S beslutade på söndagen att säga ja till ett svenskt Nato-medlemskap. På måndagen beslutade regeringen att skicka in en ansökan.
– Jag anser att det är rätt beslut att ta. Samtidigt tycker jag det inte är konstigt att det finns dom som är oeniga i det.
Det säger Åsa Johansson, distriktsordförande för S i Värmland. Hon sitter även med i verkställande utskottet och partistyrelsen och konstaterar att söndagen blev en heldag för henne kring Nato-frågan.
– Jag anser att det är rätt beslut att ta att nu säga ja till ett svenskt Nato-medlemskap med tanke på det förändrade säkerhetsläget i Europa.
– Precis som partiet har jag varit emot att gå med i Nato, men den nu har jag ändrat mig med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Och vår samlade bedömning är att det finns ett stöd för en Nato-ansökan i partiet, säger Åsa Johansson.
”Har förståelse”
Hon har dock förståelse för att det finns socialdemokrater som anser att Sverige ska behålla alliansfriheten.
– Jag tycker jag det inte är konstigt att det finns dom som är oeniga i det och respekterar det. Det här är ju en så stor fråga att ta ställning till.
Åsa Johansson anser att ett Nato-medlemskap kommer att vara bra för Sverige.
– Jag tror inte att det hade varit bra för oss att stå alldeles själva när Finland har bestämt sig för att ansöka om medlemskap. Nu blir samtliga länder medlemmar i Nato. Det gör att vi får ett bättre säkerhetspolitiskt läge och vi kan också samarbeta bättre försvarsmässigt.
Vill inte se kärnvapen
– Samtidigt känns det väldigt bra att vi kan ställa krav på att det inte ska finnas kärnvapen eller Nato-baser i Sverige, samma krav som Norge och Danmark har inskrivet, säger hon.
Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet och partiets försvarspolitiske talesperson är mycket positiv till S-beslutet att säga ja till ett Nato-medlemskap.
– Det är ett historiskt beslut som vi välkomnar. Det är bra att Sverige och Finland ansöker samtidigt. Det är bra för båda länderna och för den säkerhetspolitiska strukturen i norra Europa.
”Inom ett halvår”
Pål Jonson tror på ett snabbt svenskt medlemskap i Nato.
– Jag tror att vi kommer att godkännas som medlemmar inom ett halvår. Förutsättningarna är goda. Vi är uppskattade partners och bidrar till att stärka Nato. Även USA och andra medlemsländer har uttryckt att de vill se en snabb process.
Ett Nato-medlemskap kommer enligt Pål Jonson ha positiva effekter även i vårt närområde.
– Nu får vi inte en Nato-gräns mot Norge längre och det ger Sverige och Norge förutsättningar till ett fördjupat försvarssamarbete.
Även Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiske talesperson är nöjd med S svängning i Nato-frågan.
– Den är välkommen och jag ser den som naturlig i det läge som råder efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Det är väldigt viktigt att vi nu har en bred och blocköverskridande överenskommelse kring vår Nato-ansökan och att och en fördel att vi och Finland skickar in den samtidigt. Vi hoppas på en snabb process med tanke på det känsliga säkerhetspolitiska läget.
Ökat vägfokus
Daniel Bäckström anser att ett medlemskap skulle vara positivt för Sverige.
– Det ger oss en ökad trygghet och ökar den nordiska försvarsförmågan. Vi kan hjälpas åt i bevakningen av bland annat Östersjön och Arktis.
– För Värmlands del kan det leda till ökade möjligheter att få mer pengar till en utbyggnad av E18, E45, E16, Inlandsbanan och Vänerhamnarna vars strategiska lägen ökar.
Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson är kritisk till S-beslutet att säga ja till en Nato-ansökan.
– Ett väntat men väldigt dystert besked. Det är synd att S fattar ett så snabbt beslut som är så avgörande för Sveriges säkerhet. Det känns som man velat få med partiet på ett redan fattat beslut. Dessutom hade det funnits tid att låta svenska folket får tycka till i valet.
– Jag är orolig för att ett Nato-medlemskap kan leda till en militär eskalering i vårt närområde mellan Nato och Ryssland och där Sverige hamnar mitt i det området.
”Större risker”
Vänsterpartiet anser att Sverige hade kunnat stå utanför Nato även om Finland går med.
– Vi hade kunnat göra vårt eget politiska val och fortsatt att vara alliansfria. Riskerna med att gå med är större än fördelarna. Vi ser inte riktigt det ryska hotet mot Sverige, men samtidigt bör vi satsa på att stärka vårt försvar.