Hoppa till huvudinnehållet

Keramikern Anders prisas efter 31 år i anrik förening: ”Han är en stöttepelare”

Publicerad:
Anders Fredholm bor i Högboda och är medlem i 100-årsjubilerande Arvika konsthantverk sedan 31 år. Nu föräras han Maja Fjaestad-stipendiet.
Anders Fredholm bor i Högboda och är medlem i 100-årsjubilerande Arvika konsthantverk sedan 31 år. Nu föräras han Maja Fjaestad-stipendiet. Foto: Kerstin Löfgren

I 31 år har keramikern Anders Fredholm i Högboda varit medlem i Arvika konsthantverk. Lika länge har han arbetat med eldens lynnighet som utmaning och drivkraft.

Nu föräras han Maja Fjaestad-stipendiet.

– Det känns väldigt bra. Det är kul att de uppmärksammar en efter alla år i Arvika konsthantverk. 31 år har jag varit med och jag är en av dem som varit med längst, säger han till NWT.

31 år nära en tredjedel av den anrika konsthantverksgruppens historia. I år firar Arvika konsthantverk 100 år.

Hur är det att vara med i en så anrik förening?

– Det är fantastiskt! Jag har många kollegor runtom i landet som avundas oss. Arvika konsthantverk är något väldigt speciellt, säger Anders Fredholm.

Hantverk i generna

Konsthantverket är av hög kvalitet och Arvikaborna har tagit butiken till sitt hjärta och traditionen att handla är också stark.

– Jag har jobbat på universitet i Göteborg och HDK i 31 år och där har jag alltid föreläst och när jag pratat om Arvika konsthantverk ‒ och det gör jag alltid! ‒ så brukar jag säga att Arvikaborna har i generna att de ska handla konsthantverk.

Japansk inspiration

Monika Fjaestad är barnbarn till Maja Fjaestad, som var en av grundarna till konsthantverksföreningen och som fått ge namn till stipendiet.

Hon lovordar 2022 års pristagare.

Monika Fjæstad delade ut priset i sin farmors namn och lovordar stipendiaten Anders Fredholm. ”Det är ett uppmuntran för fortsatt verksamhet” säger hon om stipendiet.
Monika Fjæstad delade ut priset i sin farmors namn och lovordar stipendiaten Anders Fredholm. ”Det är ett uppmuntran för fortsatt verksamhet” säger hon om stipendiet. Foto: Hans-Åke henriksson

– Han är en av stöttepelarna i Arvika konsthantverk och är en väldigt duktig keramiker, säger Monika Fjaestad.

Motiveringen lyder så här:

”Med kunskap och lång erfarenhet har Anders Fredholm fördjupat sig i japanska glasyrer och tekniker. Utbyte har skett bland annat vid ett flertal utställningar i Japan där han visat sina alster. Kunskapen som han erövrat har han förmedlat genom kurser på konstutbildningar i Sverige och i föreningen Arvika Konsthantverk genom sin keramik.

”Elden bestämmer så mycket”

Anders Fredholm arbetar med stengodskeramik.

– Jag bränner hälften av min produktion i vedugn, saltglaserat för att allt ska bli unikt. Elden bestämmer så mycket och det är spännande tycker jag. När jag inte gör det, bränner jag reducerande utan syre eller med syreunderskott, och då uppstår speciella färger. Det kan vara röda toner, berättar han.

Det blir mycket skrot på grund av eldens lynnighet, men det är spännande. Öppningen av en ugn är otroligt spännande och rolig.
Anders Fredholm

Inte heller den sistnämnda processen går att styra eller förutsäga helt och hållet.

– Det blir mycket skrot på grund av eldens lynnighet, men det är spännande. Öppningen av en ugn är otroligt spännande och rolig.

Hur är pulsen när du öppnar?

– Den är hög! Det tar två dygn innan jag kan öppna ugnen och de två dagarna är inte så roliga.

Stipendiet är på 5000 kronor och pengarna kommer till användning, men kanske inte i keramikateljén.

– Det blir väl någon grej till min motorcykel! säger Anders Fredholm.

En god start

Stipendiet delades ut på lördagen i samband med invigningen av Arvika konsthantverks stora jubileumsutställning på Rackstadmuseet.

Den invigdes av landshövdingen Georg Andrén med stor publik och museichefen Anneli Strömberg är nöjd med helgen.

Margareta Björkäng Eriksson sätter upp sitt stickade porträtt av Maja Fjaestad (1873-1961) hängs upp på jubileumsutställningen på Rackstadsmuseet.
Margareta Björkäng Eriksson sätter upp sitt stickade porträtt av Maja Fjaestad (1873-1961) hängs upp på jubileumsutställningen på Rackstadsmuseet. Foto: Lena Richardson

– Det gick mycket bra, mycket folk och god stämning och utställningen togs otroligt väl emot. Det var riktigt, riktigt gott!

En viktig del av Arvika

Monika Fjaestad är också nöjd. Hon tror att hennes farmor Maja hade uppskattat mycket att föreningen hon var med och startade blev så stark och långlivad.

– Hon hade varit väldigt stolt och glad och även pappa, Bo Fjaestad, som var ordförande efter henne i många år, ville ju att föreningen skulle fortsätta. Arvika konsthantverk ligger i Arvikas image nu och har blivit en viktig del av staden.

Gåshud och klassiker-bus när Rackstadmuseet hyllar jubilerande konsthantverkare

Artikeltaggar

ArvikaArvika konsthantverkFritid och livsstilHögbodaKeramikKonstMonika FjæstadNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.