Hoppa till huvudinnehållet

Natomedlemskap säkrar Sverige

Publicerad:
Liberalerna kommer aldrig backa från principen att vår frihet måste försvaras, även med militära medel när det krävs. Det görs bäst som medlem i försvarsalliansen Nato, skriver Johan Pehrson och Arman Teimouri.
Liberalerna kommer aldrig backa från principen att vår frihet måste försvaras, även med militära medel när det krävs. Det görs bäst som medlem i försvarsalliansen Nato, skriver Johan Pehrson och Arman Teimouri. Foto: Roni Lehti/Lehtikuva via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Man kan inte vara neutral mellan en pyroman och brandkåren, vi måste stå på brandkårens sida. Och i en ganska mörk värld är Nato brandkåren, skriver Johan Pehrson och Arman Teimouri.

Det ska inte krävas en socialdemokratisk terapisession för att förstå vad som är bäst för Sverige. Finland har handlingskraftigt och öppet närmat sig Nato. Liberalerna står upp för ett starkare försvar och aktivt Natomedlemskap. I går, i dag och i morgon.

Vi välkomnar att fler nu inser att Sverige hör hemma i försvarsalliansen. Vi har i många år varnat för Rysslands aggression, att Sverige måste rusta försvaret kraftigt och gå med i Nato.

Framförallt får inte Socialdemokraterna luta sig tillbaka i passagerarsätet. Sverige kan inte gång på gång vänta på att våra grannländer visar vägen. Det bör inrättas ett nationellt säkerhetsråd inom regeringskansliet, med all nödvändig säkerhetspolitisk kompetens som bistår att agera före, inte efter, kriser uppstår.

Så skriver du en debattartikel

Istället för dimridåer behöver Sverige en nykter bild av säkerhetssituationen. Det brinner i Europa. Man kan inte vara neutral mellan en pyroman och brandkåren, vi måste stå på brandkårens sida. Och i en ganska mörk värld är Nato brandkåren.

En bra säkerhetspolitik fungerar även i kris. Det gör uppenbarligen inte Socialdemokraternas. Liberalerna har sagt att Sverige ska gå med i Nato sedan 1999.

Sverige har nu ett val om några månader. Vilken säkerhetspolitik får en regering med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i sitt regeringsunderlag? Inför valet 2010 fick Vänsterpartiet in i det rödgröna valmanifestet att USA skulle dra tillbaka sina trupper från baser runt om i världen. Det hade varit en dröm för Putin och hans allierade. Vilka naiva säkerhetspolitiska förslag kommer V och MP att ställa på S i kommande val?

Den som tar Sveriges säkerhetspolitik på allvar bör läsa Vänsterpartiets partiprogram. Där står det vad vänstern ser framför sig som den bästa vägen. Nato bör upplösas och Sverige ska verka för att lämna EU.

Liberalerna kommer aldrig backa från principen att vår frihet måste försvaras, även med militära medel när det krävs. Det görs bäst som medlem i försvarsalliansen Nato. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

Liberalerna vill snabbt uppfylla Natos krav på två procent av BNP till försvarsändamål. Tillskottet kommer att öka svensk försvarsförmåga, signalera beslutsamhet om vårt försvar av landet och lägga grunden för en svensk Nato-ansökan.

Utan skydd utifrån är vi hänvisade till att försvara oss själva i händelse av anfall. Vårt försvar håller på att rustas upp, men det tar tid. Att trygga säkerheten i samverkan med andra länder borde därför vara ett självklart val.

Sverige är inte tryggare efter åtta år med en socialdemokratisk regering. Nödlösningarnas tid måste vara förbi. Det är dags för förändring. Liberalerna vill att vår framtid och vår frihet försvaras med långsiktiga och hållbara beslut.

Johan Pehrson (L)

Partiledare

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot

Artikeltaggar

Arman TeimouriDebattEUFinlandFörsvaretJohan PehrsonLiberalernaMiljöpartietNatoRegeringenRysslandSäkerhetspolitikSocialdemokraternaUkrainakrigetUSAVänsterpartietVladimir Putin