Hoppa till huvudinnehållet

Missfärgat vatten i Svartå efter branden

Publicerad:
Efter branden på Smedstorpsvägen i Svartå i söndags har hushåll i området problem med missfärgat vatten.
Efter branden på Smedstorpsvägen i Svartå i söndags har hushåll i området problem med missfärgat vatten. Foto: Anders Hestad

Vattnet i Svartå är fortfarande missfärgat i en del fastigheter efter branden i stödboendet på Smedstorpsvägen helgen. För hushåll som drabbas finns en lösning.

Det är fortfarande störningar i vattennätet efter branden i Svartåfastigheten i söndags. Orsaken är, enligt Degerfors kommuns VA-chef Tony Kölborg, att vattenledningen in till fastigheten brann av och det tog en stund innan ventilen till ledningen vid fastigheten hittades.

– Då ledningen brann av in till huset sprutade vattnet med fullt tryck innan man kunde hitta rätt ventil till fastigheten och stänga av. Den höga hastigheten på vattnet har gjort att det rivit loss en del i ledningarna, vilket är orsaken till missfärgningen, säger Kölborg.

Inte giftigt

Det är hushållen i några fastigheter i närheten, bland annat gatan bakom enligt Kölborg, som drabbats av missfärgat vatten.

– Det är inte giftigt och vi har varit nere och kollat och det blir bättre och bättre. Vi spolar ur och det kommer lägga sig, säger Kölborg.

Under tiden problemen kvarstår kan drabbade Svartåbor hämta vatten i den kran som finns för båtgäster, paddlare och andra vid båtiläggningsplatsen, intill bensinmacken.

Dagen efter branden var Svartåborna både chockade och ledsnaStödboendet gick inte att rädda – en gripen för grov mordbrand

Artikeltaggar

NyheterSvartåTony KölborgVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.