Norrmännen laddar för ”Syttende mai”. Inför den ska det shoppas och det bunkras upp med mat och ”brus” och alkohol.
Det märktes på Långflons shoppingcenter under lördagen.
– Det är den här tiden när norrmännen åker på tur och ”koser” sig, berättar butikschefen Niklas Ideskär.
När coronapandemin slog till och gränsrestriktionerna kom blev det ett ett dråpslag för handeln i Långflon och man tappade över 90 procent av försäljningen.
Nu börjar Långflons shoppingcenter återhämta sig och även om handeln i den lilla byn längst i norr inte riktigt är som före pandemin, så ser man ljust på framtiden.
– Onsdagen före påsk har varit bäst för oss efter pandemin. Då slog vi alla tiders rekord. Vi sålde 1,3 ton godis – på en dag. Det är väl lika mycket som en bil väger. Det är fantastiskt, säger Helena Hansson, butikschef på Gottebiten, vägg i vägg med Eurocash där Niklas Ideskär är butikschef sedan drygt ett år tillbaka.
Han håller med.
– Onsdagen var den bästa, den var jättebra. Men även påskafton, som inte brukar vara en så stor försäljningsdag. Vi sålde mycket på påskafton, säger Niklas Ideskär.
Butikskedjan Eurocash finns från Storlien i Jämtland till Svinesund i Bohuslän och ville tidigt etablera sig i Långflon. Man har redan två butiker i Töcksfors och en i Charlottenberg.
– Vi tog över i Långflon och jag började i februari 2021, mitt i en pandemi. Vi tog över alla personal och ingen blev uppsagd. Men försäljningen var dålig och det blev tråkigt för personalen. Jag ordnade ”team building” och vi spelade kubb, berättar Niklas.
Han veckopendlar från hemorten Säffle och har skaffat övernattning i närområdet.
Det långa resavståndet till Långflon är ett inte oaktat problem. Några i personalen som kom från södra Värmland har slutat.
Nu ska övernattningsrum byggas intill centret.
– Det ska ligga där borta, säger Niklas och pekar i en riktning förbi dricka-montrarna.
Vi har handlat för vi ska på fest ikväll och konsert. Det är en riktig ”rølpefest” i Våler vi ska på.
Eurocash söker folk till butiken. Det berättar Niklas Ideskär och en ”trottoarpratare” som står i entrén bekräftar.
– Vi söker mellan fem och åtta nya medarbetare. Det behövs nu när försäljningen tar fart. Det sliter ganska hårt på personalen som det är nu.
– På Gottebiten söker vi en person på deltid, tillägger Helena Hansson.
Även om det syntes en ”Syttende mai”-rusch under lördagen så är ändå inte försäljningen på topp.
– Det börjar vara på gång. Men vi har ingen topp än. Det kan bero på olika saker. Bland annat har de svenska köttpriserna gått upp, men det har även de norska gjort. De höga drivmedelspriserna spelar in, så att folk åker mindre, menar Niklas Ideskär.
Ute på parkeringen lastades varor och vissa kundvagnar var närmast överfulla.
– Vi har åkt bil i åtta timmar för att komma hit. Vi är på rallycross i Höljes och bor i husvagn. Men vi behövde handla lite, säger André Igland.
De har åkt ända från Kristiansand.
Martha Strand från Elverum och Charlotte Håkenstad från Oslo har ett eget litet shoppingrace. De tävlar om vem som kommer först fram till bilen med sina kundvagnar. Ett bekant klirrande av glasflaskor i en låda hörs.
– Vi har handlat för vi ska på fest ikväll och konsert. Det är en riktig ”rølpefest” i Våler vi ska på, säger Martha.