Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Socialdemokraterna utan ambitioner

Publicerad:
Vi menar att vi med fördel kan upphandla områden som exempelvis lokalvård för kommunens nya lokaler, skriver Ola Jonsson och Bosse Henriksson.
Vi menar att vi med fördel kan upphandla områden som exempelvis lokalvård för kommunens nya lokaler, skriver Ola Jonsson och Bosse Henriksson. Foto: Janerik Henriksson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi ser sällan att det finns någon ambition hos Socialdemokraterna att hävda en egen inriktning i politiska frågor gällande Hammarös utveckling, skriver Ola Jonsson och Bosse Henriksson.

Svar till Kjell-Arne Kolthoff (NWT 12/4).

Tack, Kjell-Arne Kolthoff, för att Du tar upp flera viktiga men ibland motsägelsefulla fakta om Hammarö kommun.

Vi moderater anser att det vore önskvärt att kommunen provade att upphandla tjänster som man själv är verksam inom som exempelvis lokalvård, matlagning och skötsel av parker och grönområden. Vi vill pröva de områden som har en fungerande konkurrensutsatt marknad för där finns möjligheterna att köpa tjänster till en lägre kostnad än vad vi själva kan prestera. Vi moderater har alltid fokus på att värna om skattebetalarnas pengar på ett förnuftigt sätt och inte slösa med skattemedel.

Vi har inga tankar om att outsourca alla våra resurser, vi måste själva vara verksamma på de områden som behövs för att driva kommunala verksamheter och fortsatt bibehålla en hög kompetens i våra verksamheter.

Vi menar att vi med fördel kan upphandla områden som exempelvis lokalvård för kommunens nya lokaler. Vi behöver därför se över andra lämpliga områden som kan vara aktuella för upphandling av privat entreprenörer.

Så skriver du en debattartikel

Vi ser inte ens viljan hos Socialdemokraterna att göra en översyn eller ens att jämföra med andra kommuner hur Hammarö kommun ligger till i en sådan jämförelse. Socialdemokraterna har ingen som helst vilja att ta in offererar från andra aktörer i syfte att effektivisera och spara skattemedel.

Vi ser sällan att det finns någon ambition hos Socialdemokraterna att hävda en egen inriktning i politiska frågor gällande Hammarös utveckling avseende infrastruktur, byggnationer, vägar med mera. Socialdemokraterna köper i de flesta fall tjänstemännens förslag utan att väga politiska aspekter i aktuelle frågor. Så frågan vi ställer oss är, om tjänstemännens förslag alltid är ok för Socialdemokraterna, vad har då politikerna för roll i Hammarö kommuns framtida utveckling?

Nej, man skall som vi lär våra barn alltid ha viss källkritik. Därför ska vi politiker alltid ställa oss själva frågan: är detta det bästa för Hammaröborna? Är det inte det, ja då ska vi politiker reagera och komma med egna förslag eller justera tjänstemännens förslag.

Socialdemokraterna lägger i vissa fall ut mer pengar till nämnderna än vad nämnderna själva begär. Det tillsätts nya tjänster vars syfte ibland är otydligt. Vi menar att det är oansvarigt att använda skattebetalarnas pengar på ett sådant godtyckligt sätt.

Den skattehöjning med 60 miljoner kronor som vi tvingades att verkställa efter föregående val var ett resultat av en sådan oansvarig socialdemokratisk politik. Så återigen, frågan vi ställer oss, är vi på väg mot ett nytt ekonomiskt underskott?

Vi moderater var tydliga då vi höjde skatten och sa att det är en tillfällig skattehöjning. Det står vi kvar vid och vår absoluta ambition är att skattesatsen ska minska med 50 öre från och med 2023. Den sittande majoriteten (Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och Centern) har aviserat en skattesänkning med 20 öre 2023, om nämndernas ekonomi så tillåter. Vi förstår att de lägger detta förbehåll, eftersom majoriteten nu tillför med pengar till nämnderna än vad som efterfrågats.

Ola Jonsson (M)

Ordförande, Moderaterna Hammarö

Bosse Henriksson (M)

Oppositionsråd, Hammarö

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonCenterpartietDebattHammarö kommunKommunalskattKommunbudgetLokalvårdareMiljöpartietModeraternaOla JonssonSocialdemokraternaUpphandlingVänsterpartiet