Hoppa till huvudinnehållet

Naturum i Mariebergsskogen fyller 20 år – Louise har varit med sedan starten

Publicerad:
För att fira att Naturum i Mariebergsskogen fyller 20 år har man tagit fram en jubileumsbakelse. Den består av brownie, blåbärspannacotta och lingonsås och blåbär, visar Sharifa Adil Shah och enhetschefen Louise Grundeus.
För att fira att Naturum i Mariebergsskogen fyller 20 år har man tagit fram en jubileumsbakelse. Den består av brownie, blåbärspannacotta och lingonsås och blåbär, visar Sharifa Adil Shah och enhetschefen Louise Grundeus. Foto: Christer Wik

I år fyller Naturum i Mariebergsskogen 20 år. Det är en mycket populär plats som har öppet alla dagar om året utom två.

– Sedan starten 2002 har vi haft drygt 1,5 miljoner besökare. Här kan man både uppleva naturens skiftningar och även lära sig mycket om naturen.

Louise Grundeus är enhetschef för Naturum i Mariebergsskogen och hon har varit med i verksamheten ända sedan starten. Man slog upp portarna den 20 april 2002.

– Jag har världens bästa jobb. Att göra verklighet av den biologiska mångfalden i naturen som är så varierande är väldigt spännande.

– Samtidigt har vi alla entusiastiska skolbarn som besöker oss och de många olika guidningsupplägg som vi genomför, våra många utställningar, både egna och gästutställare och dessutom vårt fina kafé, säger Louise Grundeus.

Under våren har Naturum visat en jubileumsutställning där man berättat om vad som har hänt under årens lopp, berättar Louise Grundeus.
Under våren har Naturum visat en jubileumsutställning där man berättat om vad som har hänt under årens lopp, berättar Louise Grundeus. Foto: Christer Wik

Det var teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun som tog initiativ till ett Naturum i Mariebergsskogen. Det skedde bland annat efter restaurerandet av strandängarna och anläggandet av naturstigen.

– Totalt finns det 32 naturum runt om i landet. Det är ett statligt varumärke och en kvalitetsstämpel. Vi måste uppfylla ett antal krav för att ha det här namnet och de utvärderas hela tiden.

Utsikten över Mariebergs strandängar är hänförande.
Utsikten över Mariebergs strandängar är hänförande. Foto: Christer Wik

Naturum i Mariebergsskogen är det enda i Värmland och det sticker samtidigt ut i landet.

– Ja, vi är tillsammans med anläggningen i Kristianstad de två riktigt stadsnära. Det gör att vi inte bara får besök av naturintresserade utan även av rätt många spontanbesökare.

– Vår inriktning är därför vardagsnatur för alla och folkbildning och sedan starten 2002 har vi haft drygt 1,5 miljoner besökare. Det är en väldigt bra siffra. Ett normalår ligger vi på drygt 100 000 besökare per år, säger Louise Grundeus.

Många duktiga naturfotografer har haft utställningar i Naturum.
Många duktiga naturfotografer har haft utställningar i Naturum. Foto: Christer Wik

Den mycket speciella träbyggnaden i två plan har ritats av Gunilla Hagberg, arkitekt på White arkitekter och 2012 stod en utbyggnad färdig som bland annat gav en lokal för tillfälliga utställningar, ett konferensrum och en uteservering.

– Vårt läge här alldeles vid Mariebergsviken, gammelskogen och strandängarna är underbart.

– Här kan man både uppleva naturens skiftningar och även lära sig mycket om bland annat Klarälvsdeltat, våra rovdjur och fåglar, Vänerns fiskar, vi har en filmsal där vi visar naturfilmer och mycket annat.

Kontakten med Mariebergsskogens gammelskog är tydlig.
Kontakten med Mariebergsskogens gammelskog är tydlig. Foto: Christer Wik

Många skolklasser besöker naturum. Under NWT:s besök kom till exempel ett gäng barn från Björneborgs skola.

– Något annat som också är populärt är våra tipspromenader i Mariebergsskogen som arrangeras varje vecka. Många stammisar återkommer varje vecka.

Omvandlingen av Mariebergsskogen till en natur- och aktivitetspark har även gjort att Naturums öppettider har förlängts.

– Numera har vi öppet alla dagar om året 11-17 förutom julafton och en dag som vi har stängt för planering. Vårt kafé där vi bland annat serverar soppa och smörgåsar och fika besöks av många, säger Louise Grundeus.

I Naturums butik kan man köpa alltifrån böcker till gosedjur.
I Naturums butik kan man köpa alltifrån böcker till gosedjur. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Karlstads kommunMariebergsskogenNaturumNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.