus. De nya märkningsreglerna har därför tyvärr mycket av Kejsarens nya kläder över sig.

I och med att engångsarmaturer räknas som ljuskällor och inte som armaturer, behöver det inte stå på förpackningarna att de ingående ljuskällorna inte är utbytbara. Den ologiska märkningen gör det lätt att av misstag köpa engångsarmaturer.

Förvisso borde den förvirrande EU-märkningen inte förekomma och likaså borde EU totalförbjuda engångsarmaturer, förutom för tunnelbelysning och några andra undantag där extrem kapsling krävs. Men oavsett detta, finns en företagsetisk aspekt på det hela. Bara för att det är tillåtet att sälja miljöfarliga engångsarmaturer, behöver handlarna faktiskt inte göra det.

Ikea, Bauhaus och andra som säljer engångsarmaturer skulle kunna fatta policybeslut om att sluta sälja de miljöfarliga armaturerna. Och en stor armaturtillverkare som Eglo skulle kunna upphöra med att ta fram nya engångsarmaturer. Helt enkelt bara sälja armaturer med utbytbar ljuskälla. Det skulle göra företagens miljö- och hållbarhetspolicyer trovärdigare.

Men när LED-lampan i en vanlig armatur går sönder, ger det bara försäljning av en ny LED-lampa för några tior. Inte en ny armatur, som när engångsarmaturen slocknar. Så där pengarna går in, verkar miljöpolicyerna få stryka på foten.

Ulf Stenberg

Chefsjurist, Villaägarnas riksförbund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.