Kvinna hade kateter i sex månader efter förlossning – Ivo kritiserar barnmorska

Publicerad:
En gravid kvinna fick flera skador i bäckenbotten efter en förlossning. Hon anmälde kvinnosjukvården i Karlstad till Inspektionen för vård och omsorg som nu kommit med ett beslut.

Kvinnan drabbades av framfall efter att ha fött en bebis på nära fem kilo.

I sex månader levde hon med urinkateter.

Vården gjorde fel på flera punkter, menar hon.

Nu ger Inspektionen för vård och omsorg henne rätt på en av tre av punkterna.

I april 2019 födde en kvinna ett barn på nära fem kilo på Centralsjukhuset i Karlstad.

Det var svårt att föda ut det stora barnet och förlossningen gav upphov till flera förlossningsskador, bland annat framfall.

I ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg anklagar kvinnan kvinnosjukvården i Karlstad för att inte ha upptäckt, eller kunnat konstatera, hennes skador under flera månader efter förlossningen. I drygt ett halvår efter händelsen fick hon använda en kateter för att tömma urinblåsan.

Ivo kritiserar barnmorska

Under förlossningen gjorde barnmorskan ett klipp i kvinnans slida, en metod som kan användas när barnen förväntas vara stora.

För att få ut barnet använde barnmorskan metoden av ”yttre press”. Det innebär att barnmorskan lägger en hand, eller en arm, på kvinnans mage vid barnets rumpa och pressar på barnet samtidigt som krystvärkarna kommer.

Här kritiserar Ivo barnmorskan för att inte ha dokumenterat varför hon valde att göra så. Metoden är nämligen vida känd för att kunna orsaka skador i bäckenbotten och bör användas restriktivt.

Efter två timmar och 43 minuter med krystvärkar födde kvinnan ut sitt barn.

Söker vård i efterhand

Patienten fick efter förlossningen stora problem med att tömma urinblåsan. Kvinnan undersöktes vid flera tillfällen men ingen på Centralsjukhuset i Karlstad kunde konstatera någon skada. Istället fick kvinnan recept på lokalt östrogen och en remiss till sjukgymnast för bäckenbottenträning.

I sitt klagomål till Ivo skriver kvinnan att hon på eget bevåg sökt sig till gynekologimottagningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm för hjälp. Där kunde läkarna konstatera två typer av skador i hennes bäckenbotten, bland annat framfall.

Ivo bedömer inte att skadorna orsakats av oaktsamhet i samband med förlossningen eller att det funnits brister i vårdgivarens rutiner. De kan inte heller ta ställning till om bristningarna och det medvetna klippet syddes ihop korrekt på grund av barnmorskans bristfälliga dokumentation.

Ville ha kejsarsnitt

I patientens klagomål till Ivo kritiserar hon vården för att inte heller ha erbjudit henne kejsarsnitt istället för vaginal förlossning. Eftersom barnet förväntades vara stort borde hon ha fått möjlighet till kejsarsnitt, menar hon.

Men Ivo kan inte se att den medicinska handläggningen brustit. Barnet beräknades vara stort, men inte så stort som det faktiskt var när hen kom ut. Att det blev en felberäkning i vikten hör till metodens sårbarhet, det betyder inte att något fel begåtts, menar de.

Fotnot: Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Källa: 1177.se

Förlossningen på Centralsjukhuset i Karlstad.
Förlossningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Marie Blomgren

Artikeltaggar

FörlossningIvoKarlstadKvinnosjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare