Hoppa till huvudinnehållet

Ny upplaga av storsäljande fågelbok

Publicerad:
Det är genom otaliga fältstudier Dan Zetterström lagt grunden till sina briljanta målningar. Två fåglar är favoriter för Dan. ”När den svartvita flugsnapparen dyker upp i trädgården vid Valborg och när sidensvansarna plötsligt dyker upp i en flock en grå och trist novemberdag är härligt att uppleva”, säger Dan.
Det är genom otaliga fältstudier Dan Zetterström lagt grunden till sina briljanta målningar. Två fåglar är favoriter för Dan. ”När den svartvita flugsnapparen dyker upp i trädgården vid Valborg och när sidensvansarna plötsligt dyker upp i en flock en grå och trist novemberdag är härligt att uppleva”, säger Dan. Foto: Anders Hanson

I den lilla röda stugan strax utanför Karlstad skapas fågelakvareller av högsta klass. Målningarna ingår i den numera klassiska fälthandboken Fågelguiden, nyss utkommen i en ny version.

Konstnären är Dan Zetterström och anses vara en av de allra främsta fågelillustratörerna i världen.

Dan Zetterström, 67, har målat fåglar under stor del av livet. Redan runt 1990 lämnade han ett fast jobb för att på heltid måla fåglar.

Uppdraget var att illustrera en helt ny fälthandbok över Europas fåglar och angränsande områden tillsammans med ornitologen Lars Svensson och konstnären Killian Mullarney från Irland.

Tålmodigt arbete

Under nästan tio år målade Dan drygt hälften av alla fåglar till boken Fågelguiden som sedermera gavs ut 1999, efter ett omfattande arbete av alla inblandade.

Boken blev mycket framgångsrik både i Sverige och utomlands och räknas till den främsta fälthandboken i branschen. Nästan varje ornitolog har den numera som följeslagare i fält.

Direkt efter att boken var färdig sågs saker som kunde förbättras. Tio år senare 2010 kom en ny reviderad och utökad andra upplaga.

Färsk tredje upplaga

Nu efter ytterligare drygt tio år kom i dagarna en tredje upplagan. Även den omarbetad och utökad med nya fågelplanscher, uppdaterade texter och reviderade kartor.

-Så fort jag lämnat arbetet med en bok börjar jobbet lite smygande med nästa upplaga, säger Dan Zetterström.

2015 började han på allvar med arbetet till den tredje nyutkomna boken. Efter sju års arbete var den klar att tryckas.

Att färdigställa illustrationer till en plansch tar ungefär en månad för Dan om allt går som det ska.

– Det största jobbet är planeringen med skisser för rätt former och proportioner på fågeln samt sidans layout. Det jobbet är fortfarande en liten utmaning och kan gå fel. Jag lägger undan skissen en dryg vecka. Efter det syns det direkt vad som bör justeras. Själva målningen av fåglarna är problemfri, enkel och smidig. Ungefär som att tvätta bilen, säger Dan med ett skratt.

I varje ny upplaga har Dans andel av målningar ökat.

Vanliga arter framhävs

I den nya utgåvan har vanligare arter fått mera utrymme. Sällsyntare arter hamnar längre bak.

– Järpe och fiskgjuse har fått en mera rättvis behandling, säger Dan.

Nästan alla arter i boken som Dan målat har han observerat i fält.

– Än fattas det några få arter. Man vill ha en egen bild av fågeln med rätt sittställning och så. Det är inte roligt att måla en fågel jag inte sett, säger han.

Ibland jobbar Dan väldigt intensivt och nästan maniskt, knappt utan mat. Men bäst blir det att arbeta i hans egen takt trots deadlines från förlaget.

– Samarbetet med förlaget Bonniers har varit bra hela tiden, poängterar han.

Troligen kommer även den tredje upplagan i ett större format där bilderna blir större och texterna fylligare.

Förhoppningsvis en fjärde upplaga

Redan nu finns långt gångna tankar på en fjärde upplaga. Arbetet med den börjar redan så smått i stugan norr om Skattkärr, och planeras komma om sex-sju år.

Och att lägga penseln på hyllan har Dan inga planer på.

– Jag tänker måla så länge jag kan och det är fortfarande inspirerande och roligt att förbättra planscherna, samt kul att ha något att göra.

-- Men en vacker dag kanske man är nöjd med alltihop, säger Dan med ett leende.

Men frågan är om det inträffar när det gäller Dan Zetterströms förnämliga fågelmåleri…

Fågelguiden

Tredje upplagan 2022, utgiven av Bonnier fakta.

Lars Svensson, Dan Zetterström, Killian Mullarney.

32 nya sidor, 16 nya planscher, cirka 50 sidor delvis ommålade.

42 nya fågelarter i boken varav 13 behandlas i huvuddelen.

Ordinarie cirkapris 259 kronor.

Hittills såld i 1,2 miljoner på flera språk.

Artikeltaggar

HelgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.