Hoppa till huvudinnehållet

Debuten i värstingklassen gav mersmak: ”accelerationen är fränast”

Publicerad:
Linus Östlund flyger fram i sin supercardebut i Höljes.
Linus Östlund flyger fram i sin supercardebut i Höljes. Foto: Olle Persson

Supercardebuten i Höljes gav verkligen mersmak för värmlänningarna Linus Östlund och Nils Andersson.

– Ja, jävlar vad roligt, säger Linus.

Kristoffersson dominerade i Höljes – tog dubbelseger

22-åringarna har en hel del framgångar i supercar lites bakom sig och fick i RallyX i Höljes under helgen för första känna på hetluften i värstingklassen.

Nils Andersson körde en av de båda deltävlingarna för hemortens team Kristoffersson motorsport i Arvika i en Volkswagen, medan Linus Östlund åkte båda i en Ford för Olsbergs MSE från Nynäshamn.

– Skithäftigt, supercar är coolt och går fort, konstaterar Nils Andersson.

– Vilken upplevelse, säger Linus Östlund, som bor i Sysslebäck och är mer eller mindre uppväxt på banan, som son till Finnskogabossen Morgan Östlund.

På lördagen var Linus 16:e och Nils 17:e sammanlagt av 20 efter de tre kvalheaten och blev sedan femma i varsin semifinal.

På söndagen kvalade Linus som 14:e och blev återigen femma i semifinal, där Thomas Bryntesson vann.

– Jag tycker det var rätt okej fartmässigt om man jämför varvtider, men rallycross är mycket mer. I slutändan kunde det varit lite bättre. Det var ingen stolpe in-dag, men man lär sig lika mycket ändå, om inte mer, säger Nils.

– Det var blandat. Jag hade tekniska fel och lite egna fel, men generellt är jag jävligt nöjd. Jag hade tionde tid i Q3 och kände att jag ändå hade lite häng på de bästa, säger Linus.

Linus Östlund vill köra EM i Höljes i juli.
Linus Östlund vill köra EM i Höljes i juli. Foto: RallyX

Motståndet gick inte av för hackor, till exempel fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson, som vann dubbelt under helgen, och världsmästaren Mattias Ekström, tvåa på söndagen.

– Det var bättre än VM var i fjol. Man ska vara nöjd över att inte vara sist i det där gänget, säger Linus.

Vad är störst skillnad mot supercar lites?

– Farten, det går lika fort i kurvorna, men man kommer fram till kurvorna mycket fortare. I en vanlig litesbil är det mesta låst, motorn och växellådan. I en supercar kan man ändra hur motorn beter sig, starterna, det är mycket sånt att lära sig. Men jag tycker det tekniska bakom är kul också, säger Nils.

Nils Andersson är hemlighetsfull om framtidsplanerna.
Nils Andersson är hemlighetsfull om framtidsplanerna. Foto: Olle Persson

– Det är en helt annan acceleration, det är väl det som är fränast. Men det gäller att lära sig hantera det där och inte spinna bort sig, det är lätt att överköra med en sån bil, säger Linus.

Båda är sugna på mer.

– Får jag möjligheten kommer jag försöka ta den. Det kommer väl lite nyheter framöver, säger Nils hemlighetsfullt.

– Vi har inget planerat, men lite idéer, säger Linus.

Är det med samma bil?

– I alla fall i den klassen. Får se om det blir samma bil eller en annan.

Linus Östlund vill väldigt gärna åka EM-tävlingen i Höljes första helgen i juli.

– Vi försöker med det. Hoppas att det ska kunna gå i lås. Om det blir i supercar eller RX2e, det är det vi väger på. Inget är bestämt än.

Han kör av allt att döma ingen hel serie den här säsongen.

– Det är såpass stort ekonomiskt steg att gå in i supercar och RX2e och jag har väldigt svårt att få in partners i år, så det kommer bli för tufft. Men jag ser i alla fall att det ska kunna finnas någon möjlighet att göra de här inhoppen.

RallyX, som tidigare hette RallyX Nordic, består av sju deltävlingar och de två kommande avgörs i finska Kouvola den 28–29 maj.

Ställningen

Ställningen i supercarklassen i RallyX efter två deltävlingar av sju: 1) Johan Kristoffersson, Volkswagen, 57 poäng, 2) Niclas Grönholm, Hyundai, 44, 3) Mattias Ekström, Audi, 43, 4) Anton Marklund, Hyundai, 37, 5) Sondre Evjen, Audi, 36, 6) Ole Christian Veiby, Audi, 35, 7) Thomas Bryntesson, Volkswagen, 32, 10) Peter Hedström, Hyundai, 22, 11) Andreas Carlsson, Renault, 18, 14) Linus Östlund, Ford, 8, 18) Daniel Thorén, Volkswagen, 3, 20) Nils Andersson, Volkswagen, 2.

Pallplats och motorproblem för Olofsson: ”Det lade sig mer dret på dreten”Elias, 18, fick revansch för diskning: ”Skönt som fan”

Artikeltaggar

Linus ÖstlundNils AnderssonRallycrossThomas Bryntesson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.