Göran Dahlberg är slottsträdgårdsmästaren som flyttade till en värmländsk bergsmansgård.
Nu hjälper ”Gröna Göran” alla trädgårdsintresserade att gallra i en alldeles speciell samling primörer: vårens skörd av nysläppta trädgårdsböcker.
När Göran Dahlberg jobbade på ett hotell i Stockholm höll han på att dö av uttråkning. Det hände helt enkelt för lite i receptionen som han skulle vara biträdande chef för och dagarna släpade sig fram.
Vändningen kom när han, efter att ha lämnat tråkjobbet bakom sig, räfsade löv i trädgården hos vänner i Dalarna.
– Jag tänkte kan man inte jobba med det här istället?
En grön omstart i livet
När en av vännerna kom ut och föreslog exakt samma sak tog planerna fastare form. Första steget blev en utbildning till florist och sedan kom han in på trädgårdsmästarutbildningen vid högskolan i Gävle. 2007 till 2009 gick han där och utbildningen var förlagd till välkända Wij trädgårdar.
– Att komma till Ockelbo var som att komma till Norrland för mig, fast det inte alls är speciellt långt upp, säger skåningen Göran som ändå kände att han hamnat rätt.
– Det var fantastiskt att få grotta ner sig i något och jag insåg att jag faktiskt kunde ganska mycket.
Under uppväxten i lilla byn Gualöv i nordöstra Skåne var odling en naturlig del av tillvaron. Flera i grannskapet hade stora växthus och alla odlade. Att åter stå i myllan och gräva, planera och plantera var något av en hemkomst.
Fristad i Gåsborn
Efter utbildningen fick han jobb och arbetade bland annat i en stor slottsträdgård, som återställdes till fornstor glans.
Allt var dock inte grönt och skönt. Det gröna med jobbet var fint, men ledarskapet fungerade inte och snart behövde han plantera om sig själv snarare än plantor. Han och hans man bodde i Uppsala då, men makens släktgård i Gåsborn blev en fristad. Hit kom han 2012 och blev kvar.
– Jag kommer ur den skånska myllan med statare, torpare och småbönder, de där som inte finns längre. Selma Lagerlöf lyssnade mycket på sin farmor, jag lyssnade på min farfar. När han berättade satt jag som ett tänt ljus och sen tog jag cykeln och åkte ut och tittade på allt han berättat om. Man såg tegelstenar i gräset och tänkte där var det stället. Sedan kom jag hit och här finns historien kvar på ett helt annat sätt: i gården, i Anders släkt, i böcker, i fotografier. Det var fantastiskt spännande att kliva in i den världen!
Tufft zonbyte
Bergsmansgården Aronssongården har rötter i 1690-talet. Den har en äldre del och en ”nyare” – som är byggd på 1840-talet.
Här har kulturträdgårdsmästare Gröna Göran mycket att göra och fundera på. Han är uppvuxen i zon 1 och bor nu i zon 5, vilket gör det tuffare med växtvalen, samtidigt som det är spännande att forska i hur trädgården sett ut förr och vad som kan återskapas.
Gröna Göran som älskar engelska trädgårdar kan konstatera att viktorianska trädgårdsideal minsann nådde till Värmland också. Och rosenälskaren är redo att ta en extra kamp för att kunna ha doftande engelska skönheter:
– Vi har Austen-rosor här, som vi odlar i stora krukor och som på vintern står i jordkällaren. Sen kommer de ut och har sparrisblekta skott.
När vi träffas en småmulen dag i början av maj har han kommit ganska långt i vårstädningen av trädgården.
– Jag har rensat rabatter, vi har lagt på kogödsel och jord, berättar han.
Samtidigt är hans bästa råd till andra trädgårdsägare att inte bara tänka på arbete. Att stanna upp och njuta är också viktigt.
Njut av söndagskakan
– Klockan sex på sommarkvällarna ringer man i kyrkan här till helgsmål. Då kan man tänka att nu är det helg, nu får jag ta kväll. Då kan det vara soligt nere vid bäcken och då kan jag sätta mig där med en bok. Det är väldigt rogivande.
Och:
– Baka en kaka på söndag och sätt dig ute och drick eftermiddagskaffe. Då har du kontakt med allting. Du får något för alla sinnen där och det är det trädgård handlar om tycker jag.
Hur många olika aspekter det kan finnas på företeelsen trädgård blir också tydligt när trädgårdsmästaren tar sig an bokprimörerna.
Hur tycker du en riktigt bra trädgårdsbok ska vara?
– Det ska vara en bra författare. Orden måste både informera och locka och entusiasmera. Det ska vara vacker text och det ska vara vackra bilder, men inte för mycket av något.
Orden måste både informera och locka och entusiasmera. Det ska vara vacker text och det ska vara vackra bilder, men inte för mycket av något.
Handbok i livsnjutning
I hans recensioner hamnar både omdömen som ”mycket matnyttigt” och ”detta är en handbok i livsnjutning!”. Han lyfter fram både ”överdos av skönhet” och ”Äntligen någon som inser att alla inte bor i zon 1-4!”
Så är hans råd till den som vill skaffa sig en ny grön bok också att tänka efter först: vad är det för sorts bok man behöver.
– Du ska veta vad du själv vill ha ut av den. Vill du ha en bok med vackra bilder, en sån där som man sitter med på hösten och vintern och frossar i när man drömmer? Ska du odla köksträdgård eller ha en vacker trädgård i allmänhet? Det är jättestor skillnad. Man ska alltid drömma, men vill du drömma eller ha mycket kött på benen? Du ska vara ganska noga när du väljer, säger han.
Handfasta råd och fluff-fluff
Visst är det härligt med en bok fylld av trädgårdskalas och blommor i motljus, men som nybörjare i det gröna är risken att du blir stående med spaden när du kommer ut i den egna täppan.
Bland böckerna han läst finns både drömskt fluff-fluff-fluff, handfasta råd och tips mot tråkiga skadedjur.
En blommig trend kan skönjas: minst två av dem handlar om ”slow flowers”, att odla blommor själv, ett tema han tror ligger i tiden.
– Dels är det vackert, dels hjälper man bin och humlor och allt och det ska man inte förakta, säger han.
Hans egen trädgårdsbokshylla är välfylld. Han har en hel del riktigt gamla trädgårdsböcker, som fortfarande kan inspirera.
– Jag går kanske mer på gamla böcker än nya, erkänner han.
Bland favoriterna finns en bok om Vita Sackville-Wests vita trädgård på Sissinghurst.
– Jag har aldrig varit där, men det är underbart att titta bara i boken!
Boken om prins Charles park Highgrowe är en annan favorit.
– De bilderna kan man sitta och bara dregla över - det är ljuvligt!
Till sist – du har inte funderat på att själv skriva en bok?
– Jo, säger han och berättar att han skulle vilja skriva om bergsmansgårdarnas trädgårdar i Värmland, som han med viss förvåning upptäckt att det faktiskt inte finns några böcker skrivna om.
– Det är ju både störande och kittlande!
RECENSIONER
Gröna Göran recenserar: Åtta färska gröna böcker - från slow flowers till fluffiga drömmar
En annan slags trädgård
Författare: Emily Bratt
Foto: Lisa Jacoby
Förlag: Polaris Fakta
Denna bok är verkligen 183 sidor njutning och reflektion! Första korta delen presenterar fakta och utmärkta grundkunskaper är alltid bra att påminnas om. Därefter börjar författaren långsamt att klä av trädgården månad för månad utifrån ett ”månadsflor” - alltså vilka växter är som vackrast vid vilken tid. Hon tänker då inte bara på blommornas prakt utan även vackra bladverk och frukter efter blomningen. Månaden inleds med en praktfull månadsbukett och har en bra färganalys – november går till exempel i olika gråa och mörkgröna nyanser, sköna att vila ögonen i efter sommarens färgkaskader. Här möts vi än en gång av begreppet ”slow flowers” vilket handlar om odling av blommor i samklang med naturen. Grönsaker köper vi gärna närodlat, men rosorna får vara odlade i Afrika. Utan att vilja ge oss dåligt samvete, ger författaren oss något att tänka på – innan vi själv kanske börjar en egen liten odling av blommor till hemmet. En bra bok till din samling!
Dahlia
Författare: Ulrika Grönlund
Foto: Ulrika Grönlund och Peter Carlsson
Förlag: Bokförlaget Arena
Är man det minsta osäker i sin kärlek till dahlior, kan man kasta tvivlet åt sidan efter att ha plöjt igenom denna bok; inför en sådan överdos av skönhet, är det bara att kapitulera! I inledningen får man goda råd om plantering, skötsel, sjukdomar etcetera. Därefter är det bäst att ta på solglasögonen – här följer en kaskad av praktfulla blommor i olika former, färger och storlekar! Blommorna är mycket prydligt uppdelade efter sina färger – ett upplägg jag uppskattar mer än om man skulle gått efter ett klassificeringssystem man ändå inte kommer ihåg. Avslutningsvis får man träffa tre hängivna dahliaodlare varav en har cirka 350 sorter. Underbart och inspirerande! Äger man redan den fantastiska dahliaboken från 2010, är denna bok dock inte helt nödvändig i ens bibliotek.
Karl Fredrik. Mitt blomsterår på Österlen
Författare: Karl Fredrik Gustafsson
Foto: Gabriella Lindman, Ylva Hultén, Camilla Pedersén
Förlag: Bonnier Fakta
Elsa Beskows ”Blomsterfesten i täppan” tänker jag på när jag läser denna bok. Karl Fredriks blomstervärld är så livfylld och sprudlande att man nästan baxnar! Texterna är trevligt och inspirerande skrivna, men det är bilderna som fångar mig mest. Han skriver att detta inte är en handbok i trädgårdsodling – sådana finns i överflöd. Detta är en handbok i livsnjutning! Månadsvis följer vi livet på Eklaholm i form av rabatt- och bukettförslag, dukade kalasbord, fördjupningar i enskilda växtsorter, luktärtor i sådan närbild att man känner doften, små fakta och historierutor. Har du inte råd att åka till Skåne – köp då denna bok! Perfekt ihop med en tekopp eller glas vin! Hellre Karl Fredrik på Eklaholm än trädgårdstomten på Djupadal!
Året i en liten trädgård
Författare: Erik Dahlin och Patrick Oscarsson
Foto: Linda Lomelino
Förlag: Bonnier Fakta
En kärlekshistoria...så läser jag denna bok! Kärlek mellan författarna och till deras första gemensamma trädgård. Berättelsen börjar med en jordhög, den första ritningen och försök att visualisera drömmen. Resultatet blir 300 kvadratmeter av blommor, grönsaker, ängsmark, vaktlar och överraskningar. Vi följer säsongernas skiftningar med planering, sådd, skörd och fest och luncher i det gröna. Matrecept såväl som tips om fågelmatning och skadedjursbekämpning. Erik Dahlin dök först upp i ”Hela Sverige bakar”, som ju också handlade om det goda i livet. Snart får säkert han och Patrick också en egen TV4-serie. Denna bok tillhör inte de viktigare att ha i sin bokhylla. Trots att den saknar reklamavbrott.
Mästarnas köksträdgårdar
Författare: Bella Linde
Foto: Lena Granefelt
Förlag: Bokförlaget Arena
Behövs verkligen en ny bok om köksträdgårdsodling? Det tycker Bella Linde och Lena Granefelt, och jag håller med dem. De har skapat en alldeles utmärkt spännande bok för såväl amatör som erfaren odlare. Spännande? Ja, finns det något mer spännande än att testa några av de knep och tips som fritt delas ut? Dock bör odlaren helst befinna sig inom zonerna 1-4! Tio olika odlingar har man besökt; i värmländska Gräsmark bjuder Annelie Engkvist på goda råd om samplantering och täckodling, TV-aktuelle John Taylor bjuder in till en koloniträdgårdslott som ett Versaille i miniatyr, i Stenungsund odlas okända grödor (bittergurka till exempel). Här finns verkligen mycket matnyttigt! Frodiga växtlistor och tydliga beskrivningar och råd tillsammans med vackra bilder – allt detta gör det till en bok jag redan beställt ett exemplar av till nära släktingar.
Odla blommor – anueller från frö till bukett
Författare: Hanna Wendelbo
Foto, teckningar: författaren
Förlag: Bonnier fakta
Begreppet ”slow flowers” och ”blomsterbönder” har dykt upp på senare tid. Bokens författare tillhör definitivt denna odlarkategori. Allt handlar om att inte bara det vi äter ska komma från hållbara odlingar – också blommorna. Av samma skäl vi inte bör köpa jordgubbar i november, bör vi tänka på var rosor och luktärtor kommer ifrån i januari. Här ska alltså odlas blommor och grönt för nästan hela året. Med talande teckningar, förföriska foton och rubriker som ”Plats för prakt”, ”Färg och form”, ”Allt börjar med ett litet frö” leder författaren oss runt bland såväl ettåriga som perenna växter. Hon binder buketter väl så vackra som en och annan blomstermatador i Skåne, och vill vara vår vän och guide genom hela odlingsprocessen. Läs och inspireras – kanske det börjar spira i ditt huvud.
Odla i köksträdgård, fönster och rabatt
Författare: Jessica Lyon
Foto: Magnus Skoglöf, Shutterstock samt författaren
Förlag: Bokförlaget Semic, Sundbyberg
Som en klassisk godispåse ”Gott och blandat” känns denna bok. Författaren Jessica Lyon är tydligen känd ifrån webb-TV och hennes bok riktar sig till alla som vill odla, oavsett utrymme och odlingszon. Just det sista är uppskattat – äntligen någon som inser att alla inte bor i zon 1-4! Vi får följa ett år i trädgården; i januari handlar det om försådd inomhus, aloe vera i köket och fågelmatare. Lite av varje med andra ord. Hon påpekar att allt inte behöver tas på så blodigt allvar – går något åt pepparn, finns det ofta en lösning på problemet. En befriande inställning! Möjligen kan jag tycka att det kan bli för många goda råd på en gång, eller så tyder det bara på ett gott hjärta hos författaren. Då och då ger författaren rådet att till exempel läsa på om klimatzoner – hon utger sig alltså inte för att sitta inne med exakt alla kunskaper själv. Ett sympatiskt drag. Detta kan vara boken för någon som drömmer om - men inte ännu tagit steget till - en egen odling.
Skydda trädgården från skadedjur och ogräs
Författare: Susanne Rosén
Foto: författaren
Förlag: Bokförlaget Semic
Sniglar, rådjur, nässlor, kirskål...det finns många källor till förtvivlan i en trädgård. Eller inte. Istället för att explodera över en bladlus eller två, finns det en mängd saker man kan göra för att mota eländet i grind! Nästan varje rad i boken är fylld med goda råd och vänlig uppmuntran. Som trädgårdsmästare håller jag helt med henne om fördelen med att försöka ligga steget före. Varje metod är absolut miljövänlig – det enklaste är att titta åt ett annat håll. Kallt vatten mot bladlus är enkelt. Kirskål är gott i en paj. Bökande grisar mot parkslide kan gå. Ett ogräs kan vara en fin växt men på fel plats. Vissa ogräs ger mat åt vissa fjärilslarver. Odlingar i krukor kan ställas upp på ett bord för att undvika sniglar. Och så vidare. Författaren rör sig både i Mälardalen och i fjällregionen, vilket är mycket uppskattat – boken passar alla landets trädgårdar. Denna bok rekommenderas å det varmaste!
Göran Dahlberg